Sundhedsdebat: Detox og juicekure

2016-04-22 08.13.45

Jeg kunne godt tænke mig, at inkludere flere sundhedsdebatter  her på min blog. Det kan være forskellige sundhedsemner som jeg har en holdning til, hvis jeg finder det nødvendigt så vil jeg inddrage eksperter. I må meget gerne dele jeres holdninger og erfaringer i kommentarfeltet, det er jo nødvendigt for at have en debat. Det eneste jeg forventer er, at tonen holdes god. I må også gerne skrive, hvis der er et specielt emne, som i gerne vil høre min holdning omkring.  🙂

Jeg bliver ofte spurgt til min holdning omkring detox og diverse juice-kure. Mit svar er egentligt meget simpel: Det er på ingen måde en nødvendighed eller det bedste valg i forhold til vægttab. Min holdning er måske lidt modsat end det, som fremhersker mange steder lige nu. Jeg tænker dog, at det er fint at tage debatten 🙂 ..

Juice er sundt pga det høje indhold af frugt og grønt – og herigennem vitaminer og mineraler – og kan med fordel inkluderes i din daglige kost. Mange danskere har svært ved at spise de anbefalede 600 g frugt og grønt om dagen og her kan en juice, hjælpe dem et skridt på vejen. At gå skridtet videre og kun leve af juice i et par dage, vil jeg dog på ingen måde anbefale.

Der findes ikke videnskabelige argumenter for, at man skal detoxe. Rent fysiologisk med min sundhedsfaglige baggrund ser jeg heller ikke nogen grund til dét. Kroppen har ikke noget “behov” for at skulle udrenses, da vores organer varetager denne opgave.

Jeg forstår godt at nogle bliver tiltrukket af juicekurens hurtige resultater, for at tabe 5 kg på 3 dage lyder måske tillokkende for en hver? Juicekure er måske netop også for godt til, at være sandt. Juicekure i forbindelse med vægttab er noget jeg har en stærk holdning til, for det er simpelthen ikke den rette måde at starte et vægttab. En kost udelukkende baseret på frugt og grønsager vil selvfølgelig give et vægttab pga. det utroligt lave kalorieindhold, men størstedelen heraf vil være væske eller muskelmasse. Kroppen får ikke dækket sine næringsmæssige behov og især proteinindtaget er utilstrækkeligt. Mange vil opleve energi-tab som følge af det ekstremt lave kalorieindtag. Tilgengæld indeholder juicer baseret på frugt en del frugtsukker, og et stort indtag af frugtsukker vil ikke være hensigtmæssigt i vægttabsøjemed.
Når man efter juice-kuren spiser mad – vil for de fleste betyde at de tager størstedelen på igen. Jeg vil ikke anbefale en juice-kur som indgang til et vægtttab, men i stedet anbefaler jer en længerevarende kostomlægning.

Jeg har aldrig selv prøvet en juicekur eller detox-periode og det kommer jeg nok heller ikke til. Jeg afviser ikke at nogen, kan opleve en positiv fornemmelse i kroppen – og at få mere energi. Det er bare ikke nok til at jeg nogensinde vil kaste mig ud i sådan et projekt. Juicer kan fint indgå i en sund livsstil – men derfor behøver man jo ikke udelukkende at spise dette. Jeg synes i øvrigt at man betaler en høj social pris, og jeg vil på ingen måde anbefale så restriktive diæter.

Under min research til dette blogindlæg tog jeg fat i Morten Elsøe, Cant Scient. Molekylær ernæring og fødevareteknologi samt  selvstændig sundhedsdebattør. Jeg spurgte ham til hvilke misforståelser som fremherskede i forhold til “detox”.

3 misforståelser om detox
Af Morten Elsøe
Hele idéen om at vi kan (og skal) “detoxe”, “cleanse” eller “udrense”, er baseret på en tre store misforståelser.

1. At vi ophober toksiner i kroppen.
2. At vi ikke selv kan udrense toksiner.
3. At vi hjælper kroppen med at udrense toksiner, gennem en særlig kost – ofte én bestående hovedsageligt af juices, evt. i kombination med tarmskylninger.
Ingen af disse idéer er underbygget videnskabeligt – det er med andre ord det pure opspind. Vi ophober ikke toksiner* i kroppen, i nævneværdig grad, og den lille ophobning der sker, er i kroppens fedtvæv, og udskilles først hvis dette fedtvæv mobiliseres i forbindelse med et vægttab – ikke som følge af indtag af særlige plantekomponenter. Og nej, ikke-eksisterende toksiner kan heller ikke suges ud gennem fødderne, via særligt designede hygiejnebind. Vi har ingen lagre af “toksiner” i kroppen, blandt andet fordi vi selv er i stand til at afgifte vores. Dette foregår hovedsageligt i leveren, hvis primære funktion er netop dette, samt i nyrerne (i forbindelse med produktion af urin), samt lungerne og i mindre grad andre systemer.
Sælgere af detox-kure kan generelt heller ikke fortælle meget om, hvilke toksiner der skulle være ophobet, eller hvordan deres produkter skulle kunne udrense dem. De appellerer udelukkende til andres frygt for gifte og ønske om renlighed – to stærke drivkræfter bag salg af bullshit. Der er intet der taler for, at en juicekur – eller nogen som helst anden, restriktiv kur – skulle have den mindste udrensende effekt, på noget som helst. Tværtimod må man antage, at en sund og varieret kost er det der bedst understøtter kroppens organsystemer, herunder de, der sørger for, at vi selv i er i stand til at komme af med stoffer, der ville være giftige for os at ophobe i kroppen.
 *Bemærk i øvrigt, at toksiner i det hele taget er det forkerte ord. Toksiner er stoffer der er produceret af biologiske organismer, med henblik på at være giftige. Toksikanter, derimod, er alle stoffer, der potentielt kan være giftige ved en høj nok dosis – hvilket gælder stort set alt.

Tak for dit input til debatten Morten!

Hvad er din holdning til Detox og juice-kure?
Maya

 

7 Comments
 1. Åh hvor rart at du har den holdning til detox – jeg er af samme opfattelse. Jeg tænkte på om du ikke havde lyst til at starte en debat om olietilskud med tilhørende aroniajuice?

  1. Hej Mette. Dejligt at høre 🙂 ..
   Jo jeg tror godt, at jeg ved hvilke olier du har i tankerne…. Som er blevet ganske hypede. 🙂
   Kunne være spændende at tage dét op. Du må endelig skrive hvis du får andre gode ideer.
   Kh. Maya

  1. Hej “Den sociale” 🙂
   Dejligt at du kunne lide indlægget – og så selvom det blev ret “teoretisk”. 🙂
   Kh. Maya

 2. Jeg tror generelt jeg er imod kure, hvori man udelader en eller flere typer madvarer. Jeg tror på, at variation er vigtigt, og at “alt med måde” er en god leveregel. Derfor nægter jeg også at udelade rugbrød og fuldkornspasta i min daglige kost, selvom kulhydrater er meget udskældte i disse dage. Lidt slik og kage bliver der sågar også plads til indimellem, uden at det vælter hele regnskabet 😉

  1. Hej Malene 🙂 Jeg er helt enig.
   Min næste sundhedsdebat handler faktisk om “slankekure” – det er jeg igang med at skrive 🙂
   Og du kan tro der også er både rugbrød, pasta, slik og kage og lign i min kost – det kan der nemlig fint være plads til 🙂

   Kh. Maya

 3. Sikke en lettelse med fagligt velfunderede udtalelser! Og hallelujah for fokus på den sociale ulighed og sundhed!!!
  Rådet om 600 gram grønt og frugt er generelt misforstået, og de færreste opfylder anbefalingen om at min. halvdelen skal være grønt. At få sin energi på drik, kan være problematisk ift. mæthed, vægtøgning opmærksomhed på indtag osv. Hvis man ovenikøbet presser juice, og mest af frugt, går man i den grad glip af fibre.
  Giv mig flydende kost den dag mine tænder falder ud 🙂
  (PB. I Ernæring & Sundhed)

Leave a Reply

Your email address will not be published.