Mayadroem ~ De bedste glutenfri boller

boller

Jeg siger det gerne igen: Glutenfri bagning er en udfordring!  Brød og boller er ikke det jeg har gjort særlig meget i, indtil videre.  På mandag starter jeg i praktik og boller er altså et sikkert hit til madpakken.  De kan spises bare med smør, eller laves som en lille sandwich med pålæg og salat. Mums.  Det er vigtigt med en god madpakke der giver energi til hele dagen.
I dag lykkes det så endelig at lave nogle lækre og velsmagende boller, med den rigtige konsistens.. Finally!  🙂    Rismel, kikærtemel og boghvedemel er naturligt fri for gluten.
Jeg har fået inspiration i en opskrift,  som søde Anne Sofie har sendt mig. Tjek i øvrigt hendes skønne blog:  http://workoutwithme.dk

Glutenfri boller 
(15 stk)
25 g gær
1 liter lunken vand
2 spsk rørsukker/eller 1 spsk honning
2,5 spsk FiberHusk 
2 tsk salt
1 æg
3 spsk hørfrø
3 spsk sesamfrø
420 g Fuldkornsrismel
250 g Kikærtemel

Ændringsforslag: 
– Erstat lidt af melet med boghvedemel for et grovere resultat.
– Tilsæt flere kerner og nødder.
–  Tilsæt fx.  revet gulerødder, squash eller rødbede. (Og ekstra mel)

Først opløser du gær i det lunkne vand.
Tilsæt dernæst sukker/honning, salt, hørfrø, sesamfrø og fiberHusk.
Lad det stå et par minutter, da det så vil få en tykkere konsistens.
Tilsæt æg.
Lidt af gangen tilsætter du melet. Brug en ske eller en røremaskine.
Det kan være nødvendigt at tilsætte lidt mere mel.
Brug eventuelt hænderne til at samle dejen, men lad det blive i skålen.
Lad dejen hæve 15 min.
Form bollerne med 2 skeer og lad dem hæve yderligere 15 min.
Hvis du har lyst kan du pensle med lidt æg/mælk.
Bag dem ved 250 grader i ca. 20 min.    De må gerne virke lidt bløde indeni.
(Bagetider er altid vejledende)
Lad dem køle af.

Knus M. <3
2014-08-20 13.55.13
2014-08-20 13.53.42

25 Comments
    1. Hej Nanna 🙂
      Jeg fandt det i super brugsen i jægergårdsgade i Aarhus.
      Ellers tror jeg at man skal i en helsekost butik 🙂
      Hilsen Maya 🙂

  1. Spændende opskrift den skal helt sikkert prøves! Nu bor jeg i Spanien, så jeg må tjekke nettet igennem for webshops der har nogle af ingredienserne 😉

        1. Ja det skal der faktisk 🙂
          HUSK – får det til at blive helt som “géle” ..
          Bollerne er meget “våde” og det er det som gør de ikke bliver tørre.
          Men du kan jo starte med noget mindre hvis det er 🙂

  2. Jeg har lige bagt dem! Og HURRA! De første glutenfrie boller med stor succes. De er simpelthen SÅ gode. Tusind tak for opskrift. Det er klart en keeper! 🙂

  3. Ved du om det er muligt at udskifte kikærtemelet med noget andet? F.eks. Havremel eller boghvedemel?
    Venligst Søs.

    1. Hej Søs. Jeg tror godt man kan 🙂 Jeg synes bare kikærtemel gør dem ekstra svampede! 🙂 Du kan få det i helsekost 🙂 ..

  4. Kikærte mel kan med held fåes hos de skønne udenlandske grønthandlere herhjemme. Jeg har købt 2 kg til 33 kr

  5. Hej Maya. Tak for den fine glutenfri opskrift. Jeg har en søn med cøliaki, så er konstant udfordret på bagningen, men de her boller ser superlækre ud. Hils dine forældre tusind gange <3

    1. Hej Tina 🙂 Dejligt du kan lide opskriften 🙂 ..
      Skørt med ærteduften! 🙂 Mon det er kikærterne?
      God undskyldning for at bage en kage samtidig, hehe!

Leave a Reply

Your email address will not be published.