Mayadroem ~ Boghvedeboller (glutenfri)

2014-05-05 15.18.33

Denne opskrift er mest henvendt til dem med glutensarte maver eller som måske vil prøve at begrænse gluten af den ene eller den anden årsag i sin kost. Jeg har siden januar ikke spist gluten og sådan har min krop det bedst. Jeg ville til hver en tid vælge en almindelig grovbolle, hvis jeg kunne! 🙂  Jeg har siden januar ikke fået noget der overhovedet ligner boller og i dag var jeg simpelthen nødt til at forsøge mig med at få det til at lykkes. Glutenfrit bagværk er en udfordring og det bliver ikke altid, som hvis man bager med almindelig mel. Jeg har altid været sådan en der bare kom lidt forskelligt i en skål og vupti så var der lækre nybagte boller.  Jeg synes faktisk at det har været en af mine spidskompetencer sådan at kunne lave boller uden opskrift:). Bollerne i dag er  lavet med boghvedemel og fuldkornsrismel, som er naturligt glutenfri.

Boghvedeboller (6 små stk)
30 g gær
2,5 dl lunken vand
2 spsk fiberhusk (opløs det i vand)
2 spsk olie
Knivspids salt
1 tsk honning (eller sukker?)
1,5 dl hørfrø
1 æg
ca. 100-125 g boghvedemel
ca. 50 g fuldkornsrismel

Jeg tror at lidt skyr/yoghurt ville være godt i – men det har jeg ikke prøvet 🙂 

Opløs gæren i det lunkne vand.
Tilsæt husk, olie, salt, honning, æg og hørfrø og rør rundt.
Tilsæt melet lidt af gangen mens du rører. Brug evt. hænderne.
Dejen skal være ret fugtig.
Form dejen til boller, evt. med to skeer eller hænderne.
Lad bollerne hæve 45 min et lunt sted.
(Jeg lader kun brødet bage én gang, du kan også lade det hæve i skålen også igen når du har formet dem til boller, så meget tid havde jeg bare ikke lige 🙂 ) 
Bag dem i ovnen ved 200 grader ca. 10-12 minutter til de er lysebrune.
(Bagetider er altid vejledende)

Jeg mangler stadig den PERFEKTE glutenfrie bolleopskrift – så hvis du  har den bedste opskrift så må du meget gerne skrive den i kommentar feltet, eller sende mig et link ! 🙂

Knus M. <3
2014-05-05 15.18.13

11 Comments
 1. Hej Maya 🙂
  Jeg er rigtig vild med at læse din blog. Jeg er først lige for nyligt begyndt rigtigt at følge med, men det er da også lige blevet en afhængighed! Jeg har ikke selv planer om at skulle løbe noget i nærheden af et halv-marathon, men når jeg læser om din beretning, kan jeg da ikke lade være med at få lidt lyst til at prøve et officielt løb 🙂

  Men jeg har sådan set et spørgsmål, som jeg har tænkt på et stykke tid. Er dig og http://fitnrun.dk/ søstre, eller ligner I bare hinanden helt voldsomt? Og det skal selvfølgelig forstås som et kompliment til jer begge! 🙂

  Bliv endelig ved med det, du gør. Det er rigtig inspirerende at følge med i 🙂
  / Camilla

  1. Hej Camilla 🙂
   Velkommen til 🙂
   Sjovt at mit “mareridt” af en løbetur kan give dig lyst til at prøve 😉
   Men jeg synes bestemt du skal prøve med et lille løb, stemningen er fantastisk til fx. iform, alt for damerne og femina 🙂 …

   Hvor er du sød – men nej Camilla og jeg er ikke søstre 🙂 ..

   Tak 🙂 – Og tak fordi du vil læse med.
   Knus M.

   1. Måske var dit løb et ‘mareridt’, men som du selv skriver, lavede du nogle småfejl, som du har lært af, og det kan vi læsere også lære af uden selv at lave dem 🙂 Jeg er sikker på, at alle dine læsere synes, det er fedt gjort alligevel. Alene det at stille op er jo vildt!
    Men jeg skal helt sikkert prøve det. Jeg må nok bare nøjes med 10 km, når jeg engang kan løbe det 🙂 Men nu har jeg da pludselig et mål med mit løb.

 2. Hej Maya
  Jeg er selv glutenintolerant og bager derfor ofte mit eget glutenfri brød. Til boller kan det være en god idé at lade gæropløsningen stå og hvile i ti minutter, inden man tilsætter øvrige ingredienser. Nogle gange vil man også få et bedre resultat, hvis man blander gæropløsningen og fiberhusk, for sig selv og så rører til det gelerer (omkring 5-10 min.) inden de andre ting tilsættes. Tjek evt. frimad.dk, der er virkelig mange brødopskrifter, bruger selv bolleopskrifterne 🙂
  Mvh Terese

 3. Hej Maya..

  Jeg kan virkelig anbefale disse grovboller, det er den glutenfrie opskrift jeg altid bruger 🙂
  Jeg har både lavet dem som almindelige boller og brugt opskriften til at lave dej til pølsehorn.. Dejen blivet dejlig luftig hvis der røres i de 10 min der står i opskriften.. Og De kan fryses og er som helt nybagte når de er optøet 😉

  Jeg har dog lavet dem uden gulerødder/kartoffel/kikærter, men kunne forestille mig de bare ville blive endnu bedre..

  Hilsen Camilla K

 4. Hej Maya 🙂
  De boller ser virkelig gode ud og jeg vil super gerne prøve opskriften.
  Jeg vil bare rigtig gerne vide hvor du køber fiberhusk, boghvedemel og fuldkornsrismel? Har prøvet at Google det, men synes ikke heldet var med mig.
  Hilsen Ina

  1. Hej Ina 🙂
   Jeg har været heldig at kunne få det i Føtex.
   Boghvede og fuldkorns rismel fra urtekram 🙂
   Fiberhusk kan du også få i Matas fx. 🙂
   Hilsen Maya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.