Kropsidealer og tendenser

P1010898I samfundet ser man, hvordan der hersker forskellige kropsidealer  og at disse kan variere fra sted til sted – og være afhængig af forskellige (trænings)miljøer.  For nogen år tilbage snakkede man om “size 0” – og senere ” strong is the new skinny” -tendensen, men det er blot 2 tendenser, der er selvfølgelig mange flere til stede.

Jeg husker tydeligt, hvordan jeg selv var meget præget af jagten på det “tynde look” – og det betød faktisk, at jeg i gymnasiet trænede timevis af konditionstræning hver uge. Jeg kan huske, at jeg kørte dobbelt timer til spinning eller trænede 2 x om dagen i perioder . Jeg var restriktiv med kosten – og sagde nej til sociale arrangementer. Jeg brugte træning som afløb for de frustrationer der nu kunne være, når man var en ung gymnasiepige, som skulle prøve at finde sig selv i en voksenverden. Jeg fandt dog ud af at tynd ikke var lig med lykke, men det tog mig lang tid at ændre mit tankemønster på det tidspunkt.

… Jeg springer nogle år over i denne historie, og springer frem til “Strong is the new skinny” mantraet. For jeg begyndte, at styrketræne – men også her var det svært at finde en sund balance i starten – altså når vi ser måske de her 3-4 år tilbage. Det var en tid, hvor jeg begyndte at følge mange træningspiger på instagram og så hvordan, de stillede op til fitnesskonkurrencer. Jeg var SÅ betaget af “Sixpack looket”, men uanset hvordan jeg trænede og spiste, så vågnede jeg ikke op med en sixpack. Jeg fandt til sidst ud af, at jeg ikke var villig til at ofre det der skulle til. Sådan har jeg det stadigvæk – men det er heller ikke noget jeg længere drømmer om.

I en periode var det meget in med flotte runde skuldre, en markeret ryg – og nu senere er der et stort fokus  på en rund og fyldig “squat-numse”. Jeg forstår ikke, at man træner én muskelgruppe så stor, at den ikke passer til resten af kroppen. For mig hænger det fx. ikke sammen, at man træner ballemusklerne så fyldige, men at benenes resterende muskler fx. forlår og hasemuskler ikke er tilsvarende trænet. Det er selvfølgelig en tendens – og mere vil have mere.
Det er måske også et udtryk for at det er en mulighed, fordi man med styrketræning kan træne og forme kroppen i en bestemt retning.
Jeg ved godt, at vi har forskellige syn på hvad der er æstetisk, men jeg synes personligt at harmoni er at foretrække.  Min grund idé er jo også at man skal være i balance – og det gælder også her. Jeg har brug for at der er en “ligevægt” – og så når det handler om kroppens proportioner.
Jeg bliver selvfølgelig også selv påvirket af de tendenser, men jeg gør det ikke til ekstremerne. Mit mål er en stærk, sund og symmetrisk krop.  Jeg vil også gerne være et sundt forbillede for jer – og det mener jeg bestemt også at jeg er.

Bliver i påvirket af forskellige kropsidealer og træningstendenser?   – og er der et specielt ideal i stræber efter? Maya

4 Comments
 1. Super godt indlæg! Måske vil du skrive mere om din periode hvor du ville have det tynde look – jeg er nemlig selv i den periode nu og har kæmpet længe med at komme ud af den. 🙂

  1. Kære Katherine 🙂 – Jeg vil gerne prøve, men det er efterhånden mange år siden 🙂 .. Men jeg vil prøve om jeg kan sætte ord på det en dag!
   Jeg tror det hjalp mig at tænke på, hvad der i virkeligheden var GODT for min krop! 🙂 – Og at sulte sig selv og overtræne var ikke sundt… Så jeg ville behandle min krop ordenligt… Og så var jeg på en lang rejse (eller arbejde i udlandet) – og det gav mig nok bare nogle andre prioriteter. Ville NYDE mit liv 🙂

 2. Først og fremmest super vigtigt emne at bringe op. Det er nemlig desværre en ting mange piger kæmper med, nemlig det at stræbe så højt efter et bestemt ideal, at man glemmer helt at tænke over om man er glad og sund og rask. Jeg har selv været enormt tynd og trænet timevis hver dag da jeg gik i gymnasiet. Aldrig har jeg været så trænet og tynd, og aldrig har jeg været så trist og usikker samtidig. Den ideelle krop gør ikke en lykkelig kan jeg ihvertfald skrive under på. Den dag idag træner jeg stadigvæk ofte og jeg har fået en meget bedre balance i både mit træningsliv og mit forhold til mad. Det handler for mig nu netop langt mere om at være glad, sund både psykisk og fysisk og at leve livet. Intet skal begrænse mig så meget og overskygge alt som det gjorde da jeg jagtede “size zero” idealet. Hvor bliver jeg glad for at du deler lige netop denne problemstilling Maya. Det der gør dig til en fantastisk sundhedsblogger er, at du har fat i sundhed fra flere vinkler og du er selv et enormt godt forbillede på en sund kvinde med sunde værdier, holdninger og målsætninger. Jeg synes du er meget realistisk, ærlig og inspirerende. Jeg glæder mig til at møde dig snart! Nu har jeg efterhånden fuldt dig i mange år, og man kan tydeligt fornemme hvor stor en passion du har for det du laver. Du er simpelthen for sej! Tak fordi du er et sundt forbillede for mange unge piger! 💗💗💗

  1. Tak for din søde og skønne Kommentar Alette! 🙂 Kan mærke du selv har gjort dig nogle tanker om din egen sundhed for at skrive den! 🙂
   Og tak for dine søde ord, og fordi du har fulgt med fra dag 1 (som jeg husker det 🙂 ).
   Jeg glæder mig rigtig meget til at møde dig d. 14 🙂 – Jeg er sikker på at vi får et par skønne timer. Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published.