Personligt indlæg: Der er noget jeg ikke kan tåle, men jeg ved ikke hvad det er!

2014-09-05 14.58.20

Der er tydeligvis noget jeg ikke kan tåle i min kost, det har jeg vidst i mange år.  Jeg har siden 8 klasse været i forskellige udredningsforløb og blevet undersøgt på alle mulige måder.  Sagen er den,  at jeg har uforklarlige mavesmerter, oppustet mave, fordøjelses problemer og ubehag. Det er nået dertil, at jeg faktisk mener at det går ud over min hverdag og livskvalitet – men hvad skal jeg stille op? 

Jeg har haft mange perioder, hvor jeg har udelukket det ene og det andet – fordi netop dét var under mistanke for at give mig ondt i maven.   Jeg har haft lange perioder, hvor jeg periodevis ikke har spist: Svinekød, mælkeprodukter, æbler, sukker, farvestoffer, junkfood, fed mad og til sidst gluten.

Jeg har ikke lagt skjul på mit “minus-gluten” projekt her på bloggen, men det lader til at heller ikke dette har kunne hjælpe mig 100%.   Jeg har siden januar begrænset mit indtag af gluten og det har klart gjort at jeg har fået det bedre, men jeg er ikke i mål.  At begrænse gluten har gjort meget godt for mig, det har blandt andet betydet at jeg generelt har mere energi og jeg har det bedre i min krop.   At leve glutenfri er utroligt besværligt, og på en måde er det bare ikke alt det hårde arbejde værd når jeg stadig ikke har det helt godt? …   Jeg får stadig uforklarlige mavekramper og smerter – og plages nærmest dagligt af en oppustet mave, uanset gluten eller ej?

Jeg ikke synes ikke det er fedt,  at ligne en gravid i 6 måned, uden at være det.
Det vigtigste er dog ikke, hvordan det ser ud, men hvordan jeg har det – og for tiden kunne det virkelig godt gå bedre!! 🙂

Jeg er startet hos min nye læge med en række undersøgelser og hun virkede virkelig som om,  at hun gerne ville hjælpe mig, hvis hun kan!!
Derudover er jeg henvist til en særlig allergi-læge, som jeg håber på kan hjælpe mig.
Jeg har selvfølgelig hørt om “Irriteret tyktarm” som en mulighed, men det er altså virkelig en “skraldespands” diagnose, hvis man ikke kan finde andre årsager.   Jeg har dog overvejet, om jeg skulle prøve at spise efter  FODMAP principperne? Er det noget I kender til?

Jeg er lidt en en vente position, hvor jeg prøver at finde ud af hvad det er jeg ikke kan tåle eller om jeg “fejler” noget? ..
Det er virkelig en irriterende fase, men om ikke andet så en fase jeg har været i, i 10 år.
Jeg prøver virkelig,  at blive “EKSPERT” på min mave, men den er ærlig talt ikke til at blive klog på!
Nogle gange giver det ikke mening; selv hvis jeg spiser 100 % glutenfrit så kan jeg stadig få det dårligt og hvis jeg spiser noget bevidst,  som jeg tror jeg ikke kan tåle, så kommer der ingen reaktion? …

Jeg har stadig tænkt mig at begrænse gluten i hverdagen, men jeg vil også forsigtigt prøve at spise lidt, hvilket jeg egentligt gjort i en periode.   Der er også nogle madvarer med gluten, som har haft en positiv effekt på min mave!
Jeg må nok bare lære at leve med,  at min mave er utrolig sart og at have en mave i balance er en stor udfordring for mig. Det at føle sig i balance er meget vigtigt for mig generelt, så jeg giver ikke op!!

Hvis jeg bare vidste hvad det var jeg ikke kunne tåle, så ville jeg udelukke det med det samme.
Jeg har dog været adskillige blodprøver og andre prøver igennem – uden at se et udfald.
Det er SÅ frustrerende og jeg føler mig magtesløs.  Der er snart ikke mere som sundhedssystemet eller jeg selv kan gøre.    Selvom jeg mere eller mindre er “vant” til det, så føler jeg stadig at det er helt vildt problematisk.  Jeg kan ikke overskue, hvis det resten af mine dage skal være et mysterie med,  hvad jeg ikke kan tåle.

Det er også ret vanskeligt i forhold til mine omgivelser; så er dét den ene madvarer også er dét den anden madvarer jeg ikke vil spise. Mine forældre og omgivelser har generelt været gode til at støtte mig i min glutenfrie hverdag, det er jeg virkelig taknemmelig for.  Indtil videre er det også dét som har haft størst effekt – men på det sidste synes jeg at det er gået lidt den anden vej igen…..  🙁
Jeg prøver virkelig at bevare den positive indstilling både i mit liv og på bloggen – men engang i mellem har jeg brug for at fortælle at også kan gå op ad bakke for mig.


Lever du efter Foodmap principper – eller har gjort?
Er der noget du ikke kan tåle? 

Er der madvarer du udelukker eller begrænser i din hverdag – og hvorfor?
Skærmbillede 2014-09-27 16.24.492014-09-05 14.46.032014-09-05 14.46.18
Billederne har jeg taget til Food Festival i Aarhus

44 Comments
 1. Jeg har ikke selv prøvet at leve efter FODMAP principperne, men har fulgt min faster gennem en periode, hvor hun har levet efter det. Har været med hende til diætist, hvor der blev snakket frem og tilbage om de forskellig ting man må spise og ikke må spise. Ved hun har haft rigtig meget glæde af det, og har fået det en del bedre efter hun begyndte på det, så tror det er værd at give sig i kast med.

 2. Jeg har en veninde som i mange år har haft problemer med mavesmerter og ubehag efter at have spist. Hun har været igennem flere undersøgelser uden at lægerne har kunnet finde problemet. Endelig foreslog en læge at hun skulle teste FODMAP-diæten og hun har det meget meget bedre nu. Det har klart forbedret hendes hverdag, men det er dog også en udfordring at finde på inspiration til nye retter. Til trods for dette spiser hun stadig efter FODMAP nu og hun kan tydeligt mærke forskel hvis hun har fået noget der er imod “diætens” principper. Måske var det en idé at teste den af i en periode? Min veninde testede den i første omgang af i 5 uger. Alt det bedste til dig 🙂

 3. Hej Maya

  Det lyder til du har de samme problemer som mig og jeg har i 2 år nu været igennem forskellige undersøgelser ved lægen, sygehuset, privatlæge osv. og det eneste de kan sige nu, er irriteret tyktarm. Jeg prøvede FODMAP, men kun et par uger. Jeg ELSKER mad og den diæt var ikke noget lignende livskvalitet for mig, så gav faktisk op. Jeg har stadig rigtig mange problemer med maven og fordøjelsen idag og nogle perioder er værre end andre, som f.eks. lige i tiden er det rigtig slemt. Det påvirker mig så meget fysisk og psykisk og det er så frustrende. Jeg har dog fundet ud af nogle enkelte ting, som jeg absolut skal holde mig fra, som f.eks. løg og hvidløg, men længere er jeg ikke kommet 🙁 Så håber du vil holde “dit forløb” opdateret herpå bloggen, da jeg selv desperat søger en løsning 🙁
  Håber du finger løsningen og får det bedre

 4. Jeg kender din situation alt for godt, har selv kæmpet med at finde frem til hvad jeg ikke kan tåle eller tolerere og jeg er af lægerne blevet diagnosticeret med irritabel tyktarm efter en masse undersøgelser.
  Jeg tog til diætist og har efterhånden oplevet stor forbedring ved af udelade bl.a. løg, hvidløg, alle slags kål, peber(grøntsag), sødestoffer og syrnede mælkeprodukter. Det er nogle af de produkter jeg har holdt mig fra og som jeg virkelig har kunne mærke en forbedring ved, dig er der stadig gener, men klart forbedret – det er også nogle af dem som fodmap-diet ligger op til at man skal holde sig fra, prøv deres app hvis ikke du har den!
  Tak for en god blog, håber min kommentar måske kan hjælpe lidt 🙂

 5. Hej,
  Jeg kan genkende alt, du skriver – har selv døjet med mave og dét, der er værre i 13 år nu. For lidt over en måned siden begyndte jeg til diætist, og hun satte mig på FODMAP-diæten. Siden da har jeg ikke haft ét enste symptom, og tingene giver bare så meget mening. At slippe (over)kontrollen, madfokus og pinen har givet mig virkelig meget livskvalitet, og jeg har det sådan lidt før/efter-agtigt. Jeg kan KUN anbefale dig det!
  Held og lykke.

 6. Åh hvor jeg føler med dig, jeg døjer selv utrolig meget med maven og har gjort det i halvandet års tid nu.
  Jeg har gjort som dig, prøvet at udelukke ting fra kosten, men min mave kan sagtens finde på at ”spasse ud” ligemeget hvad jeg spiser! I en periode troede jeg, at det var mælkeprodukter jeg bla. reagerede dårligt på, men det var det så heller ikke alligevel..
  Har også fået foretaget allergitests for gluten og laktose, men de gav ikke udslag. Min læge har givet mig diagnosen irritabel tyktarm.

  Jeg har ikke selv prøvet FODMAP, da jeg er en af dem som har kronisk forstoppelse (og tilhørende oppustet mave, smerter og kvalme) og den skulle ikke virke optimalt på os. Derudover synes jeg også den virker meget uoverskuelig.
  I de slemmeste perioder har jeg været nødsaget til at tage lægemidlet Movicol. Ellers kan en løbetur nogle gange få gang i systemet.

  Dog har min fordøjelse faktisk kørt super godt de sidste tre ugers tid, efter jeg er begyndt at tage fiskeolie og sådan nogle urtepiller, som indeholder en sammensætning af 12 forskellige urter. Kan dog ikke med sikkerhed sige, om det er derfor.
  Mine problemer med maven har det dog med at komme i perioder, så jeg tør ikke glæde mig for længe..

 7. Hej! Det er lige som at læse om mig selv, har akkurat samme problem. Og det går mig så meget på, tænker over min mave hver dag. Men har så også fundet ud af at min mave reagere rigtig meget på stress og tanker og min krop bliver stresset af at min mave ikke fungere ordentligt. Hvad gør man dog? Jeg har ikke været ved lægen omkring det de sidste år, men overvejer om man skulle prøve at blive undersøgt omkring det, men tror bare ikke nok på det at de kan finde ud af hvad det er. Men mit har også stået på de sidste 10 år og lige i starten da jeg begyndte at spise glutenfrit og LCHF, fungerede det bare så godt. Så jeg følger lige med her om andre har noget erfaring med det.

 8. Kære Maya

  Jeg kan i høj grad genkende det, du skriver om dine maveproblemer, da jeg selv har været plaget af lignende symptomer i laaaang tid. Lige nu spiser jeg efter LCHF-principper, hvilket har været intet mindre end en fantastisk beslutning for min maves velbefindende. Har du overvejet det?

  Det er fedt, at du er så ærlig og åben omkring så personlige emner, der ellers tit bliver tabubelagt, fordi det ikke ligefrem er lige så fancy som at skrive om sponsorater eller en ny PR! 😉

 9. Jeg har fuldt Fodmap i snart 4 uger og mærker en (klar) forbedring. Jeg har haft lidt samme synptomer som dig, mest generet af mavesmerter efter aftensmad og meget udspilet mave. Jeg har klart en mere flad mave efter at være startet på Fodmap. Jeg tror godt at jeg kan tåle lidt af hvert (fx en skive rugbrød pr dag eller lidt mælk hver morgen, men spiser jeg alle Fodmaps på én gang så reagerer maven. Jeg har dog ikke været forbi en læge, så det er bare min erfaring. Mit ønske er at jeg med tiden kan spise så normalt som muligt, men samtidig må respektere at jeg må begrænse mit indtag lidt af bestemte fødevarer. Den største udfordring for mig er i forhold til grøntsager, hvor kuren kræver lidt kreativitet. Held og lykke med det 🙂

 10. Jeg kommenterer lige igen 🙂 Er en FODMAP- og glutenfri diæt ikke nem at kombinere med LCHF? Den kostplan, jeg har fået tildelt af min diætist (som er en af forfatterne bag den danske FODMAP-bog), minder mig i hvert fald utrolig meget om LCHF.

  1. Jo lidt. men husk der er mange grøntsager, man ikke må spise, som man spiser på LCHF fx avocado, og så spiser jeg stadig havregrød om morgenen, speltboller, kartofler, quinoa pasta og risengrød. Det er ikke så LCHF 🙂 Men det kan man jo selvfølgelig bare udelukke, men så ville det godt nok blive besværligt for mig i hvertfald 🙂

 11. Jeg har ikke selv mavekramper af mad, men har også nogle begrænsninger i min hverdag. Kæresten kan ikke tåle mælkeprodukter, så de er oftest skiftet ud med soya-produkter, og jeg er krydsallergiker. Ja, det lyder meget underligt, men går ud på, at jeg er allergisk over for (nok) proteinet omega 5, som findes i hvede. Men det er jeg altså kun i forbindelse med fysisk aktivitet og kulde. Da jeg for 8 år siden var i San Francisco, gik min søster og jeg en tur over Golden Gate, og da vi kom over spiste vi vores medbragte sandwich, og gik så tilbage. Da vi var kommet halvvejs fik jeg det pludseligt varmt, og det blev varmere. Da vi kom over havde jeg fået kvalme og måtte sætte mig. Der gik ikke længe før in søster kunne se den var helt galt og stoppede den næste mand, for at ringe efter en ambulance, og så besvimede jeg. Det viste sig at være en anafylaktisk chok, og det var MEGET alvorligt. Herefter tog det mig ca. 3-4 år at få en diagnose, men man er ikke helt sikker…

 12. Hej Maya
  Jeg har det PRÆCIS som du beskriver det! Har prøvet adskillige kure, som fx også at holde mig fra gluten, uden at det hjalp, LCHF mm. Jeg har været igennem flere undersøgelser, hvor alt ser normalt ud, men fandt ud af at jeg var laktose intolerant, og var nærmest lykkelig for, at jeg endelig havde fundet problemet. Troede jeg… For efter at have holdt mig fra laktose i et par måneder, havde jeg det stadig på præcis samme måde. Jeg afprøvede derfor Fodmap diæten, da jeg havde hørt positivt omkring effekterne af den. Det var hårdt, lange 7 uger, men jeg lærte virkelig meget om mig selv! Det er det hele værd, da det jo ‘kun’ er 7 uger du er på diæten, og derefter lukker fødevarer ind i kosten lige så langsomt igen. Det er altså ikke en kur man skal leve strikst efter resten af livet. Jeg er kommet frem til en helt masse fødevarer jeg ikke kan tåle som fx æble, vandmelon og for meget frugtsukker generelt, fibre i moderate mængder (groft brød, groft pasta, grove grøntsager mm.), sødemiddel (tyggegummi, pepsi max, sukkerfrie pastiller mm.), kål, for meget kaffe, mandler.. Jeg kunne blive ved, det handler bare om at du lærer dig selv at kende. Vi er allesammen forskelligt og reagerer forskelligt. Nogle dage kan maven tåle mere end andre dage, psyken spiller også meget ind, da hele nervesystemet sidder i maven. Det er skide træls altid at skulle være opmærksom på hvad man spiser. Nogle dage er jeg ligeglad, fordi jeg ved at jeg ingen planer har, og kan ligge og flade den ud på sofaen, men de dage hvor jeg har aftaler med folk, skal ud og spise e.l. passer jeg ekstra på hvad jeg spiser. Jeg må nok bare erkende at jeg har en irriteret tyktarm, som jeg skal tage meget hensyn til.

  Jeg kan anbefale http://www.et-liv-i-balance.dk – hun er en diætist uddannet fra min uddannelse Ernæring og sundhed, og forsker rigtig meget i Fodmap diæten og tilfældigvis lige flyttet til Århus, hvor jeg ved du også bor. Hun hjalp mig rigtig meget og gav mig gode råd omkring diæten.

  Jeg håber du kan bruge lidt af min erfaring 🙂 Kh. Christina

 13. Hej Maya!
  Jeg har selv mave problemer, som jeg også har været til lægen med. Jeg har lige været igennem et forløb med undersøgelser, og de kan ikke finde grunden. Jeg tager HUSK hver dag, morgen og aften. Det hjælper faktisk. Der er selvfølgelig gode og dårlige dage – men generelt har det forbedret min mave. Det kunne være en mulighed for dig, da HUSK indeholder mange fibre.
  God bedring til dig 🙂

 14. Hej Maya
  Ved du om din læge har tjekket om dit stofskifte er i orden?
  Det lyder meget som det jeg har været i gennem, og til sidst fandt min læge ud af, at jeg havde for lavt stofskifte. Lægen kan igennem blodprøver finde ud af, om dit stofskifte er inden for normal området eller ej.
  Jeg håber at du snart kan finde ud af, hvad det er din krop reagerer på, for det er ikke rat at blive ved med at gå rundt og have det dårligt og hele tiden selv prøver på at udelukke det ene og det andet.
  Rigtig god mandag til dig

 15. Jeg har haft det helt ligesom dig, men har også prøvet at udelukke gluten, alle kulhydrater og laktose på skift uden held.

  Jeg er nu på low fodmap og selvom det er besværligt, er det det hele værd. Jeg er ikke længere oppustet om aftenen og har ikke ondt i maven OVERHOVEDET. Selvom det virker sygt besværligt, så sæt dig ind i det, man lærer det hurtigt.
  Det er uden tvivl det bedste jeg har gjort for mig selv 🙂
  Jeg snakkede med en diætist og købte bøgerne, og man finder hurtigt ud af hvad man kan spise og hvad man ikke kan spise, og på et tidspunkt giver det mening.

  Jeg var næsten grædende oppe hos lægen, fordi mit sociale liv var smadret pga mavesmerter og oppusthed, diarre, og jeg havde absolut ikke lyst til at være social, og meldte mig altid syg.

  Gør dig selv den tjeneste og prøv low fodmap i en uge, man har ikke lyst til at stoppe 🙂

  1. Forresten synes, jeg at det er ærgeligt, at din diætist bare giver dig glutenfri diæt, uden at du er blevet undersøgt. De symptomer, du har er jo synptomer på virkelig mange sygdomme (irritabel tyktarm, laktose intolerance, glutenallergi, svamp i maven osv) når low fodmap ikke er glutenfri, og der ikke er nogle grund til at udelukke det. Jeg troede også det var gluten jeg ikke kunne tolerere og købte glutenfri havregryn, nu bruger jeg laktosefrimælk i havregrøden og frugter jeg kan tåle, og det er det, der har gjort forskellen. Så vær kritisk, hvis dine diæter ikke virker 🙂

 16. Jeg døjer selv med meget sart mave, og har fået skraldespandsdiagnosen irriteret tyktarm. Jeg lever vegansk, så derfor er det ikke noget problem for mig, men mit bedste råd er at DROPPE MÆLKEPRODUKTER (også valleproteinpulver) og skære gevaldigt ned på alt andet animalsk. Komælk er djævlens værk, og vores maver er simpelthen ikke lavet til at kunne nedbryde det (heller ikke selvom man ikke umiddelbart opfylder kriterierne for laktoseintolerans) Alle animalske produkter nedbrydes surt i vores krop, og for en sart mave er det virkelig en udfordring.
  Jeg har givet FODMAP enkelte forsøg i perioder, men helt ærligt synes jeg det er meget besværligt at leve efter. For mig fungerer det rigtig godt at tage et glas lunken vand med citron og husk hver eneste morgen inden jeg spiser morgenmad. Det er egentlig mit bedste tip (næst efter det med mælk og kød).

  Kh Julie

 17. Jeg har det fuldstændig på samme måde som dig, og fik for omkring 3-4 år siden konstateret irriteret tyktarm. Selvom at jeg altid har spist sundt og varieret, accepterede jeg de smerter og ubehag som jeg havde. Nu er jeg bare kommet til et punkt hvor jeg ikke ville acceptere det mere, og er gået helt ind i kampen om at finde ud af hvad i alverden det er jeg putter i min krop som den ikke kan lide. Jeg er netop startet op på FODMAP, som jeg har været på i 1 uge idag. Det kræver jo at man udelukker ret mange fødevarer, for at finde ud af hvad det helt præcist er man reagerer på, og i hvor store mængder man så evt. efterfølgende kan indtage disse i. Jeg er dog blevet testet for laktose intolerence, som ikke gav udslag, og derfor har jeg ikke taget disse ud af min kost. Men som sagt har jeg været på den 1 uge nu, og jeg kan allerede mærke at jeg har det MEGET bedre – jeg er mindre oppustet og har slet ikke de samme mavekneb som jeg ellers har døjet med. Diæten holder jeg i 6-8 uger, hvorefter jeg så begynder at implementere nogle af de udeladte fødevarer, for at finde ud af hvad det er jeg reagerer på.
  Så jeg kan i hvert fald klart anbefale dig at prøve diæten, det kan jo ikke skade at man giver det en chance 🙂

  Kh. Camilla

 18. Hej Maya.
  jeg har det præcist ligesom dig. Og har været igennem flere test og sågar været med i et forsøg ang. irritabel tyktarm. Men det er bare det stempel man får: irritabel tyktarm. Og så er der ikke mere at gøre ved det. Men jeg kan så godt følge dig i, at det hæmmer en. Jeg kan jo ikke løbe på toilettet alle steder, hele tiden. Samt en meget høj rumlen i maven, er også meget pinligt når man sidder i offentligheden… Fedt du tør skrive om det, og jeg er sikker på der er mange som dig. Jeg er i hvetfald en af dem..

 19. Jeg havde (og har stadig, hvis jeg spiser forkert) same gener som du – og for mig var løsningen FODMAP diæten.

 20. Hej Maya. Jeg har kronisk betændelse i tyktarmen og har de sidste 6 år døjet med de symptomer du beskriver udover betændelsen… Jeg vil helt klart anbefale dig at prøve low fodmap – i starten er den besværlig, ja- men stille og roligt kan du prøve at spise de udelukkede fødevarer og finde ud af, hvad din mave reagerer på. Jeg kan udover det anbefale dig at spise Husk og drikke rent aloe vera… Det kan virke uoverskueligt at leve efter en diæt, men jeg ser på det som retningslinjer, hvor der er plads til at snyde, men så kender man også konsekvensen 🙂

 21. Jeg tror, jeg ved hvad du går igennem. Jeg står i selv samme symptomer som du beskriver, og det har også været sådan så længe jeg husker. Jeg har forsøgt nærmest alt, og lægerne har forsøgt nærmest alt. Jeg føler snart at jeg bliver givet op af sundhedsystemet.
  Jeg har ikke prøvet FODMAP, men det vil jeg da klart undersøge nærmere om.
  Noget helt andet er, min mor var i samme problem dengang hun var i 20’erne. Hun forsøgte sig med zoneterapi. Det virkede for hende, og vil nu have, at jeg prøver det samme. Så hvis man er positivt stemt overfor lidt mere alternative forsøg, så er det måske en mulighed.
  Hilsen Kaja

 22. Hej Maya, jeg lider af de samme problemer og har fået undersøgt det af flere omgange, mine læger er noget frem til at min krop ikke kan optage fructose, hvilket efter indtagelse resulterer i smerter i maven og stor oppusthed. Dette er noget mange danske lider af, specielt hvis man spiser frugt i store mængder i sin hverdag 🙂

 23. Hej Maya
  Jeg har det præcis ligesom dig!! Jeg har godt nok aldrig gjort så meget ved at gå til en masse undersøgelser, selvom jeg har overvejet det SÅ mange gange! Min far lider af irriteret tyktarm, så gik nok bare ud fra jeg havde det samme som ham, da det jo kan være arveligt.
  Det er dagligt at jeg kan mærke oppustethed eller bare uro i tarmene og desværre går det ofte ud over mit humør. Jeg synes det er vildt generende i min hverdag. Mine erfaringer siger mig at jeg kan få ondt i maven af alt fra sunde madvarer til usunde. Der er ingen sammenhæng. Det eneste jeg kan regne med er at det sker efter jeg har spist et måltid.
  Jeg håber inderligt du får bugt med dine problemer, for jeg ved hvor ødelæggende det kan være og er! Dog vil jeg sige tak for at tage emnet op. Det er trods alt lidt mindre frustrerende at høre at man ikke er den eneste “derude” der har maveproblemer 🙂

 24. Hej…Jeg har været i behandling for intolrans overfor de madvare jeg ikke kunne tåle. Behandlingen kan fåes her hjemme, men jeg tog til Flensborg. Du bliver testet via en blodprøve mht. hvad du ikke kan tåle og behandlingen går så ud på at gøre kroppen klar til at tåle fødevaren igen i små mængder…
  Jeg har 8 fødevare jeg skal passe på og kan kun sige, det har hjulpet mig med min eksem og hvis jeg “husker” at passe på, så har min mave det også ok 🙂
  Kan klart anbefaldes, så diæten kan tilpasses korekt 🙂

 25. Hej maya. Jeg har haft det på samme måde, jeg fik taget en Vega-test, og her fandt man ud af at jeg ikke kan tåle hvedemel og fuldkornshvedemel. Det er nemlig ikke gluten allergi, for jeg kan foreksempel heller ikke tåle glutenfri hvedemel, men jeg kan tilgængæld sagtens tåle andre produkter med gluten så længe det ikke indeholder hvedemel. Så jeg vil råde dig til at få en vegatest

 26. Hej Maya,
  Jeg troede jeg var alene i (verden) der havde den slags problem med maven – Jeg har (meget) tit uforklarlige mavesmerter, oppustet mave og fordøjelses problemer og ubehag (flere gange om ugen). Jeg har været til forskellige undersøgelser såsom, kikkertundersøgelse, gastroskopi undersøgelse, scanning, blodprøver (uden tegn på tigning eller andet) og adskillige afføringsmidler (uden det store hjælp). Og som du skriver, har jeg prøvet at undgå at spise det ene og det andet i nogle perioder – og stadigvæk fik jeg mavesmerter og unehag. Nogle gange er det så slemt at jeg ikke kan noget som helst, og der kan gå flere timer med mavekramper (op til 6 timer hvis det skal være det). Jeg er selv træt af at tag til forskellige læger (da vi ikke har faste læger på/i Grønland. Jeg ved ikke heller ikke hvad jeg mere kan gøre og læger for den sags skyld – Fordi jeg har været til så mange undersøgelser uden at det har fundet ud af det eller er tegn på alvorlige sygdom. Jeg er magteløs og frustrerende at man ikke ved HVAD JEG FEJLER. Helt ærligt er der så ikke hjælpe at hente? Skal jeg leve “resten” af mit liv og have smerter og ikke kan finde ud af hvad jeg fejler, det er ikke fair. Håber en dag jeg vil finde ud af hvad jeg fejler og ikke skal begrænse mig så meget med mad – Dem kan man jo ikke undvære <3

  Kærlig hilsner Heidi

  PS: Da jeg er på/i Grønland så det ikke bare lige man kan tag til Danmark og finde en 'bedre' læge, eller generelt der har lidt flere erfaring – Men jeg arbejder på et sted hvor man har muligheden for at få en helvendelse til Danmark og få yderligere undersøgelser – Men igen hvis der er ikke galt med min mave hvad skal de så undersøge .. (?)

 27. Hold da op.. Det er alligevel en del som døjer med alle mulige mave/kost problemer 🙁

  Jeg har også uforklarlig allergi (voldsom kløe, rødme, varme og nogle gange små knopper).. Det eneste min læge kunne gøre var at give mig nogle piller mod nældefeber som ikke virker længere og noget creme med binyrebarkhormon..

  Jeg har selv fundet ud af at jeg nok er sukker intolerant. Det har hvertfald hjulpet mig meget at udelade størstedelen af sukkeret i min kost. Derudover ved jeg at tyggegummi, sodavand og sødestoffer bestemt heller ikke hjælper på hverken allergi eller oppustet mave.

  Dog kan jeg som alle andre (åbenbart) også få symptomer selvom jeg spiser alt det “rigtige”.. Synes det er frustrerende at lægerne ikke kan gøre mere for en, når ens livskvalitet i de dårlige perioder er helt i bund 🙁

  Alt held og lykke med at finde hvad lige præcis du ikke kan tåle.. Det er jo den største jungle!

 28. Jeg har det på præcis samme måde, det kan virke være en belastning i hverdagen. Ligesom flere af de andre kan jeg ikke tåle løg og sødemidler og skal derudover begrænse mit glutenindtag men min mave kan altså hellere ikke lide havregryn, men har intet imod havregrød… Lidt underligt, men maven har da i det mindste fået det en del bedre siden jeg droppede havregryn.

  1. Hej Signe 🙂
   Hvor underligt, men det har jeg faktisk hørt om før 🙂
   Har også lidt selv på fornemmelsen at det er sådan med mig 🙂
   Men fedt at du har fundet ud af hvad det er 🙂
   Hilsen Maya

 29. Jeg har levet efter Low FODMAP diæten nu i 5 måneder og det har været starten på en lettere og gladere hverdag for mit vedkomne. Jeg har oplevet samme smerter som du forklarer, men efter at ha fulgt FODMAP så er jeg stort set uden smerter og når jeg så træder ved siden af, så skal der meget mere til end for blot 5 måneder siden. Jeg vil klart anbefale dig og prøve den, den er alt besværet værd! 😀
  Mvh.
  Christina

  1. Hej Christina 🙂 Det lyder spændende! 🙂
   Jeg har fået bogen. Så jeg skal lige sætte mig godt ind i det først 🙂
   På nuværende tidspunkt er der lige et par andre ting jeg skal prøve først.
   Men jeg synes det er vildt interessant – så måske jeg skal prøve det på et tidspunkt 🙂
   Knus

 30. Jeg er selv begyndt at få maveproblemer, og har ellers altid haft et godt helbred og kunnet tåle alt. Har afholdt mig fra dit og dat, men ingen sammenhæng.
  Orker ikke gå igennem sygehusvæsenet, og komme ud med en masse piller, som bare giver andre problemer.
  Tror jeg skal finde årsagen i mine følelser, og mit selvværd. Mit selvværd er såmænd bedre end så mange andres, men da jeg samtidig har nogle store mål i livet, så får jeg nok brug for et højere selvværd end så mange andre, og jeg tror faktisk på det nok er det som skaber problemer i min mave.

  Har du overvejet om dine følelser går i maven?. At være god nok?. Vi lider vist alle mere eller mindre af den “sygdom” at vi ikke er gode nok, og måske ikke så gode som den der og den der, og slet ikke god nok til at få det der drømmejob, eller en god karakter til fremtidens CV.

  1. Hej 🙂
   Interessant vinkel.
   Jeg er enig i at følelser mm. kan påvirke hvordan vi har det og give os forskellige somatiske symptomer.
   Jeg er dog af den overbevisning at jeg er en glad pige -MEN jeg kan mærke at stress påvirker min mave (og krop) i en negativ retning. Så jeg prøver at undgå stress i det omfang det er muligt 🙂
   Håber du finder en løsning på dine problemer! 🙂
   Hilsen Maya.

     1. Okay 😉 Skal selv have lavet én om 2 uger, så kan da lige give et praj hvis det er noget der er værd at prøve 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.