2. Besøg hos Aarhus Osteopati ~ Fra knæskade til opstart af løb på 2 uger

Screenshot 2014-07-25 22.46.59

Jeg har nærmest siden mit halvmarathon i maj døjet med smerter i mit højre knæ. Jeg har ikke fortalt så meget om det på bloggen, måske fordi jeg havde svært ved at acceptere at jeg rent faktisk var skadet.  Jeg havde smerter under og efter løb og derfor tog jeg en lang pause.   Jeg vidste at jeg skulle have professionel hjælp, da jeg ikke så nogen fremgang trods løbepause.

Derfor tog jeg kontakt til Ivar fra Aarhus fysioterpai og Oestepati , som er Fysioterapeut & under uddannelse til Osteopat. En Osteopat er en som kan diagnosticere,  hvordan de forskellige systemer i kroppen påvirker hinanden, på den måde kan de finde ud af hvor hovedproblemet ligger. På den måde kan man behandle årsagen til problemet i stedet for kun at behandle symptomerne. Hvis jeg var gået til en almindelig fysioterapeut så havde jeg nok fået symptom-behandlet mit knæ – og ikke fundet årsagen.  Osteopater forsøger at genoprette balancen mellem de forskellige systemer i kroppen.  De er både eksperter i muskel- og skelet systemet, kraniosakral systemet, bindevævs systemet, kredsløbssystemet og organsystemet. De er altså eksperter på rigtig mange områder og ser på helheden fremfor enkelte dele af kroppen.   Jeg følte mig nødsaget til at få professionel hjælp til behandling af mit knæ da jeg godt kunne mærke at knæet ikke var normalt og at jeg var plaget af smerter under og efter aktivitet.  Jeg vil gerne løbe lange ture igen og ikke have smerter i min hverdag og derfor var det et nemt valg.  Jeg mener at man altid bør søge hjælp, hvis man har smerter.  Mange af os er tilbøjelige til at gå ALT for længe med små skavanker, skader, smerter i længere tid, hvilket ikke er hensigtsmæssigt – slet ikke hvis man træner videre.

Ved den første behandling fandt Ivar ud af at knæet var meget irriteret, derudover fandt han ud af at mit bækken var bagudroteret samt at baglåret og hoftebøjeren i højre side var meget  spændt. Ivar satte bækkenet på plads og løsnede for de spændte muskler.  Ydermere har jeg været på en 6 dages ibuprofen kur, som jeg blev anbefalet.  Du kan læse om mit sidste besøg her.
Jeg startede med at holde helt pause fra løb og ikke belaste knæet unødigt.  Jeg kunne stadig fortsætte min styrketræning, men jeg havde væsentligt mindre kilo på.  De første par dage havde jeg stadig mange smerter i knæet også ved dagligdags aktiviteter.
Jeg følte at jeg kunne mærke at bækkenet kom på plads, da det føltes mere naturligt. Utroligt at man ikke har mærket at det sad forkert, når det mærkes så meget anderledes nu.  Efter 4-5 dage begyndte smerterne og aftage, men jeg fortsatte ibuprofen kuren som aftalt. Ibuprofen er ikke noget man bare skal gå og fylde sig med, men ynder kyndig vejledning kan man tage en kur mod inflammation.
Da jeg var på ferie hos familien var jeg ude på en del ture på min mountainbike og det kunne jeg gøre uden smerter.  En dag var vi på en meget udfordrende rute, hvor jeg måtte af cyklen og løbe et par gange. At løbe et par meter i sandet gav mig ingen smerter i knæet, så jeg havde derfor store forhåbninger.

I tirsdags besøgte jeg igen Aarhus Fysioterapi og Osteopati.  Ivar gennemgik kroppen og fandt ud af at irritationen var nærmest væk i knæet.  Han tjekkede hele kroppen igen og gav mig grønt lys til at løbe igen.  YES YES YES! Jeg havde virkelig ikke troet at det kunne gå så hurtigt.  Tænk at man kan komme nærmest haltende derhen for 2 uger siden også allerede få lov at løbe igen.  Min reaktion understregede virkelig,hvor glad jeg var for beskeden. Ivar fik et stort knus også kunne jeg næsten ikke vente med at komme i løbeskoene igen.  Jeg havde trænet ben tirsdag så derfor valgte jeg at vente til næste dag.
Ivar styrer mit genoptrænings forløb og i første omgang må jeg løbe 3-4 km hver anden dag. Jeg skal løbe LANGSOMT og holde gå pauser.  Jeg må løbe 4-5 minutter også holde en gå pause i 1-2 minutter.  Det er virkelig svært at holde tempoet nede, man har jo bare lyst til at løbe derudaf.  Kunsten ved genoptræning er virkelig tålmodighed så man ikke starter for hårdt ud og bliver overbelastet. Det kan være rigtig svært at holde sig til programmet, men jeg vil gøre alt jeg kan.   Det vigtigste er at jeg lytter til min krop og mærker efter om der opstår smerte imens eller bagefter.
I går løb jeg så 4 km for første gang i meget lang tid. Jeg løb dem på løbebånd da jeg følte mig mest tryg ved dette.  Jeg gjorde præcis som programmet dikterede og det fungerede rigtig godt.  De sidste 400 meter kunne jeg dog mærke knæet en smule, men jeg er sikker på det er mig som er lidt hysterisk.  Jeg tror simpelthen bare at det var “træt” og at det lige skulle vænne sig til at løbe igen.  Mest af alt tror jeg dog bare at jeg kører mig selv op, fordi jeg er bange for at blive skadet igen.   Jeg var ikke øm i knæet efterfølgende heldigvis.  Jeg var sindssygt glad resten af dagen, løb har virkelig stor indflydelse på mit humør.
Jeg fortsætter med  at gå ved Ivar,  da jeg blandt andet skal arbejde på min rotation i overkroppen, som kan forbedre mit løb og mindske skadesrisikoen.  Til denne behandling fik jeg derfor også løsnet op for et par ting i overkroppen.
Jeg har derfor en tid igen fredag d. 22.  Der er kun ca. 1,5 uge i mellem mine tider, hvilket virker trygt da jeg er sikker på at der bliver holdt fuldstændig øje med mig.
Det er en kæmpe glæde at kunne løbe igen, og jeg glæder mig til at jeg er færdig med genoptræningsforløbet så jeg kan øge fart og distance 🙂
Du kan kontakte Ivar på følgende email: info@aarhusosteopati.dk

Life is better in running shoes
Knus M.
Skærmbillede 2014-07-27 13.39.04

Besøg Aarhus Osteopati: HER 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.