Blomkålssalat med blåbær og mandler

Hvad med dine øjnes sundhed?

Annonce for Louis Nielsen & Dansk Blindesamfund
img_5083

unnamed-2

De fleste af os børster bisserne og går regelmæssigt til tandlægen – fordi vi ved godt, at vi på den måde kan forebygge og opdage problemerne i tide. Selvom synet er en af vores vigtigste sanser, så får mange af os nok ikke tilsvarende kontrolleret vores syn og øjnes generelle sundhed regelmæssigt?

For mig gik der også mange år før jeg kom til min første synsprøve, selvom jeg i længere tid havde døjet med hovedpine og følt at mit syn var generet. Min første synsprøve afslørede selvfølgelig at jeg skulle bruge briller eller kontaktlinser, pga. dårligt syn og en bygningsfejl på mit venstre øje. Jeg valgte kontaktlinserne og dem har jeg nu brugt dagligt i årevis. Jeg ser meget dårligt uden linser, og jeg ville have svært ved at komme igennem dagen uden linser når jeg træner, ser TV, læser en bog eller når jeg arbejder ved computeren. Jeg er meget bekymret for, at mit syn forværres med tiden. Problemer med mine øjne ville være begrænsning for de ting, som jeg elsker at lave i min hverdag nu.

Min mor og min mormor har grå stær og for begge blev det opdaget ved at de var til et af deres regelmæssige sundhedstjek hos Louis Nielsen. Min mormors syn er ikke for godt, men hun er også en dame på snart 90. Jeg synes det er rigtig synd for hende, for hun er så glad for at læse bøger og se TV. Engang var hun rigtig glad for at strikke, men det kan hun ikke se til længere.
Min mors begyndende grå står blev heldigvis opdaget i så god tid, at man kan følge det løbende – og operere når det er nødvendigt. Nogle typer af grå stær kan være arveligt, og derfor er det særligt vigtigt for mig, at være opmærksom på symptomerne og gå regelmæssigt til kontrol.

Derfor skal jeg på torsdag til min årlige synstest hos Louis Nielsen, som også indebærer et sundhedstjek. Jeg håber selvfølgelig ikke, at jeg har nogen symptomer på øjensygdomme – og at min syn ikke er forværret siden sidst.  Hvis du er i tvivl om, hvordan sådan et sundhedstjek foregår, så har jeg på dagen lave en video, som jeg vil dele med jer.

Louis Nielsen og Dansk Blindesamfund har indledt et samarbejde, hvor de vil minde danskerne om hvor enkelt det er at passe på sit syn. Sammen har de blandt andet udarbejdet en rapport om danskernes øjensundhed. I denne rapport tydeliggøres det, at der er brug for et fokus på forebyggelse, da halvdelen af alle synstab vil kunne undgås, hvis man regelmæssigt får et tjek af sine øjne – på præcis samme måde som at man får kontrolleret sine tænder hos tandlægen.
Hos Louis Nielsen får man altså mere end en kontrol af sit syn,  da de også screener for sygdomstegn. De kan ved sundhedstjekket af øjnene se om der er tegn på blandt andet diabetes, for højt blodtryk og grøn stær.

Vores øjne og dermed vores syn skal vi have resten af vores liv. Jeg har derfor fået lov at dele 3 anbefalinger som kan forebygge øjensygdomme.

3 tips til at forebygge øjensygdomme
Få dit syn undersøgt
Dine øjne er organer, der ændrer sig hele tiden. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og optikere anbefaler, at man får undersøgt øjnene mindst hvert andet år. Ignorerer du dit konstante øjenkniberi, kan det bl.a. føre til spændingshovedpine, nakkesmerter og træthed i hoved og øjne.

Kvit cigaretterne
Rygning er den livsstilsfaktor, der har størst betydning for udvikling af øjensygdommene grå stær og AMD, dvs. alderspletter på nethinden. Så kvit smøgerne, hvis du vil mindske risikoen for at få disse øjensygdomme. 🙂

Tag trapperne
Tag trapperne. Gå en tur hver dag. Eller hop op på cyklen. Det er opskriften, hvis du vil mindske rsikoen for at få øjensygdommen AMD – alderspletter på nethinden, som med tiden påvirker dit syn negativt. Et dansk forskningsprojekt viser, at hvis man er fysisk aktiv i syv timer eller mere per uge, så har man – uanset alder –  tre gange mindre risiko for at udvikle AMD, end hvis man kun er aktiv to timer eller mindre.

Processed with VSCO with c1 preset

Maya

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blomkålssalat med blåbær og mandler