Noget om sundhed – Fysisk, psykisk, mentalt og socialt

12167173_10153620225961745_1386816307_n

Der er noget jeg har tænkt lidt over på det sidste. Jeg er stadig optaget af, hvordan vi hver især definere sundhed.  Derfor spørger jeg ofte mine veninder, familie og andre om hvad sundhed er for dem.  Èn ting er helt sikkert: Sundhed er individuelt – og en fuldstændig subjektiv oplevelse. Forleden var jeg sammen med en veninde – og det var tydeligt at hendes  træning og kost var styret omkring “angsten for at tage på” – og at sundhed i høj grad handlede om bibeholde en bestemt vægt.  En anden veninde er meget optaget af “kroppens udseende og at man kan forme kroppen som man vil , men hun bliver tydeligvis aldrig rigtigt tilfreds (selvom hun ser hamrende godt ud).  Uanset hvem jeg spørger , så er motivationen for at træne og leve sundt meget forskellig – og det er netop  fascinerende.

For mig handler sundhed meget om hvordan min krop HAR det, ikke hvordan den ser ud nødvendigvis – men hvordan den har det indeni.  Det er vigtigt for mig at min krop er sund. Det er vigtigt for mig at jeg træner hverken for meget eller for lidt.  Det er vigtigt for mig at kroppen får den restitution, søvn og hvile den har brug for. Jeg tænker rigtig meget over, hvad min krop har godt af – og hvad har den brug for?  Jeg tænker ikke så meget over kalorieindtag – men jeg tænker over hvad der er sundt for min krop. En veninde har svært ved at spise nødder, fordi de indeholder mange kalorier – mens jeg spiser utroligt mange, fordi fedtsyrene er gode for min krop. I min verden er der ikke noget som er forbudt – og mit syn på sundhed er alt andet en fanatisk. Generelt handler min sundhed meget om balance, som jeg har nævnt adskillige gange – men det er stadig vigtigt.
Stress påvirker min sundhed negativt – og her taler jeg også om hverdagsstress med for mange bolde i luften. Derfor er jeg blevet meget bedre til at give mig selv “maya-tid” og lytte til kroppen.  Derfor kan det nogen gange være sundere for mig med en lang gåtur end en tur ned i et proppet fitnesscenter.

Jeg tror overordnet set at jeg til en hvis grad læner mig op af Verdenssundhedsorganisationen WHO’s definition på sundhed fra 1948:  “Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, mental og social velbefindende og ikke blot fravær af sygdom eller svækkelse”. Der er dog mange som ser definitionen som verdensfjern – da det kan være svært at opnå denne tilstand. For mig er den stadig til dels idealet og målet med min sundhed.  Jeg ønsker at være sund og rask. Jeg ønsker at der er en balance mellem min fysiske, mentale, psykiske og sociale sundhed.  Sundhed handler ikke alene om at træne og spise sundt.  Det handler også om at have det godt psykisk og mentalt.  Faktisk mener jeg at det psykiske element har utrolig stor betydning for min sundhed.  Hvis jeg ikke har en “sund psyke” – så har jeg det ikke godt.  Jeg kan være nok så trænet og sund – men hvis min psyke har det dårligt, så er det ingenting værd. Det mentale element har også betydning, fordi det er essentielt at jeg fx. kan koncentrere mig, tænke klart og have følelsen af mentalt overskud.
Det sociale aspekt er også væsentligt, fordi at sundheden ikke nytter noget – hvis den gør mig socialt isoleret og betyder at jeg trækker mig fra sociale sammenhænge. Hvad nytter det at leve et sundt liv, hvis man ikke har nogen at nyde det med? Ensomhed og social isolation har faktisk stor betydning for vores generelle sundhed. Faktisk viser studier at risikoen for alvorlige sygdomme som fx. hjertekar sygdomme, alzheimers og depression stiger betydeligt, hvis man føler sig ensom i en længere periode. For mig er det utrolig vigtigt med sociale bekendtskaber – og jeg føler mig priviligeret med de gode mennesker jeg har i mit liv.  At have gode relationer til andre mennesker, får mig til at have det godt.
Så sundhed er på den ene siden enormt kompleks – og på den anden side utrolig simpelt.  Sundhed er alt i alt at have det godt, med sig selv, med sin krop og med sit liv.
Og inden det her indlæg bliver alt for langt, så må jeg hellere stoppe nu. Jeg kunne blive ved med at skrive om sundhed – for jeg synes det er så mega spændende.  Så nu glæder jeg mig til at høre, hvad sundhed er for jer.  Hvad skal der til for at du føler dig sund?
Maya

Kilder
Ensomhed har konsekvenser for alle
Den store danske – sundhed
Ensomhed – værre for helbredet end fedme

2 Comments
  1. For mig hænge det hele sammen, men hvor jeg før har haft mest fokus på den fysiske del af sundheden (træning, søvn, kost), så kan jeg mærke at den psykiske og mentale del fylder mere og mere.

    For få uger siden oplevede jeg f.eks. at min psykiske sundhed væltede og få dage efter væltede min fysiske sundhed også som følge deraf.
    Jeg føler mig nok mest sund når jeg har det godt inden i og uden på. Når jeg er glad for den jeg er og det jeg laver.
    Det handler om at passe på mig selv, at sænke barren og turde være mig selv. 🙂 Tror jeg 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.