Om økonomi som selvstændig: “Mon der kommer løn d. 1?”

P1020771

“Mon der kommer en løn d. 1?”  – Det må være noget som mange selvstændige tænker på.  Usikkerhed om fremtiden – og især den økonomiske del, har stor betydning, også for mig.  Som selvstændig vil der nok ofte være gode perioder og dårlige perioder.  Der kan være perioder, hvor man må vende hver en mønt – og andre perioder, hvor man kunne bestille en rundrejse i USA.

Økonomi er virkelig noget jeg tænker meget på – og noget som spiller en stor rolle. Jeg har ikke noget mål om tjene millioner, jeg vil bare gerne tjene nok til, at det hele kan løbe rundt. En god økonomi giver én en frihed til at kunne gøre det man har lyst til.

Det var meget bevidst, at jeg valgte at gå direkte fra studerende til selvstændig. For det betyder at jeg ikke er vant til at have mange penge mellem hænderne. Jeg tænkte, at hvis jeg i starten ikke hæver mit forbrug betydeligt, så vil jeg have nemmere ved at få det til at hænge sammen. Det kan selvfølgelig også være fornuftigt at have år på bagen på arbejdsmarkedet, for på den måde at have haft bedre betingelser for at kunne lave en god opsparing etc. Dette indlæg handler dog og min egen situation.

Men hvad gør jeg så for at kunne leve med denne usikkerhed?… 
Først og fremmest har jeg lavet nogle udregninger.  Jeg har først udregnet: Hvor meget skal jeg tjene, hvis jeg skal have råd til at opretholde den måde som jeg lever på nu?  Og dernæst: hvad skal jeg som minimum tjene, for at kunne betale mine faste udgifter, mad etc. Der er var alligevel en ret stor difference mellem de to beløb, og det gav mig derfor en ro at vide, hvor “lidt” jeg rent faktisk virkelig havde brug for. Ikke at kunne betale sine regninger må simpelthen være det værste, så det ville jeg på ingen måde ud i.

Jeg var dog også indstillet på at jeg sagtens ville kunne sætte mit forbrug lidt ned. Derfor gennemgik jeg også min økonomi, for at se om der var noget der kunne spares væk. Jeg fik fx. lavet et tjek af mine forsikringer, fordi der faktisk var en del penge at spare, hvis jeg skiftede til et andet selskab.  Jeg tror, at det er en meget god idé at “optimere” ens nuværende økonomi, inden man  kaster sig ud som selvstændig.

Inden jeg kastede mig ud som selvstændig, havde jeg også lavet en opsparing. Det er nok også mit bedste råd, hvis man går med tanken om at gøre drømme til virkelighed. Det giver ro i maven, at vide at man har penge at tage af, hvis der ikke kommer noget ind.  Derudover undersøgte jeg også mulighederne for, hvor jeg ville kunne låne penge hvis jeg havde brug for dét – både hos familie og snakkede med min bankrådgiver.  Jeg vil selvfølgelig helst ikke låne penge, men det er rart at have sikkerheden.

En bloggerløn er meget skiftende – og den er meget bagudbetalt. Derfor kan det være lidt svært, at spå om præcis hvor mange penge der kommer den 1.  Jeg ved først et par dage før, hvad der rent faktisk bliver udbetalt. Jeg har dog et Excel ark, hvor jeg noterer – hvad jeg økonomisk har i vente. Jeg gør også nogle ting for at sikre min økonomiske fremtid. Jeg uddanner mig blandt andet som kostvejleder og personlig træner, hvor det vil være nemmere for mig at have en mere stabil indkomst. Derudover kommer jeg også til at have lidt flere projekter ved siden af – og håber også jeg kan lave mere “freelance”-arbejde.

Da jeg har et firma udbetaler jeg mig selv en løn hver måned – og jeg har valgt at udbetale en fast løn. Først efter ca. 6 mdr. vil jeg se om jeg skal justere den løn op. Jeg har været selvstændig i 4 måneder  – og det går godt! Der er penge på kontoen – og jeg udbetaler mig selv en fin løn. Når jeg udregner et gennemsnit på de 4 måneder ser det rigtig fornuftigt ud, selvom der er stor forskel på den bedste og den dårligste måned. Derfor vil jeg igen understrege, at det er en god idé ikke bare at sætte forbruget vildt i vejret, hvis man har en god måned, for man ved ikke hvad der sker efterfølgende.

Jeg håber, at i synes det var interessant at læse omkring mine økonomiske overvejelser i forhold til at drive virksomhed. Jeg ved ikke, om det overhovedet er noget som i finder interessant. Jeg synes i hvert fald, at det er noget som har været gavnligt at snakke med andre selvstændige om.
Maya

15 Comments
 1. Jeg syntes det var virkelig spændende at læse om, da det er en svær verden. Jeg syntes det er interessant hvad du som blogger kan opnå, og at der er mange muligheder for en iværksætter! Fedt du laver sådan indlæg hvor man også ser den anden side 🙂

  1. Hej Therese 🙂 .. Det er bestemt en svær verden – og ja, det er vildt hvad en blog kan medføre 🙂 …
   Hvis alt brænder – så er jeg jo uddannet sygeplejerske, og så må jeg forsøge at finde et job 🙂 ..
   Dejligt at du kunne lide mit indlæg!
   KH. Maya

 2. Jeg synes faktisk du lyder rigtig dygtig og fornuftig og det var overraskende spændende at læse dette indlæg. Med de overvejelser du har gjort dig og den måde du gør det på nu er jeg 100% sikker på du får en rigtig god oplevelse med at være selvstændig – endnu engang tillykke!

  1. Tusinde Tak Emilie 🙂 – Økonomien skal der bare være styr på, så man kan bruge energien på at udleve drømmen 🙂 …
   Dejligt at du synes at det var et spændende indlæg!
   Tak fordi du læser med! Knus Maya

 3. Hej Maya
  Meget interessant og inspirerende indlæg. Jeg ved godt, at privatøkonomi er meget personligt, men jeg vil alligevel spørge, om du vil lave et indlæg om, hvordan din økonomi så ud, da du var studerende? Altså med hensyn til prioriteringer? Jeg forstår godt, hvis det bliver for privat at dele sådan noget, men det kunne være spændende at få et indblik i, hvordan andre prioriterer sin økonomi og dermed tage sin egen op til revision 🙂

  1. Hej Anne 🙂 Det ved jeg ik rigtigt om jeg kan lave et indlæg om. Jeg har altid haft su lån (i starten) eller job ved siden af.
   Jeg brugte flest penge på bolig, mad mm. Til mig selv prioriterede jeg også meget at gå ud at spise 🙂 .. Ellers bare almindeligt forbrug tænker jeg.
   Jeg ved ikke, om jeg var så fornuftig med min økonomi mens jeg studerede 🙂 ..
   Kh. Maya

 4. Rigtig spændende – har selv en fast løn og føler det er noget jeg har brug for, for at have den ro og tryghed der er nødvendig for mig. Men jeg misunder samtidig den frihed og de muligheder du har som selvstændig og som ikke er i et 37 timers job. Hvad gør du i forhold til pension?

 5. Tusind tak fordi du tør skrive om noget så kedeligt men dog så kæmpe vigtigt som økonomien i din drøm! Det er jo trods alt ikke muligt at være selvstændig hvis man ingen penge tjener og derfor er der rart at høre om det kører rundt. Og så i øvrigt godt gået at du kan leve af det.. Ret sejt synes jeg!

  1. Hej Charlotte 🙂 – Ja selvom økonomi er lidt kedeligt, så er det jo bare så vigtigt 🙂
   Men indtil videre går det altså super fint 🙂 – men håber da det kommer til at gå bedre, så der er mere frihed til at gøre hvad man vil 🙂

 6. Hej Maya 🙂
  Jeg er selv meget interesseret i træning og sundhed generelt og har overvejet at lave min egen blog. Jeg er dog helt på bar bund! kunne du evt. lave et blogindlæg om hvordan man kommer igang med at skrive sin egen blog? Selvfølgelig bare ud fra de erfaringer du selv har.
  Synes dette blogindlæg var super tiltalende, og det gav i den grad mere blod på tanden!

    1. Fedt 🙂 overvejer egentligt at finpudse det og dele det igen 🙂 der er helt fra 2014, så hold øje med bloggen, måske der kommer et nyt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.