“Projekt glad mave” – Osteopati: Om tarmsystem & fordøjelse

Screenshot 2014-07-16 20.42.55
Jeg har den seneste tid omtalt min mave – min lille mave der giver mig mange problemer.    Jeg blev faktisk lidt chokeret over at “vi” er så mange,  som hver eneste dag skal døje med ondt i maven, oppustethed og energimangel.    Mange af jer pointerede min ærlighed – og ja – det er et meget ærligt og måske tabubelagt emne, men ikke desto mindre mener jeg, at det er vigtigt at turde tale om.  
Jeg er virkelig overrasket over, hvor mange af jer der også døjer med maveproblemer og derfor har jeg valgt at inkludere jer i denne proces.  Tabu eller ej! 🙂  ..
Jeg har valgt at kalde det for projekt “Glad mave” – fordi jeg ønsker mig en mave i balance.  At få en mave der er i balance er en forudsætning for at jeg generelt kan føle mig i balance med mig selv, hvilket er vigtigt for mig 🙂  …

Læs mine tidligere indlæg for at blive kendt med problemstillingen.
“Kære mave – Lad os blive gode venner” 
Der er noget jeg ikke kan tåle, men jeg ved ikke hvad det er

I fredags var jeg hos Ivar, som er fysioterapeut og snart osteopat.   Jeg har siden min knæskade gået hos Ivar, som har hjulpet mig til at blive skadesfri. Ivar har hjulpet mig med flere problemstillinger og har lært mig mange ting om min krop og hvordan jeg skal behandle den.
I fredags kom jeg tilfældigvis til at nævne min mave og omkring de ting jeg kæmper med til dagligt.  Det skulle vise sig at være én beslutning at tale med ham om,  da han også indenfor dette område er yderst kompetent.

Ivar og jeg snakkede længe omkring problematikkerne og det viste sig,  at han kunne gøre mig meget klogere.  Det er jo klart nemmere, at bekæmpe et problem, hvis man kender årsagen – og Ivar fandt flere problemer i min lille mave.

Jeg har derfor bedt Ivar om at formulere lidt omkring hvad vi talte om.   Jeg overvejede at “censurere” det en smule, da det er så sindssygt privat,  men nej – i får det som dét står.  Det kan lyde lidt voldsomt, men mange af de ting der står har jeg ikke mærket nogle symptomer på 🙂 ..

Ivar om Osteopati 
Osteopati er en manuel medicinsk behandlingsform, dvs at vores redskaber kun er vores viden og vores hænder. Osteopati undersøger og behandler alle vores kropsystemer – knogler, muskler, nerver, lymfe, organer og blodkar, derfor betragter osteopatien kroppen som en helhed. Formålet med osteopati er at genoprette balance i og mellem systemerne hvilket er med til at stimulere og afhjælpe kroppen til at genvinde sin normale funktion og helbrede sig selv. Osteopati kan hjælpe folk der har problemer med tarm- og fordøjelsessystemet.

Generelt om tarmsystemet
At have tarmsystem og fordøjelse der fungerer optimalt er meget vigtigt for at få et langt og sundt liv. Forskning viser at mange sygdomme kan have deres udspring eller forbindelse til dårligt fungerende tarmsystem.
Tarmfloraen har bl.a. stor indflydelse på immunforsvaret (ca. 70-80 % er tilknyttet til tarmsystemet), derved kan god kost og naturlig bevægelighed og funktion af tarmsystemet forebygge og afhjælpe mod de fleste sygdomme.

Tarmsystemet er styret af det autonome nervesystem. Dette system kan bl.a. påvirkes via nakke, brystryg, lænd og korsben. Når maden passerer igennem vores fordøjelsessystem, skal den forbi 5 lukkemuskler forskellige steder i tarmen. Disse lukkemuskler er også kontrolleret af det autonome nervesystem. Hvis der er ubalance i systemet kan koordinering og kommunikation disse lukkemuskler imellem forstyrres. Dette fører til de typiske symptomer mange oplever i deres dagligdag som mavekramper, oppustethed og diarré.

Følgende kriterier skal være tilstede hvis tarmsystemet skal fungere optimalt:
      Varieret og sund kost
God fysisk aktivitet
 Balanceret autonomt nervesystem
–  Frit venøst, arterielt og lymfatisk system til og fra organer i fordøjelsessystemet

Hvad var så mine problemer?  
  Problemer med fordøjelse og oppustethed i maveregionen.

Generel undersøgelse:
Låsninger øverst i nakken, låste og ømme ryghvirvler mellem skulderbladene, låste ribbensled i højre side, hævet og spændt væv omkring lever, overgang fra mave til tolvfingertarm (lukkemuskel), tolvfingertarm (lukkemuskel), bugspytskirtel, tyndtarm, overgang fra tyndtarm til tyktarm (lukkemuskel), dårlig bevægelighed af lever, tolvfingertarm samt tyndtarm.

Oversigt over problemet:
De fleste symptomer kan direkte eller indirekte relateres til fordøjelses- og tarmsystemet. 
Den øverste del af nakken kan påvirkes af og påvirkes af de fleste organer i kroppen via en kranienerve. Det samme gælder hvirvlerne mellem skulderbladerne og ribbensleddene. 
Påvirkning af ovennævnte kranienerve og hvirvlerne mellem skulderbladene, kan medvirke til at lukkemusklerne i tolvfingertarmen, bugspytskirtlen og i overgangen mellem tyndtarmen og tyktarmen. Spændthed i disse lukkemuskler kan have forstyrret effekt på fordøjelsen.
Spændt væv omkring leveren og/eller nedsat funktion af leveren kan også have en negativ effekt på tarmsystemet.
Leverens funktion er bl.a. at rense brugt blod fra tarmsystemet for nærings- og giftstoffer, igennem en vene (portåren). Dårlig funktion af leveren kan derfor betyde nedsat rensning af blod fra tarmene, således at tarmen suger dette blod til sig (oppustethed, kramper og dårlig optagelse af næringsstoffer).
Oppustethed i maven vil over tid presse og blokere blod- og nervecirkulation til andre organer i området.

Kroppen vil prøve at føre blodet væk fra tarmsystemet, derfor bruger den andre systemer, der også risikerer at blive overfyldte. Dette kan bl.a. give sure opstød, hæmorider og navlebrok i svære tilfælde.
Leverens funktion er også sammen med galdeblæren at producere og føre galde ind i tarmene som hjælper ved fordøjelsen.

Behandling af problemet:
Osteopatisk behandling af disse symptomer består af behandling af nakken og rygsøjlen (for bedre funktion af det autonomiske nervesystem og enkelte organer), leveren (pga. oppustethed), bughinden, hinderne og blodkar omkring leveren, tolvfingertarmen, bugspytskirtlen og tyndtarmen (for bedre blodcirkulation og funktion) samt selve organerne.
Ivar Dagsson

Siden fredag, hvor jeg har været hos Ivar har jeg IKKE haft ondt i maven, men stadig været oppustet.   Jeg føler mig allerede bedre tilpas i min krop.
Om 14 dage har jeg endnu en tid hos Aarhus Osteopati.  🙂  ..

Hvis du tænker på Aarhus Osteopati kan gøre for dig kan du kontakte ham på
info@aarhusosteopati.dk og læse mere: HER.

Skærmbillede 2014-09-27 16.24.49

23 Comments
 1. Hej smukke – jeg har fået næste præcis samme beskrivelse hos Christian Østergaard, som er ostepat her i Esbjerg. Præcis samme gener og problemet bliver lokaliseret til en imobil lever, tolvfingertarm og tyktarm. Desuden en bughinde der lider under at have været udsat for mild grad af inflammation gennem mange år. Dette pga. en gluten og laktose holdig kost.
  Jeg vil blot anbefale ostepatisk behandling som du gør! Hvis man kommer fra Esbjerg & omegn kan Christian Østergaard fra retminryg.dk varmt anbefales

  1. Hej søde 🙂
   Hvor vildt at det er det samme! 🙂
   Vi har dog ikke talt så meget om gluten/laktose endnu – men det regner jeg med at vi gør næste gang 🙂
   Hvordan går det med projekt minus gluten og laktose så?
   Godt at du kom hen til ham!! 🙂
   Og godt at der findes en dygtig osteopat i Esbjerg også!
   Knus

 2. Du har ret i, at det er et ret tabubelagt emne, til trods for at hver 3. af os døjer med fordøjelsesproblemer. Mit startede da jeg var et par år gammel, blev indlagt lige før jeg fyldte 7 år, beskeden var bare at jeg var hysterisk!!!!! Nå men det var også i starten af 70’erne, så det er måske derfor! Siden har jeg fået at vide af min daværende læge, at jeg led af “irritabel tyktarm” og det måtte jeg bare lære at leve med!!! Nu er jeg 47 år og har faktisk aldrig prøvet at leve “normalt” altså at have en normal og velfungerende mave. Jeg lider af psykisk stress og har åbenbart altid gjort det, så psykologen jeg går hos, siger at de problemer med min mave, sagtens kan stamme derfra. Det har jeg accepteret, og jeg har også fundet en kost der gør, at jeg fungerer bedre end tidligere… men for pokker, hvor er det bare irriterende!

  1. Hej Connie 🙂
   ØV hvor lyder det bare træls for dig!!!
   Er det fodmap principper du lever efter? Ellers skulle du måske tjekke det ud 🙂
   Jeg håber at jeg kan finde en vej som virker for mig 🙂
   Maya 🙂

   1. Ja det er træls for alle os der døjer med det 🙁 … Jeg har luret på Foodmap, men kom aldrig i gang! Jeg tror efterhånden mere på, at mit problem er en stresset mave! Jeg har fundet ud af, at smoothies er noget min mave vældig godt kan lide … også fordi den er næsten færdigforarbejdet (jeg laver den så der er en lille smule at tygge i) og smoothien indeholder en masse sunde ting, holder blodsukkeret stabilt og jeg er mæt LÆNGE … vi snakker 5-6 timer 🙂 Jeg har altid slugt min mad, hvilket er rigtig skidt … har nu fundet ud af, at jeg har “sultet” som barn, så det var bare med at få hældt mad ned, når det var muligt … og det har fulgt mig op gennem voksenlivet, selvom jeg altid har haft mad på bordet til mig selv og min søn 🙂 … jeg kan også mærke, hvis jeg bliver stresset over en opgave på jobbet f.eks. så går det lige i maven. Så lige nu er det smoothies 2 gange dagligt + alm. aftensmad og så drikker jeg en kop Tea Go hver aften … så fungerer det faktisk okay, selvom jeg også har dumme dage indimellem 🙂 …Jeg håber virkelig, at du finder ud af noget, for du er så ung, så du skulle gerne have hele dit voksenliv uden de problemer!

 3. Meget interessant det her. Jeg har haft maveproblemer i ca. 10 år og er blevet tjekket i begge ender flere gange. Heldigvis er der ikke noget alvorligt som de siger, men det er jo alvorligt nok at det forstyrrer mig hver dag og er et KÆMPE problem.

  Jeg overvejer også Osteopati nu, hvor det offentlige har opgivet at hjælpe mig. Jeg tager noget medicin (Questran) nu som hjælper på konsistensen af afføringen men jeg har stadig problemet at jeg får akut trang til at komme på wc når jeg sætter mig i en bil eller opholder mig et sted, hvor der ikke er et toilet i nærheden. Og dette er hver eneste dag 🙁 Det er jo nok mere psykisk end fysisk, men alligevel øv.

  Men jeg vil forsøge mig med en Osteopat nu og så håber jeg at det kan hjælpe mig. Så alle dine erfaringer er velkommen.

  Mvh.

  1. Hej 🙂
   Øv hvor er det træls!! 🙁
   Det lyder underligt at sygehusvæsenet ikke kan gøre mere for dig – men du har vel fået taget alle tænkelige prøver og undersøgelser??
   Har du hørt om Low FoodMap diæt?? – Prøv at google det/lån bogen på biblioteket… Jeg ved at det har hjulpet mange!
   Måske du også kan overveje en diætist ? Med erfaring mht. mave/tarmsystem? ..

   Osteopati tror jeg vil gøre rigtig meget for mig – han løsner simpelthen for de spændinger jeg har i maven.
   Det er jo klart at fordøjelsen bliver besværet hvis man er fuldstændig spændt i maven!
   HELD OG LYKKE! 🙂

   1. Jo tak. Jeg har været på Low Fodmap diæten i 4 uger og det gav ikke så meget som det “kostede”. Ikke hvad det kostede i penge, men manglende madglæde og ikke det store udbytte for min mave.

    Så jeg er en anelse på spanden og søger derfor lidt i blinde for nye ting.

    1. Øv 🙂
     Det er virkelig træls for dig!
     At jeg holder mig fra gluten og tilnærmelsesvis også laktose hjælper på mig.
     Men maver er jo forskellige!!!! 🙂
     Håber du en dag finder ud af hvad det er…
     Overvejet at føre et kost – mavesymptom skema? … Så kan du måske selv finde et mønster i det! 🙂
     Knus Maya

 4. Hej Maya! Er inde og læser på din blog en gang imellem og er vild med nogle af dine opskrifter! Har faktiskt selv lige værer hos Ivar og fået det samme at vide… hyperaktive lukkemuskler, specielt mellem spiserør og mavesæk… Sjovt 😉

  1. Hej Frida 🙂
   Dejligt at høre at Ivar måske også kan hjælpe dig! 🙂
   Han er virkelig dygtig – så du er i de bedste hænder!
   Hilsen Maya 🙂

   1. Hej Anonyme.
    Der er ikke en kur.
    Der kan være flere løsningsmuligheder.
    èn ting er jo i første omgang at få løst op for de låste muskler. Det har allerede hjulpet.
    Derudover har han foreslået at spise 3 store måltider om dagen fremfor 6-7 måltider. Dog lidt svært i praksis.
    Jeg tror aldrig jeg finder en kur som hjælper.
    Jeg tænker jeg skal være ekspert på min egen krop og mave – og finde ud af hvad der fungerer for mig:)
    Hilsen Maya .

 5. Ej, hvor sjovt! Jeg har lige været til osteopat for første gang i går og han tog også fat i fordøjelsesproblemer!
  Jeg glæder mig til at læse med herinde og tager lige dine betragtninger med til min næste behandling 🙂

  1. Hej søde Anna.
   Jeg har gået ved Ivar siden sommerferien – i første omgang pga. mit knæ 🙂
   Det var et tilfælde at jeg nævnte det med maven – så det arbejder vi på nu 🙂
   God ide. Håber det kan hjælpe dig 🙂
   Hilsen Maya

 6. Hej Maya
  jeg har selv mange maveproblemer og har fået konstateret dårlig fedtfordøjelse altså et problem i min bugspytkirtel og pudsigt nok så har jeg fået lavet en undersøgelse for overgangen ml tyndtarm og tyktarm og den var meget snæver næsten så stram at de var ved at konstaterer morbus crohn, men i sidste øjeblik begyndte det at sive igennem. Samtidig har jeg også en skævhed i lænden og en skæv hvirvel oppe i nederste del af nakken. Jeg overvejer meget kraftig at kontakte Ivan. Vil meget gerne høre dig om du har kunnet mærke forbedring og hvordan du har det nu? Kan han finde ud af ting du ikke kan tåle og evt hvad har du fundet ud af? Har du kunnet mærke skævhederne i din ryg? Jeg får blandt andet meget nemt ondt i lænden af dødløft og squat. Det lyder så spændende og vil meget gerne høre om det. Tak for en super god blog som jeg læser meget og følger på både facebook og instagram.

  1. Hej Malene.
   Sikke en omgang! 🙂
   Ivar er osteopat – og ved derfor alt om knogler, muskler, led, bindebæv, og indre organer – og hvordan det hele påvirker hinanden.
   Han er virkelig dygtig. 🙂
   Han kan ikke finde ud af om der er noget man ikke kan tåle – men han har stor erfaring med maveproblemer – han behandler også nogle med morbus chrohn.
   Når man har ondt i maven får man mange “spændinger” – og det hjælper meget at få løsnet op i dem!! 🙂
   Jeg føler at der er bedre gennemgang i min mave – jeg er dog stadig lidt oppustet.
   Men jeg har også inkluderet gluten igen i min kost – så det skal maven også vænne sig til 🙂
   Jeg har ikke mærket smerter i ryggen – men jeg kan ofte føle mig lidt “træt” i lænden – men det er sjældent at det gør ondt.
   Men når jeg får løsnet for lændehvirvlerne kan jeg godt mærke forskel bagefter 🙂 …De låser sig indimellem!
   Ivar behandler jo alle individuelt – og det første besøg er altid en gennemgang af hele kroppen! 🙂
   Du kan læse mere på hans hjemmeside også!
   Han får i hvert fald mine bedste anbefalinger – og jeg glæder mig til at jeg skal derhen i morgen!
   Hilsen Maya

   1. Mange tak Maya. Jeg vil lige undersøge lidt mere om det og læse på hans hjemmeside. Det er godt nok spændende. Jeg er selv fysioterapeut og interessere mig derfor også meget for det, så det er bare guf at få den viden også. Skriver du et indlæg om dit besøg hos Ivan i morgen?
    Hilsen Malene

    1. Hej Malene 🙂
     Det er super spændende.
     Ivar er jo også fysioterapeut men har læst videre 🙂
     Ja – hvis der er noget “nyt” – så kommer der et indlæg om det 🙂
     Hvis status er det samme så kommer der nok ikke et indlæg 🙂
     Hilsen Maya

 7. Hej Maya.
  Hvordan gik det? Hvor mange behandlinger og hvad er status i dag?
  Jeg har været til første besøg ved Lasse ved Aarhus Osteopati i dag, og han mener også, at mit grundlæggende problem er fordøjelsen.
  Så er spændt på at høre mere 🙂
  Mvh
  Linda

  1. Hej Linda 🙂
   Jeg går der stadig, med andre problematikker.
   Det hjalp utrolig meget på maven! For mig er det vigtigt at undgå stress, få nok væske, og ikke få for meget hvede/sukker – og kulsyre 🙂
   Men at få løsnet op i maven hjalp virkelig meget. Jeg kan ikke rigtigt huske hvor mange behandlinger jeg fik – kun målrettet maven.. men jeg er ret sikker på at du hurtigt vil mærke en forskel. Kh. Maya

 8. Jeg er netop startet hos en osteopat idag, og er så spændt på det…. Jeg faldt så lige ober dit indlæg, nærmest som om det var mig det handlede om

  1. Hej Mia 🙂
   Håber det hjælper dig!
   jeg har stadig ikke helt fundet løsningen på min mave .. 🙂
   Men at begrænse mælkeprodukter og rødt rød, er det som virker bedst på mig – lige nu!
   om en måned har jeg måske en anden overbevisning, det er ik til at finde ud af. 🙂
   Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published.