★ Tips til at være sund på budget

2016-02-02 16.02.29-1
Jeg bor sammen med min kæreste i (en ret dyr) lejlighed i Aarhus C. Vores madbudget er faktisk ret højt, når man tænker på at vi kun er 2 personer. Jeg ønsker at spise sundt – og der skal altid være frisk frugt og grønt i hjemmet.  Vi har dog fundet ud af, at hvis vi sparer lidt på madbudgettet, så er der nok til at vi én gang om måneden kan gå ud og spise noget lækkert mad.  Det er højt prioriteret, og det er som om at det lettere sker, når det ikke er ens eget dankort der skal betale.  Vi har kun få måneder tilbage på SU,og det glæder vi os til.  Lige nu føler jeg dog ikke at vi mangler noget , overhovedet. Jeg handler primært ind i lavpris kæder, og laver det meste mad fra bunden.  Jeg vil i dette indlæg dele mine bedste tips til at spare lidt på madbudgettet. Du må endelig kommenterer med dine gode forlag. Jeg er også lidt nysgerrig på, hvad jeres madbudget ligger på?

★  Sund på budget
★Køb kun det som du har brug for dvs. kun dét der står på huskesedlen.
★ Hold øje med tilbudsavisen – der er mange penge at spare, hvis man er en tilbudshaj!
★ Tænk altid på holdbarheden – hvis ting har en kort holdbarhed, kan du fryse det ned.
★ Frosne grønsager er næsten lige så sunde som de friske, men meget billigere. Derfor supplere vi med lidt fra frost fx. wokblandinger, ærter, edamebønner mm.
★Køb kød i store pakker og frys dem ned i poser med det antal gram, som passer til jer.
★ Lav store portioner mad og frys det ned. Jeg laver ofte kødsovs og frikadeller til fryseren.
★Lav en madplan for ugen, det sikre madspild.
★ Indkøb: 1-2 gange i ugen.  Jo færre gange du handler, desto færre penge bruger du.
★  Sørg for at hav et godt basis-lager med ting som kan holde sig længe.
★  Hver realistisk med dit madbudget.
★ Kontanter:  Hvis madbudgettet er stramt, kan det være en fordel kun at handle med kontanter. Hvor du evt. laver små konverter med penge til hver uge. På den måde undgår du at skulle leve af havregryn den sidste uge.
★ Spis sammen med andre – lav en madklub hvor i skiftes til at lave mad.
★ Økonomi: Det er okay, at dele udgifterne til madlavning.Der er ingen skam i, at bede en veninde give et tilskud til maden, eller man kan aftale at man skiftes til at lave mad.
★ Cafe, restaurant og byture:  Hvor mange gange om måneden har du råd?
★ Spis efter sæson:  Grønsager er billigst i deres sæsonperiode, så find ud af hvornår det er sæson for de forskellige grønsager.
★ Økologi: Det er ikke sikkert, at du har råd til at handle 100% økologisk.  Vælg de ting, hvor det betyder mest for dig.  Det kan være æg, mælk og smør.
★ Vælg Dansk: Hvis du ikke spiser økoligisk, så kan det være en mulighed at gå efter dansk produceret.

Hvad er dine bedste tips til at være sund på budget?

Maya

 

11 Comments
 1. Jeg bruger nok 4-5000 kroner på mad og restaurantbesøg om måneden. Det kunne helt sikkert godt gøres billigere, hvis jeg lavede madplan, ikke købte økologi og handlede mere discount. Men omvendt er det for mig en dagligdagsluksus at kunne spise lige præcis det, jeg har allermest lyst til hver dag uden den store planlægning 🙂

  1. Altså til 1 person? 🙂
   Vi bruger deromkring – og vi er to 🙂 Hehe!
   Selvom jeg også synes at vi prioriterer mad højt!

 2. Min kæreste og jeg bruger 3000 kr. på mad hver måned. Vi laver madplan hver søndag og handler ind til hele ugen, hvilket bare fungerer for os. Vi er gode til at handle sundt, nemt og billigt mad ind.

 3. Vi bruger 2000kr om måneden og er 2 🙂 Vi kigger på tilbud, laver madplan og handler derefter et par gange om ugen.
  Selvom det ikke er mange penge, så formår vi stort set at overholde det hver eneste måned. Vi køber økologi når det er på tilbud eller giver mening, og så er vi gode til at finde kød som datovare og fryse det ned.

  Jeg synes aldrig at vi mangler noget. Vi får alt hvad vi vil have – både grønt og slik 😉
  Sidste år i sommerferien brugte vi overskuddet på madbugget, til al maden vi spiste, på vores rejse syd på – det var virkelig nice 😀

 4. Et lille tip mht. indkøb af kød: De store butikker – fx Føtex – reklamerer ofte med, at de har store kødpakker på tilbud. Men hvis man kigger på kiloprisen, så er Føtex’ kødtilbud ofte dyrere end Nettos og Remas normalpriser. Så ja, man kan hurigt føle sig “snydt”, hvis man ikke tjekker kilopriserne 🙂

 5. Vi er 2 og bruger 4000 kr. Men vi har så lille en fryser og køleskab at vi næsten skal handle hver 2 dag og de fleste grøntsager kan slet ikke være i køleskabet 🙁

 6. Jeg bruger 1.300 kr om måned og jeg er bare mig selv og det er inkl. div. til husholdningen. Jeg kunne nok komme endnu længere ned, hvis jeg havde muligheden/viljen til at købe ind, når Bilka har deres 10 poser grønt og deres XXL kyllingefileter, men det er bare pænt mange kg, at skulle slæbe hjem på gå-ben.

  Skulle frosne grøntsager ikke være “sundere” end friske, da de bliver frossen ned hurtig efter høsten og derfor bevarer flere næringsstoffer end frisk grønt, som har været lang tid undervejs til butikken?

 7. Vi bruger 2000 om måneden og vi er 2 personer. Det kan sagtens lade sig gøre at leve sundt, og vi mangler ikke noget. Husholdning er med i budgettet, men spiser vi ude betaler vi selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.