Debat: Må man blande sig i andres træning?

2016-04-01 10.18.35

Må man blande sig i andres træning? … Mine korte svar er nok: 1. Ja – hvis det er nødvendigt! 2. Ja, hvis de spørger om din mening. 3.  Ja, hvis de er ved at gøre “skade” på sig selv. 4. Hvis du mener du har kompetencerne til at hjælpe.  I disse tilfælde mener jeg, at det er helt legitimt at blande sig lidt i andres træning, på en god måde altså.
Jeg meldte mig ind i fitness i år 2007 – og har derfor en del erfaring med træning, hvis jeg selv skal sige dét. Det er dog ikke kommet af sig selv, men fordi jeg har søgt informationen, fået hjælp, læst en masse og prøvet mig frem – og så har jeg haft en personlig træner af flere omgang. Engang  imellem er der også nogen som er komme hen med et tip eller noget som kunne forbedre min teknik. I de fleste tilfælde synes jeg at det har været på sin plads. I andre tilfælde har det været med en dating-undertone som jeg ikke bryder mig om i fitnesscenteret, men det er en anden snak.

Jeg er taknemmelig for alt den hjælp jeg har fået fra personlige trænere, instruktører, venner, bekendte – og mennesker i træningscenteret, foruden dem – så vidste jeg ikke hvad jeg ved i dag.
Når jeg tager i fitnesscenteret nu så er det med en fornemmelse af at “jeg har styr på det”. Jeg ved, hvordan jeg skal udføre de fleste øvelser – og min teknik er i den grad acceptabel. Jeg er vant til at hjælpe mine veninder alt det jeg kan, og jeg har både haft nogen med som har været nybegyndere – og andre som er nærmere mit eget niveau. Jeg er vant til at se på andres teknik, og se om der er steder de kan finpudse. Jeg har også taget en workshop i squat, dødløft og bænkpres , som har gjort mig bevidst om tekniske fokuspunkter og typiske fejl.  Jeg er ikke ekspert – men jeg er i den grad en træningsnørd! 🙂

I dag under min træning ser jeg 2 piger som er i gang med at “squatte”. Det er tydeligt at den ene pige er helt nybegynder og min antagelse er at den anden er lidt udfordret i forhold til at skulle hjælpe. Jeg diskuterer længe med mig selv – om jeg jeg skal blande mig.. Tænker for og imod…. Det afgørende for mig er at jeg har været taknemmelig for den hjælp jeg har fået igennem tiden. En anden afgørende faktor var, at jeg virkelig ønskede at hendes fitness-besøg skulle blive en succes. Ikke at hun skulle gå derfra og kunne squatte med vægt, men bare dét at hun følte at hun havde lært noget. Så jeg tog mod til mig, og spurgte om jeg måtte give et par tips, og de sagde ja. Her gjorde jeg virkelig alt jeg kunne for at være sød, ydmyg og hjælpsom – så det ikke blev oplevet som anmasende på nogen måde.. Jeg brugte et par minutter på at fortælle det mest basale, og så hende udføre det et par gange med mine rettelser. På de få minutter var teknikken allerede SÅ meget bedre! Det er altid svært at fornemme, hvad andre synes om ens indblandning – men jeg håber virkelig at de tog det positivt. Det er virkelig noget jeg sjældent gør, men i dag havde jeg bare virkelig lyst.  Jeg vil slet ikke gå i centeret og lege træningsekspert og rette på alle og enhver. Jeg håber bare for guds skyld, at de to piger også havde en positiv oplevelse med det.
Jeg bruger gerne noget af min tid på at hjælpe andre, men det optimale er at der bliver spurgt efter min hjælp – og det gør der også ret tit. Jeg ved dog, at det kræver en del overvindelse at spørge hjælp fra en hel fremmed. Men hvis du ser mig i fitness, så bruger jeg glædeligt et par minutter på at hjælpe dig på vej, hvis bare du spørger.

Hvad synes du? – Må man blande sig i andres træning? Maya

6 Comments
  1. Her må jeg sige at jeg er ret enig med dig. Man kan sagtens blande sig i andres træning så længe at man spørger om man må komme med fif og ikke bare kaster med dem – for det kan godt virke mere provokerende end som en reel hjælp. Derudover bryder jeg mig som pige heller ikke om de fyre som kommer med attituden jeg-er-så-god-så-selvfølgelig-vil-du-have-min-hjælp, hvor det netop er fordi de vil spille smarte og måske prøver at score. De skal i følge mig følge de samme “regler” som alle os andre. Måske er jeg sippet, men det er mine umiddelbare holdning 😉

  2. Jeg synes det er okay så længe det er for at hjælpe. Har selv oplevet det en gang, hvor jeg blev mega glad for hjælpen. Det er jo ofte en ego sport, så at man kan hjælpe hinanden på den måde, synes jeg er godt. Selvfølgelig kan det være træls, hvis nogle retter på en hver gang.

  3. Hvor er det sejt gjort, Maya! Har flere gange set folk med forfærdelige teknikker i lunges og squat, som gjorde mere skade end gavn.. Men jeg har altså aldrig turde snakke med dem, da jeg frygtede de ville tage det negativt..
    Er sikker på du gav pigerne en rigtig god oplevelse, og en følelse af, at her bliver man taget af 🙂

  4. Det lyder som om, at du gjorde det på en rigtig fin måde og så synes jeg også, at det er okay med et tip 😊
    Men jeg har før været til holdtræning, hvor en veninde blev rettet på af en fremmed, som selv lavede helt gakkede lunges. Det virkede bare nedladende, så man skal helt sikkert tænke over sin approach…

  5. Er af samme mening som dig. Med mit nuværende niveau vil jeg dog ikke blande mig i andres træning, da jeg ikke er erfaren og kompetent nok. Jeg vil derimod blive glad, hvis nogen med kompetence blandede sig i min træning, så jeg kunne få bedre styr på min teknik, og det jeg skal holde fokus på.

  6. Jeg synes det er super svært, for man kan hurtigt blive opfattet som en “bedre vidne”. Min mand som har trænet i mere end 20 år er holdt helt op med at blande sig – de gange han har gjort det var svaret ofte “Men sådan gjorde XX pro bodybuilder på Youtube”. Han/Vi har enormt svært ved at se folk gøre noget der er skadeligt, men når man så oplever surhed – ja så…

Leave a Reply

Your email address will not be published.