De sociale medier: Vær selektiv!

insta

De sociale medier er dybest set, hvad du gør dem til. På instagram vælger du selv præcis, hvem du følger.  Det samme på facebook  – du vælger selv,  hvem du er venner med og hvilke sider du “liker”. Du kan altså selv vælge om dit feed skal være fyldt med madlavning, træning, børn, indretning, mode eller blot være et udtryk for dine bedste venners liv.  Jeg tror i forstår, hvad jeg mener.
Der er dog noget jeg har tænkt på i et stykke tid.  Når vi har muligheden for selv, at vælge og definere vores verden på de sociale medier, er det så ikke okay at være lidt skeptisk og selektiv med, hvem man vælger at følge?

På det sidste skal der faktisk ikke særlig meget til for, at jeg vælger at “unfollowe” på instagram. Hvis jeg føler at profilen bidrager til negative følelser hos mig, som ikke kan opvejes ved noget positivt og jeg ikke føler mig forpligtet til at følge personen- så tryller jeg den grønne knap til blå. Det er jo egentligt sjældent at vi er forpligtet til at følge nogen som helst? eller hvad? .. Jeg vil ikke fjerne venner og familie fordi vi er forbundet i den virkelige verden, og fordi jeg ganske enkelt jo godt kan lide de mennesker i mit liv.
Der er dog mange mennesker som jeg aldrig har mødt eller kun har en begrænset relation til. Jeg følger over 1000 mennesker på instagram, så på sin vis er jeg nok ikke særlig selektiv,  men hvis nogle personer ikke gør noget godt for mig, så stopper jeg med at følge dem – og der er ikke meget betænkningstid.
Jeg tænker bare at hvis man får en  dårlig mavefornemmelse når personen poster et billede, ved at der bliver skabt en irritation, vrede, jalousi, tristhed, eller noget som rykker på dit selvbillede og selvværd – så stop med at følge personen!

Selvfølgelig kan det nogen gange også handle om én selv. Hvordan er ens eget humør, selvtillid osv. på den pågældende dag.  Så selvfølgelig skal vi ikke unfollowe i et væk. Jeg har dog også personer, hvor jeg på et tidspunkt er stoppet med at følge dem, for så at komme kravlende igen et par uger senere.  Jeg tænker ikke, at det er vigtigt at gå ind i præcis HVAD der kan gå mig på, men bare det faktum at nogen gange sker det – og du kender det godt.
Vi har faktisk muligheden for til dels, at skabe et feed med profiler og personer som inspirerer os, og bidrager til noget positivt for vores liv. Vi kan ændre det indblik vi får af de sociale medier , når vi er selektiv med – hvem vi følger, men vi kan ikke ændre de sociale medier i almindelighed.  Et eller andet sted så mener jeg ikke,  at de sociale medier bør ændre sig – men vi kan ændre vores adfærd på de sociale medier, så vi får dét ud af det som vi egentligt ønsker. Hvad er formålet med vores færden på de sociale medier?  – og hvorledes kan dem vi følge leve op til det formål? Hvis der er en ubalance mellem det vi ser – og det vi faktisk ønsker at se, så er det vores opgave at ændre det!

Ps. du skal helst ikke unfollowe mig 🙂 !

Hvad mener du om de sociale medier ? 
Er du selektiv med hvem du følger? 
Hvad kan gøre at du “unfollower” en person? 

Maya

6 Comments
 1. Interessant indlæg Maya! Og gode pointer.
  Men jeg vil pointere. UANSET hvad, så er vi altid selektive, når vi klikker ‘follow’ eller ‘unfollow’.. Det du pointerer, er vel at man bør være bevidst og kritisk, når man vælge at følge folk på instagram, antager jeg? 🙂

  1. Selvfølgelig! 🙂
   Nu handler mit indlæg mest om at unfollowe – og derved være selektive. Og ja, det handler om at være bevidst og kritisk – og mærke efter… Det skal ikke være forbundet med dårlige følelser at følge nogen på instagram! 🙂
   Men selvfølgelig er vi det allerede selektive når vi vælger at følge nogen – jeg forstår din pointe 🙂
   Kh. Maya

 2. Jeg følger en del på Instagram fordi de laver lækker mad, som kan inspirere mig – typisk er det personer jeg aldrig har mødt og ingen relation har til.
  Hvis den type profiler poster alt muligt andet fx mange billeder af familie, venner, ferier og selfies kan jeg ofte få en fornemmelse af, at profilen er mere privat, og jeg får lidt en fornemmelse af at trænge mig på. Det har jeg ikke lyst til, og det kan få mig til at unfollow.
  Ofte har disse profiler dog også en blog, som jeg kan følge i stedet,hvilket som regel er et forum der passer mig glimrende 🙂

  1. Hej Lise.
   Ja det kender jeg godt 🙂
   Jeg kan tilgengæld ret godt lide det personlige… når man lærer folk at kende – og ikke kun mad-billeder. 🙂 men jeg kan godt forstå din tanke!
   Kh. Maya

 3. jeg er vild med de sociale medier som koncept og inspirationskilde, men jeg er ikke vild med det pres det lægger på en at bruge det. Man føler jo lidt at man kun skal vise det pæne og gode og det føles bare hurtigt så falsk.

  Jeg er ret selektiv. Jeg gider fx ikke følge instagrammere som kun lægger noget op hver gang der kommer noget på deres blog – var jeg interesseret så fulgte jeg allerede bloggen. Og så gider jeg heller ikke spons hele tiden, hehe. De blogs/instagram der ikke har et bestemt tema og egentlig bare er “hverdag” dem følger jeg kun hvis jeg kender dem privat.

  Ps. Rigtig godt indlæg der sætter gang i nogle tanker! 🙂

  pps: hvilket pulsur bruger du egentlig? 🙂 kan se på billedet at du har et,og jeg kunne vildt godt tænke mig et, ved bare ikke hvilket 🙂

  1. Hej Maibritt 🙂
   Tak for dit input i debatten. 🙂
   Nej det kan være lidt svært med spons indlæg – jeg forstår godt man ikke gider for meget af det.
   Jeg prøver at holde mit på et acceptabelt niveau i følge mig selv… men engang i mellem sker det.. men det skal give mening for jer, min blog og mig. 🙂
   Jeg kan godt lide at følge med i folks hverdag – hvis de har en interssant måde at gøre det på 🙂

   Jeg bruger suunto ambit 2R , købt på pulsure.dk for snart 3 år siden, det har jeg været mega glad for – men jeg tror måske det skal have et nyt batteri i bæltet nu. Jeg har dog lige fået et tomtom 2music ind af døren i dag, som kan måle puls bare på håndledet – og afspille musik! Det lyder lidt smart 🙂 Skal nok lave en anmeldelse om et par uger… skal lige have testet funktionerne godt igennem! 🙂
   Kh. Maya

Leave a Reply

Your email address will not be published.