Disse ting skal du overveje, hvis du vil være selvstændig!

_mly1397

Forleden fik jeg en mail fra en pige, som overvejede at springe ud som selvstændig. Jeg har faktisk fået flere af den type mails, hvor fokus er på “Hvordan ved man, om man skal springe ud som selvstændig?” og hvordan griber man det egentligt an?.. Jeg gør altid mit bedste for, at svare på den type af mails, for jeg tror mange har behov for et lille skulderklap og måske et skub i den rigtige retning. Jeg kan selv huske, hvor angstprovokerende det var at tage springet.

Først og fremmest er der jo mange måder at være selvstændig på, det kan jo være inde for de fleste brancher eller erhverv. Alligevel tror jeg der er nogle fælles elementer i dét at tage springet. Derfor kan det være uvurderligt, at tale med andre i samme situation. Det kan være der er nogle i din familie eller omgangskreds, som er selvstændige.

Jeg mener, man bør gøre alt for at finde et job, som man er glad for. Man skal simpelthen ikke være i et job, hvor man ikke føler at det er den rigtige plads for én. Dermed ikke sagt, at du skal sige op i morgen, men man kan aktivt søge et andet sted hen eller forsøge at ændre noget i det job man er i.  DU er ansvarlig for din egen lykke. For nogen vil det at skabe sit eget job, være det som man tror man bliver mest glad for. Det handler om virkelig at mærke efter, hvad det ville betyde for én, hvis denne drøm kan blive til virkelighed, men også hvad det ville betyde for dig, hvis du aldrig prøver det af. Det kan være en god øvelse, at forestille sig sit liv 1-3-5 og 10 år ude i fremtiden, hvordan ville man ønske det hele så ud – og er man så på vej i den rigtige retning nu?

At være selvstændig er hårdt arbejde. Så spørg dig selv om du er indstillet på, at din arbejdsdag ikke er 8-16 – men at du må arbejde så meget som det kræves? .. Jeg har aldrig arbejdet mere, men jeg er lykkelig for mit arbejde.

Når du har truffet beslutningen, så tænker jeg at der er mange ting du bør overveje i forhold til økonomi og praktiske ting. Først og fremmest er det ikke sikkert du skal tage springet fra den ene dag til den anden. Det kan fx. være at du kan gå ned i tid på dit nuværende arbejde, eller at du kan opstarte din virksomhed om aftenen/weekenden. Jeg opbyggede mit i flere år inden jeg tog den afgørende beslutning. Dernæst er det nødvendigt, at du også har de fornødne uddannelser/ressourcer inden du springer ud i det. Jeg kan i hvert fald godt anbefale sådan en “glidende” start. 🙂

Det økonomiske aspekt fyldte utrolig meget for mig inden. Det bedste man kan gøre er, at lave en så stor opsparing som muligt inden man springer ud som selvstændig, fordi det skaber sikkerhed. Dernæst gav det mig ro at vide, hvor jeg kunne låne pengene hvis det en dag blev nødvendigt, og her satte jeg på forhånd et “maks” – så jeg ikke ville ende med at skulle låne mere og mere. Jeg har heldigvis ikke lånt nogle penge endnu.
Inden jeg sprang ud som selvstændig gik jeg hele mit budget igennem og skar det ind til benet. Jeg udregnede, hvor mange penge jeg skulle tjene for at “overleve” – og hvor meget jeg skulle tjene for at kunne leve som jeg havde gjort hidtil. Især det med at udregne et minimumsbeløb, var et godt redskab for mig. Min indtægt er meget svingende, hvilket det nok er for mange selvstændige. Jeg fastsatte et bestemt beløb, som jeg hver måned ville udbetale til mig selv i løn. Selvom jeg så nogen måneder har tjent væsentligt mere, så har jeg ikke øget mit forbrug. Det første år har jeg derfor virkelig “sparet” på pengene og ikke på den måde købt nogle store ting. Jeg har altid minimum løn sparet op til 2 måneder, så jeg ikke bliver stresset over økonomien. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at du så selv skal betale feriepenge, pension og evt. barsel- og at du skal forsikres på en anden måde. Jeg har generelt været åben om min økonomi i starten til mine nærmeste, og det har faktisk været dejligt at tale med dem om. For selvom jeg mener at privat-økonomi netop er en privatsag, så har det bare været så dejligt med deres støtte og opbakning.

Jeg kan huske at jeg lovede mig selv, at jeg ville give det en chance 1 år, for dernæst at revurdere. Jeg ved dog allerede nu, at jeg vil fortsætte så længe det overhovedet giver mening. Jeg tror dog ikke du kan vurdere din virksomhed reelt før der er gået 2-5 år. De første par år er hårde, og det vil gå meget op og ned.
Sørg for at du har opbakning fra dine nærmeste. Hvis du er i et forhold eller har familie, er det ekstra vigtigt man får italesat, hvad der forventes af hinanden – og hvor langt man kan gå for denne drøm – især fordi det økonomiske vil påvirke alle i husstanden.

Jeg håber, at du træffer den beslutning som er rigtig for dig <3. Her var i hvert fald lidt tanker om, hvad jeg synes du blandt andet bør overveje – og hvad der har virket for mig 🙂

Maya

4 Comments
 1. Hvordan og hvorledes med regnskab, moms, skat osv. Står du selv for det hele eller har du en bogholder? Og hvis du har en bogholder, hvor har du så fået fat i en sådan? 🙂

  1. Hej Nadia 🙂 Jeg har en revisor, som ordner regnskab, moms, skat – og ALT! 🙂 .. Det vil jeg klart anbefale! 🙂
   Jeg fik ham anbefalet af en.

   Spørg evt. i madbloggerhimlen, om nogen kender én – eller i smalltalk gruppen? 🙂 .. Kan være en fordel at vælge en som bor tæt på én, så man kan mødes og snakke om tingene.
   God weekend. Knus!

 2. Jeg blev meget nysgerrig, hvad arbejder du med, og hvilken virksomhed ejer du, hvis jeg må tillade mig at spørge? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.