Gymbags

Super Mænd ~ Morten Elsøe (Foodmatters.dk)

11348438_10155678281875525_1775920546_o

Mit navn er Morten Elsøe. Jeg er 28 og bor sammen med min kæreste og vores snart 6 måneder gamle datter, på et landsted i Malling (15 km syd for Aarhus). Jeg har en bachelorgrad i molekylær medicin og en kandidatgrad i molekylær ernæring og fødevareteknologi og er desuden uddannet sundheds- og livsstilscoach. Jeg underviser med jævne mellemrum på Ernæring og Sundheds på VIA University College i Aarhus, samt på flere private uddannelser. Derudover arbejder jeg som vane-coach, skriver artikler om sundhed på min egen hjemmeside, ”blogger” på min facebookside og holder foredrag og workshops. Og så har jeg en ugentlig klumme – Sandheden om sundheden – i Ekstra Bladets lørdagstillæg.

Hvad betyder sundhed for dig?
Jeg bruger WHOs definition fra 1948 som rettesnor. Den siger, at sundhed er lig med fysisk, psykisk og social velvære. I virkeligheden mener jeg, at fysisk og social sundhed blot er midler til at nå mental velvære.
Jeg er blevet meget bevidst om, hvad der giver mig velvære. Mange frarøver og forbyder sig selv en masse ting, i et forsøg på at blive sundere. Når sundhed forstås på dén måde, er der mange der melder sig helt ud, og ryger, drikker, æder og ser TV hele tiden, i ren protest mod sundhedsbesættelsen og dens hyggefrarøvende adfærd.
Jeg lever fuldstændig uden forbud, men er til gengæld meget bevidst om hvad der faktisk giver mig velvære. Jeg ved at jeg får ondt i ryggen, og føler mig træt, ugidelig og doven, hvis jeg bruger aftenen i sofaen foran fjernsynet. Jeg vil hellere tale, lytte, gå en tur, læse eller allerhelst: skabe noget. Min kæreste har det på samme måde – derfor bruger vi slet ikke TV’et mere, overhovedet. Jeg går tidligt i seng og står op kl. 6 hver morgen, selvom jeg selv bestemmer mine arbejdstider, fordi den rutine gør mig mest produktiv og dermed mindst stresset. På den måde finder jeg hele tiden de løsninger der giver mig mest velvære.
Generelt mener jeg ikke at sundhed skal fylde for meget i hverdagen. Når det bliver til en konstant bekymring, er det ikke længere sundt. Sund adfærd skal derfor rigtig gerne blive til en vane, en konsekvens af en sund daglig rutine, således at hovedet kan bruges til andre tanker.
11421557_10155678281270525_821956093_n

Hvornår begyndte du med at træne? Og hvad fik dig til at begynde?
Da jeg var knægt var jeg elitetennisspiller og på talenthold i Taekwondo, men måtte stoppe med begge dele da jeg voksede for hurtigt til at kunne holde til den mængde træning. Da jeg var 17 startede jeg med at løfte vægte, oprindeligt fordi jeg havde brug for at styrke mit lange legeme – især min ryg. Det har jeg så gjort lige siden, dog afbrudt af en punkteret lunge, en brækket nakke, to store hofteoperationer og en diskusprolaps. I dag foregår min vægttræning i vores eget gym (indrettet i en gammel hestestald) og i form af havearbejde. Vores have er 7000 kvm, så der er nok at tage sig til.
11303453_10155678281295525_545051188_n

Hvordan spiser du typisk i løbet af en dag? Og lever du efter bestemte kostprincipper?
Jeg spiser typisk morgenmad ca. 2 timer efter jeg er stået op, da jeg er meget bedre til at spise mig mæt på det tidspunkt. Inden da sidder jeg blot og drikker en kop kaffe, mens jeg arbejder på det der kræver mest ro og kreativitet. Morgenmaden er for det meste æg med grøntsager, eller rugbrød med pålæg og grønt. Frokost er stort set altid rester fra dagen før. Jeg spiser mig mæt til begge måltider. Oftest får jeg et mellemmåltid ved 16-tiden (tit en stor portion havregryn med sødmælk, rosiner og lidt kridhvid sukker), og går i køkkenet igen ved 17:30-tiden for at hygge med madlavningen. Vi følger ingen bestemte kostretninger, men prioriterer at få masser af velsmagende grøntsager hver aften. Jeg følger dog nogle principper i forhold til tilberedning, som gør en verden til forskel i forhold til velsmag 🙂 Derudover er vi ikke fedtforskrækkede og spiser sammen, ved middagsbordet, hver aften.
11421688_10155678281290525_57070062_n
11304309_10155678281265525_664399167_n

Hvornår spiser du ”usundt”?
Jeg mener ikke at man kan opdele mad i ”sundt” og ”usundt”, da det altid vil afhænge af mængder. Og da jeg ikke spiser for meget af det man bør holde igen med, eller for lidt af det man bør spise meget af, spiser jeg sådan set altid sundt. Men spørger du mig hvornår jeg spiser et stykke kage, er svaret: når jeg bliver budt det, i sociale sammenhænge, eller når min kæreste har noget i overskud fra mødregruppe eller lignende. Og så drikker jeg nogle gange en iskold sodavand (den originale version, fyldt med sukker) efter at have været i køkkenhaven et par timer. Det er ren nydelse, og i de mængder gør det intet negativt ved min sundhed.

Hvordan kunne en normal træningsuge se ud for dig ?
Det varierer meget. I de første par måneder af 2015 fulgte jeg Jim Wendlers 5/3/1-program, og trænede derfor fire gange om ugen – for det meste om aftenen. På det sidste har jeg arbejdet rigtig meget så der er det kun blevet til to træninger pr uge, da jeg også gerne vil bruge tid sammen med min datter. Til gengæld har jeg også været en hel del i haven, hvilket er enormt afstressende. Og brændekløvning er både motion og mindfulness i ét 🙂
11355621_10155678281280525_1861031062_n

Hvordan motiverer du dig selv til at komme ud af døren, hvis lysten mangler?
Jeg skruer helt ned for ambitionerne. Inde i hovedet begynder jeg at reducere på, hvor meget jeg synes jeg skal lave, når jeg kommer ud i stalden. Nogle gange skal jeg helt ned og sige: ”Du skal kun dødløfte, 5×5, og så ind igen”, før jeg får rejst mig. Der sker altid mere end det, når først jeg er kommet i gang. Alt er mere overskueligt når først man har rejst sig, og så er det ellers bare med at udnytte det momentum.

Har du nogle mål i forhold til din træning – og din sundhed i fremtiden?
At holde mig skadesfri og bibeholde min styrke så lang tid som muligt. Derudover kan det godt være at der kommer nogle mere specifikke mål, hvis jeg føler at jeg får tid til det på et tidspunkt. Pga. skader, kommer jeg aldrig til at løfte særligt tungt i squat og dødløft. Men det kunne være sjovt at løfte over 160 kg i bænkpres igen, eller blive dygtig til kettlebell-øvelser. I forhold til generel sundhed, håber jeg på at finde en bedre balance mellem arbejde og fritid. Jeg er rigtig dårlig til at holde fri, og det kan nogle gange være stressende.
11310852_10155678283120525_1967652288_o

Hvad siger dine venner og familie til, at du lever på den måde som du gør?
Tidligere havde jeg meget perfektionistisk syn på ernæring – det skulle helst være så sundt som overhovedet muligt. Men jeg kunne se at det blev et stresselement for mine omgivelser (selvom jeg altid spiste hvad der blev serveret, med stor fornøjelse når jeg var ude). I dag slapper jeg meget mere af omkring det, ikke mindst fordi jeg kan se, at det samme problem i høj grad eksisterer i resten af samfundet: madstress og sundhedsstress er blevet lidt af en folkesygdom for dem der gerne vil være sunde, og sundhedskonkurrencen skaber splid og gør det unødigt svært at være sund, for dem der ikke har det som førsteprioritet eller mangler overskuddet til at stræbe efter perfektion. I dag får jeg ros for at sprede ro omkring sundhed, så det bliver meget mere tilgængeligt. Det er jeg rigtig glad for.

Hvornår er kvinder sundest i dine øjne?
Når de elsker god mad og ikke har skyggen af spiseforstyrrelser. Når de er gode til at slappe fuldstændig af, og ikke prøve på at være en anden eller præstere. Når de er tilfredse med sig selv, på en sådan helt rolig og enormt smittende måde, der ikke har noget som helst med andre at gøre. Den lethed, balance og ro må være noget af det sundeste man kan opnå.

Hvorfor vil du gerne fremstå som et sundt forbillede på www.mayadroem.dk?
Fordi jeg har erfaret, at min tilgang til sundhed får folk til at slappe af. Og det trænger vi virkelig til, for folk er totalt stressede over sundhed. Det kunne vi tydeligt se i sidste weekend, hvor Nina Qittoora og jeg holdt den første af en serie af workshops i at gøre det nemt at være sund. Alle deltagerne var belastede af sundhedsstress, og fyldt med skyld og skam over at de ikke kunne leve så sundt som de ville.
Der bliver brugt alt for meget tid og energi på madfrygt og målsætninger om idealer der slet ikke er sunde, ligegyldige detaljer og alternativ ernæringsvrøvl, og alt for lidt tid på at nyde maden og livet. Og så er det blevet et fy-ord at være tilfreds, og det er skideærgerligt, for det forhindrer enormt meget velvære. Og det er altså dét, som sundhed betyder: velvære. Det betyder ikke at man skal leve livet på sofaen eller ryge og drikke mere. For faktisk giver det slet ikke velvære i længden. Fysisk aktivitet er fantastisk for krop og sind, og sund, velsmagende mad giver livskvalitet og leveår. Men når sundhed forstås som smagløs helsekost, eksotiske superfoods, maraton, ironman, sixpacks og generel uopnåelighed er der rigtig mange der bliver hængende foran fjerneren. Det handler om at finde sin egen balance, og den forståelse vil jeg gerne brede ud på alle tænkelige platforme.

Instagram @foodmattersdk
Facebook – Foodmattersdk
www.mortenelsoe.com

Tak fordi du læste med.
Morten Elsøe
11416435_10155678281610525_1712734886_o

6 kommentarer

 • Trine M K

  Sikke et dejligt og inspirerende indlæg. Kan allerede bare ved dine svar mærke din ro omkring sundhed! Rart, smittende og tankevækkende på en og samme tid 🙂
  Skøn læsning. Tak Morten!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lika

  Jeg vil helt ærligt rose dig for at have valgt ham her som et eksempel. Modsat stort set alle de andre piger, som i bund og grund lever på nøjagtige, ( pardon my french) dødkedelige og samme måde, så synes jeg han siger noget virkelig klogt, hvilket SÅ mange kunne lære af. For hvor har han bare ret. Hep for det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Hej Lika 🙂
   Er sikker på at Morten er glad for din ros! 🙂
   Jeg synes at alle jeg vælger ud inspirerer og motiverer mig – og det er faktisk hvad sunde piger og mændende har været til for 🙂
   At de er udvalgt fordi de på den ene eller anden måde inspirerer mig til et sundere liv 🙂 Jeg synes de er meget forskellige, men det er jo altid hvordan man ser på det. Jeg er dog enig i at Morten skiller sig mere ud – og jeg synes også at han er super cool og nede på jorden! 🙂
   Kh. Maya

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  SEJT!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kaj P.

  Hej til Morten. Virkelig en rigtig go artikel du her har skrevet. Det er helt korrekt at det hele handler om at finde den indre ro og velvære! Alt for meget postyr om sundhed og overdreven motion. Kender flere som har overdrevet sport pga sundhed, så de er slidte i led og den ene fik ondt ved hjertet ved sidste maraton løb. Jeg driller dem og siger: Se på mig! Har ikke en eneste skade, har aldrig dyrket motion. Nyder naturen og stilheden ind imellem. Livskvalitet at gå en stille tur i skoven og bare nyde synet af dyr og stilheden og så duften af naturen. Venlig hilsen Kaj P. Nyd livet! 😊💕

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gymbags