Om Alt for damernes kvindeløb + Gratis E-bog med Michelle Kristensen til dig!

Jeg var sygemeldt med stress for 3 år siden

2016-03-22 14.15.51

Påsken er altid lidt speciel for mig. Fordi jeg for 3 år siden var jeg sygemeldt med stress. Det er stadig svært at snakke om, men jeg gør det hyppigt alligevel. Jeg tror på, at man skal dele før man kan hele.  Det er nærliggende for mig, at tale om det på bloggen, fordi det var faktisk var årsagen til at jeg startede bloggen.   Min læge havde sagt til mig: “Find noget kreativt at lave” – og da jeg hverken havde lyst til at lære at hækle eller sy, så kastede jeg mig over en blog. Jeg vidste faktisk ikke engang hvad, en blog var, men jeg ville gerne dele mine opskrifter online.
Jeg blev sygemeldt i min første praktik som sygeplejerskestuderende. Jeg følte,  at det var overvældende pludseligt at skulle være sygeplejerske. Jeg tror måske, at jeg troede at jeg skulle vide ALT fra jeg kom ind af døren.  I samme periode var jeg utroligt dårlig til at prioriterer og sige nej.  Jeg ville utroligt gerne træne selvom jeg var i praktik, så det blev nogle utroligt hårde dage. Pludseligt var der bare ikke timer nok, og jeg begyndte at føle mig stresset.

I lang tid overhørte jeg kroppens signaler, hvilket resulterede i at jeg først fik influenza og derefter bihulebetændelse. Generelt var mit immunforsvar banket helt i bund og hver gang jeg blev rask, så modtog jeg noget nyt. Jeg var i praktik på en børneafdeling, så derfor kunne jeg ikke møde op med sygdom i kroppen. Hurtigt havde jeg for meget fravær, og skolen måtte involveres for at lægge en plan for den resterende tid. Jeg kan huske, at jeg arbejdede weekender og på studiedage. Det værste man dog kan gøre ved en stresset person – er at presse den yderligere… Så stress symptomerne tiltog i styrke og alvorlighed…

Jeg  følte mig som en zombie, jeg var svimmel, havde hele tiden ondt i hovedet, og gik med en konstant knugen i maven.  Jeg fik stressudløst eksem på mine arme. Jeg kunne ikke finde ud af, hvornår jeg var sulten og mæt – og havde på kort tid, tabt flere kilo.  Jeg kunne ikke varetage mine basale behov!
Jeg havde svært ved at slappe af. Jeg var sur, tvær og ked af det.  Jeg var ikke til stede, når jeg var sammen med nogen.  Jeg følte trykken for brystet – og når jeg lagde mig ned, følte jeg at der lå en person på 200kg ovenpå mig. Jeg havde svært ved at sove… Rigtig svært ved at sove!! Hver nat fik jeg måske kun 3-4 timers søvn, indtil jeg til sidst slet ikke kunne sove..  På min sidste dag…havde jeg ikke sovet – ikke bare 5 minutter.

Jeg brød fuldstændig sammen. Kunne ikke byde mig selv og mine omgivelser mere.  Jeg havde ikke flere kræfter tilbage. Var bekymret for mit helbred.  Jeg kom til lægen – og blev sygemeldt med det samme. Kunne ikke fortsætte min praktik, kunne ikke gå til eksamen. Det betød også, at jeg måtte stoppe i min klasse – og først kunne starte igen til august i en ny klasse.

Jeg fik det ret hurtigt bedre og bedre. Belastningen blev fjernet. De tunge sten blev fjernet fra mine skuldre. Ansvaret blev for en stund taget fra mig. Jeg begyndte at kunne mærke mig selv igen. Begyndte at spise. Kunne pludseligt sove igen fra den ene dag til den anden. Jeg blev gladere og kunne smile og grine igen. Jeg kunne være der for mennesker omkring mig. Jeg kunne nyde min træning. Jeg blev nok aldrig helt mig selv, jeg forandrede mig for altid.
Har du været ramt af stress – eller har nogen omkring dig?
Maya

   

15 kommentarer

 • Christina

  Hej søde
  Det er jeg forfærdelig ked af at høre, men jeg er glad for at du har fået det dejligt igen! Du er sådan et positivt og inspirerende menneske at læse om nu <3
  Det er altid vigtigt at lytte til sig selv inden det går galt.
  Knus Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ninna

  Hej Maja! Hvor er der sejt, at du deler det. Lige netop sådanne delinger kan være til kæmpe hjælp for andre, for hvor er det bare vigtigt at lytte til kroppen og signalerne! Forstår godt påsken er speciel for dig.
  Jeg har selv været stress ramt i en ung alder, da jeg gik i 3g. Jeg trivedes generelt ikke godt i den klasse jeg gik i, trænede op til marathon, fik et ekstra arbejde og var frivillig leder i en klub…. jeg blev også især ramt af søvnproblemer, og er mere eller mindre stadig hjemsøgt af dem her nogle år efter, men jeg er blevet meget bedre til at lære at håndtere min stresstærskel. Dog har jeg stadig problemer med at sove af og til, men hertil har jeg fået søvnhormon piller af min læge, som kan hjælpe 🙂
  Rigtig god påske!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Hej Ninna. Er glad for at du er på den anden side!
   Har du forsøgt et tilskud af magnesium? 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  Hej Maya.
  Jeg har lige været sygemeldt fire uger med stress. Jeg er raskmeldt fra i fredags og har på mandag holdt en uges påskeferie. Jeg føler ikke, at jeg er klar til at starte på arbejde. (Jeg arbejder i en daginstitution) Men føler mig presset af mine kolleger og ledere til at starte. Hvor længe var du sygemeldt?
  Når man står i den situation, jeg står i, er det superrart at læse om andres erfaringer. Så mange tak for det. 😄
  Kh Jannie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Hej Jannie.
   Husk nu at det er din dig – og din læge som skal finde ud af hvornår du er klar til at starte på arbejde igen. Det er ikke nødvendigvis din leder der bestemmer det.
   Man skal altså helst føle sig klar 🙂
   Min situation var lidt speciel. Kunne først starte igen i slutningen af august -fordi det skulle passe med at jeg så kunne komme ind i en klasse og tage modulet igen:)
   Men jeg vil sige at jeg havde det godt igen på 1-2 måneder… 🙂 men det er jo så individuelt!!!
   Sender dig tanker.
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Og man kan sige… jeg skulle jo ikke tilbage til samme afdeling. Jeg startede i en ny praktik, et helt andet sted! 🙂
   Så det er jo sværere at komme tilbage på job!
   Sørg for at lytte til dig selv og dine signaler! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Efterhånden synes jeg desværre jeg har kendskab til rigtigt mange, der er eller tidligere har fået stress.

  I oktober fik jeg stress. Ikke så voldsomt som dig. Ikke arbejdsrelateret. Men min krop reagerede. Jeg lå i fosterstilling på gulvet og tudede i en uge. Derefter fik jeg akut hold i ryggen.

  En veninde sagde “Du har været stærk for længe” 🙂

  I dag skal jeg stadig passe på. Hvis jeg har for mange aftaler eller er for presset af den ene eller den anden grund, så reagerer min krop lynhurtigt. Stresstærsklen er bare blevet sænket.

  Det er både skide irriterende, men også lærerigt at have et langsommere tempo og prioritere skarpt i f.eks. aftalerne. 🙂

  Man kan ikke det hele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Ja stress rammer ofte når man har været stærk for længe.. Vi er kun mennesker. vi har ikke superkræfter 🙂
   Det er godt at du også har indset at man ikke kan det hele 🙂
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Hej Maya.
  Jeg har selv været ramt af stress fra august måned sidste år. Jeg var også i praktik – dog som laborant. Jeg ville i starten ikke sygemelde mig fordi jeg følte, at det gjorde mig til en svag person. Efter nogle dage kunne jeg godt se, at det var nødvendigt. Jeg var kun sygemeldt i 3 uger, hvor efter jeg følte mig magtesløs og startede igen på deltid. Hvilket måske var for tidligt for mig – men jeg ville bare være færdig med min uddannelse. Kan nikke ja til det er overvældende lige pludselig at være voksen og skulle have et voksenjob – det var og er stadig en stor omvæltning. Man skal virkelig lytte til selv. Tak fordi du deler dine oplevelser omkring stressen – det er rart at høre at man ikke er alene 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Du kan tro jeg heller ikke ville sygemelde mig, så gik også længere tid end jeg burde 🙂
   Godt at du passer bedre på dig selv nu. Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg er pt. sygemeldt med stress og udbrændthed og har været det siden januar. Jeg er også pigen, der har haft gang i mange ting på samme tid og jeg er gået 100% ind i de ting, som jeg brænder for både på job og i fritiden. Jeg nyder at have mange bolde i luften og arbejde hårdt. Det tog mig derfor rigtig lang tid, inden jeg fandt ud af, at jeg måtte trække i håndbremsen og ikke længere ignorere den hyppige hovedpine, trætheden, følelsen af udmattelse og de mange tårer.
  Jeg skulle igennem julen, hvor jeg ikke kunne overskue at være sammen med min familie og nyde ferien med dem, inden jeg fandt ud af, at nu måtte jeg gøre noget. Jeg var ikke mig selv!
  Nu kæmper jeg med accepten af at være sygemeldt og angsten for “hvornår går dette mon over – blir jeg nogensinde den glade Louise igen?” Svarer er ja, jeg blir glad igen. Fakta er, at jeg blot må væbne mig med tålmodighed – for det tager lang tid, inden jeg kognitivt er på samme niveau, som jeg var tidligere.
  Tak for din beretning. Det er dejligt at høre andres beretninger om et stadig ret tabu-agtig emne. Det er selvfølgelig trist, at vi er så mange, der blir ramt af stress i længere eller kortere tid. Disse beretninger må være en løftet pegefinger for, at vi ikke må ignorere kroppens signaler. Den er altså klogere end os selv (læs vores hjerne), så lyt nu efter og lav ændringer inden det er for sent og en sygemelding er den eneste løsning for at komme igang igen.
  Jeg taler af erfaring – at være sygemeldt sucks!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hej Maya.
  Rigtig inspirerende at læse dit oplæg. Jeg er selv sygeplejestuderende og blev også selv sygemeldt med stress under min første klinikperiode på modul 1. Jeg var rigtig syg, og sygemeldt i 4 mdr. og startede så op igen i februar! På trods af det har været en hård oplevelse, og som du også skriver at man lidt ikke bliver den samme igen, så har det lært mig rigtig meget! Selvom jeg var ked af at jeg pludselig ikke kunne de samme ting som før, så er jeg idag rigtig glad for at min krop sagde stop. Jeg har lært rigtig meget om mig selv!
  Held og lykke med resten af studiet hvis du stadig er igang!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maya

   Hej Trine ! 🙂
   Jeg skriver bachelor og er færdig til juni, så det er dejligt! 🙂
   Godt at du passer på dig selv nu, knus!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om Alt for damernes kvindeløb + Gratis E-bog med Michelle Kristensen til dig!