Skadet

Processed with VSCO with c1 preset

Igår aftes kom svaret på min MR-scanning, som jeg fik foretaget for en uge siden. Tårerne begyndte straks at løbe, da jeg læste  at scanningen viste, at jeg har en meniskskade i mit højre knæ. Og tårerne blev ikke færre, da jeg læste videre og der stod, at jeg skulle henvises til en læge, så vi kunne drøfte de kirurgiske muligheder…   Gisp!

Det kommer jo ikke bag på mig, at der rent faktisk var noget mere alvorligt i vejen, end bare en “overbelastning”. For at dette indlæg giver mening, så vil jeg lige skrue tiden lidt tilbage i forløbet…

Jeg har altid været aktiv og dyrket meget sport. I min ungdom dyrkede jeg gymnastik i 10 år – og sideløbende begyndte jeg ret hurtigt at løbe, da min far er rutineret løber. Da jeg i gymnasietiden stoppede til gymnastik blev det erstattet af fitness. Jeg trænede meget; både holdtræning, spinning og løb.
På et tidspunkt valgte jeg at jeg ville træne op til et halv marathon, og det gjorde jeg helt efter bogen. Selve løbet foregik for 3 år siden og var dog ikke nogen god oplevelse.. Efter ca. 10-15 km fik jeg nemlig mere og mere ondt i knæet. Jeg fortsatte, for jeg er ikke typen der “giver op”, så jeg gennemførte løbet, hvilket jeg virkelig fortryder den dag i dag. Efterfølgende kunne jeg nemlig slet ikke løbe…  Jeg havde smerter – og knæet var hævet pga. inflammation…

Da inflammationen og smerterne i hvile var aftaget begyndte jeg at styrketræne. Først og fremmest fordi jeg ikke havde nogen smerter ved styrketræning, men også fordi jeg hurtigt blev meget glad for det. De første 1-2 år kørte det bare derudaf – og jeg oplevede hurtigt resultater og jeg blev stærkere og stærkere – og jeg synes det var SÅ fedt. I løbet af disse 3 år har jeg flere gange forsøgt at starte op på løb igen, fordi jeg især manglede mit “frirum i naturen”,  men hver gang blev jeg bremset pga. smerter i knæet.
Mine smerter i knæet har været meget diffuse – og jeg har haft “gode” og “dårlige” perioder. Generelt er det dog blevet værre og værre… For måske 1-1,5 år siden begyndte jeg at få lidt ondt i lyske/hofte/balle – og generelt problemer med højre side af kroppe. Jeg tror selv, at det skyldes en form for kompensation. Jeg ved dog ikke endnu, om der ligger andet og lurer – og hele problematikken skyldes muligvis ikke knæet.

Jeg har virkelig forsøgt at tilpasse min træning, så jeg ikke fik smerter- og prøvet at lytte til min krop. Derfor har jeg længe ikke presset mig selv med tunge løft, selvom det ellers var dét jeg synes var rigtig sjovt. Jeg har også løbet minimalt det sidste 1-2 år. Tænk at man engang har løbet 21 km – og nu kan jeg ikke engang løbe 1km…

Det sidste halve år har der været en forværring i mine smerter, men jeg har virkelig gjort alt for at kunne fortsætte med let træning. Jeg har nok haft det lidt svært ved at acceptere hvor ondt det egentligt gjorde… Jeg oplevede, at jeg også til sidst fik smerter ved dagligdags aktiviteter som fx gang og at gå op af trapper. Indimellem oplevede jeg også at mit knæ “låser”. Det fik mig til sidst til at søge læge igen. Jeg fik først et røntgen som viste normale forhold, men MR-scanningen viste altså at jeg har en meniskskade…
Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske nu. Først kræver det en konsultation hos en ortopæd kirurgisk læge. Om knæet skal opereres eller ej, ved jeg ikke endnu. Jeg har læst en hel masse på nettet, for operation er måske ikke altid den bedste løsning. I nogen tilfælde kan man nemlig også klare sig med specifik træning. Derfor har jeg også en tid hos en fysioterapeut i morgen, så vi kan tale om mulighederne.

Jeg vil meget gerne høre jeres erfaringer, hvis I har haft menisk skader og om I valgte operation.  Jeg håber, at nogen har lyst til at dele jeres forløb med mig. I må selvfølgelig også gerne skrive på mail, hvis i ikke vil dele det her.

Jeg ELSKER at træne og jeg ELSKER at løbe. Jeg behøver ikke kunne dødløfte 100 kg – og jeg behøver ikke løbe et marathon. Jeg vil bare gerne kunne fungere i min hverdag – og udfordre mig selv til styrketræningen – og løbe uden smerter(!).
Jeg bliver indimellem så misundelig når jeg ser andre give den gas til træningen eller komme løbende som var det en leg. Jeg er virkelig ikke nogen god udgave af mig selv lige nu. Jeg er så ked af det og kan slet ikke se mig ud af min situation. Hvornår holder smerterne op? Hvornår bliver det hele bedre? ..
Maya

26 Comments
 1. Hej Maya,
  Min jeg oplever selv de samme smerter som dig- knæ,låsning af knæ, smerter i lysk, hofte og lænd. Alt sammen højre side. Jeg har de sidste 3 år været til et hav af undersøgelser uden held. Da jeg var ca 12 år gammel flækkede jeg min knæskal, havde mit ben i skinne og det skulle hele af sig selv. Som 14 årig skulle jeg løbe til rundbold hvor jeg satte i spurt. Jeg fik et smertefuld smæld i lyske/lår og kunne derefter næsten ikke gå. Jeg troede jeg havde fået en fibersprængning – et såkaldt trælår og gav det ro hvorefter det gik væk, men siden har jeg været begrænset ved løb hvor at jeg fik lyskesmerter/trælår hvis jeg løb for hurtigt altså feks ved spurt, så det lod jeg bare vær med, og løb bare ture i alm tempo. En dag for ca 3-4 år siden blussede de fuldstændigt ud i lysken med stråling ned i låret og det gik bare ikke væk, så jeg tog til en Kioprakter der trykkede dybt i min mave ude i højre side ca, ud for navlenhvorefter jeg var ved at flyve oppe i loftet af smerter. Han spurgte til hvor længe jeg havde bøvlet med det hvorefter jeg jo egentlig kom til at tænke på der havde været noget siden jeg spurtede til rundbold, det var bare ikke så slemt at jeg havde tænkt videre over det. Han fortalte mig at det var min psoasmuskel/hoftebøjer den var galt med, og at dette var en utrolig drilsk skade at komme af med. I et helt år behandlede han og en fys på det hvor efter de måtte opgive og jeg blev sendt til mr scanning. Det skal lige siges at det var blevet bedre efter et år men intensive behandlinger og jeg kunne nu godt gå lange turer i rask tempo, men løb blev desværre aldrig aktuelt. Jeg finder dog ud af at jeg er gravid, og må derfor ikke få denne mr scanning. Ortopædkirugen fortæller mig dog at de i nogen tilfælde mener at en graviditet vil have positiv effekt hvis smerterne er pga en stram hoftebøjer da den sidste del af graviditen måske kunne udvide den lidt og give den det stræk den har brug for. Dette skal dog vise sig overhovedet ikke at være tilfældet😔 Min graviditet var et helvede!!! Smerterne i lysken og hoften tager til og bliver konstante og det spreder sig nu også til højre side af lænden hvor jeg føler jeg har et konstant hold.
  Jeg trøster mig selv med at det går væk efter graviditeten, dette er dog heller ikke tilfældet og jeg bliver ved med at have ondt i lyske hofte og lænd. Jeg er til den ene scanning efter den anden og jeg bliver ikke klogere. Til den ene ultralydsscanning mener en læge dog at jeg har inflammation i psoas, og ligger en blokade der har kortvarigt effekt, får efterfølgende en blokade uden effekt og den læge der scannede der synes ikke der var noget unormalt at se. Mr og røngten viste heller ingenting. Jeg blev også checket for hoftedysplasi som man checker for ved stående røngten.
  Jeg bruger nærmest en formue på diverse behandlere i desperation for at blive smertefri og få min førlighed samt aktive jeg tilbage. Selv ved gå ture er jeg nu begrænset!! Jeg prøver alt tænkeligt på jorden og nogen ting har også smertemæssigt effekt, men kun for en kort periode, og jeg nåede vær gang at tænke nu har jeg fundet noget der virker og så var det som om det gik tilbage igen og at kroppen ikke længere reagere på behandlingen. Ens for dem alle er dog at de allesammen har ment at det kunne de fikse😏 Det jeg har haft mest effekt med og som jeg stadig benytter mig af er osteopat. Det giver lindring men det fjerner ikke problemet. Jeg har gået fast ved Osteopat i halvandet år nu. Til at starte med troede jeg virkelig det blev min redning, mit bækken var skævt i følge behandler han rettede det, det lindrede og i perioder troede jeg at jeg ville blive rask, men ak nej! Jeg kommer aldrig til at løbe igen, træne ordentligt eller lignende. Mit knæ låser også nogen dage og smerter så meget. Jeg vil gerne have knæet checket på et tidspunkt også, men har prøvet så meget og været så meget igennem at jeg ikke orker lige nu. Så jeg lever med mine begrænsninger og smerterne, også pendler jeg i ny og næ til Århus osteopati helt fra Sønderjylland for at få lindring og få at få låst alle de andre ting om man får af at ens krop skal kompensere for alle mine højresidige problematikker. Det er min historie kort fortalt, og den er jo ikke til den store trøst. Jeg har ikke givet op, men lige nu hænger kampen mod sygehusvæsenet med at finde ud af hvad FUCK der er galt mig ud af halsen!!! Mit håb om at jeg en dag bliver smertefri er meget lille, men jeg har ikke givet helt op endnu! Håber du finder svaret, og hvis knæet viser sig at være årsag til de andre vil jeg helt sikkert presse på med undersøgelse af mit knæ for at finde ud af om sen flækkede knæskal i sin tid er årsag til alt dette eller om der er sket yderligere skader i knæet siden i form af slid, menisk eller andet. Mange knus og tanker – jeg ved hvad du gennemgår og du er ikke alene😘

  1. Hej Camilla!
   Der er skræmmende lighed i vores historier. Så du er i hvert fald heller ikke alene. <3
   Først og fremmest: Jeg synes du skal få MR scannet knæet! især når du skriver det med at knæet låser.

   Jeg har også gået til osteopat 3 år og fys et halvt år. Har derudover også lindret med massage, akupunktur og cupping.
   Jeg har også haft skævt bækken som blev rettet hurtigt. Jeg har også haft problemer som er blevet løst ved ostepai. Jeg har også stadig problemer med en stram psoas og ondt i lænden – og ned i ballen indimellem.. Og så er der formentligt problemer med ischiasnerven…
   Min egen teori er at det er knæet som giver mig de andre gener… men jeg er jo ikke ekspert.. men vil ihvert fald tale med lægen om det 🙂 !
   Jeg skal i hvert fald nok skrive her på bloggen om, hvad jeg nu skal igennem! 🙂

   Håber du snart finder noget der kan hjælpe dig, for det er slet ikke til at holde ud!

   Knus Maya

 2. Jeg er blevet opereret to gange i mit højre knæ netop pga. meniskeskade. Jeg havde samme smerter som dig før jeg blev opereret og jeg må bare sige en ting; det er KUN blevet MEGET værre. Hvis jeg kunne gøre det om, ville jeg aldrig blive opereret igen.
  Der er nu snak om en 3. operation som jeg simpelthen siger nej til. Så mange smerter de to første har forvoldt – jeg ser ikke at det kan gøres bedre en tredje gang. Så jeg lever med at have ondt i mit knæ, desværre. jeg kan slet ikke anbeale det Maja!

  1. Hej Kirstine!
   Øv, hvor er det synd for dig ! 🙁
   Kan godt forstå at du måske ikke tør at give det en chance mere med operation!
   Håber at en dygtig fysioterapeut kan hjælpe dig til at få det bedre.
   Tak fordi du delte din historie i hvert fald!
   Knus

 3. Jeg er som 21-årig blevet opereret 2 gange i mit knæ – og tilbudt en 3. operation.
  Jeg havde dog lidt flere problemer i knæet, med både et overrevet korsbånd, ødelagt menisk og slidt bruskoverflade.

  Jeg valgte 3. operation fra, da jeg – på trods af kroniske smerter – ikke længere tror at en operation kan fjerne smerterne.

  MEN der er både fordele og ulemper ved operationen – og god ide både at snakke med læge og ortopæd, for det kommer nok an på hvilken type skade der er på menisken, og hvor den sidder. Om den kan gøre mere skade, hvis der ikke bliver gjort mere ved den – eller noget speciel knætræning kan ændre det.

  Ift. mine egne operationer er jeg glad for jeg gjorde det, da jeg har et mere stabilt knæ nu, kan løbe igen og føler mig mere sikker på benene. Men.. med operationer følger ofte også andre gener. Jeg har i hvert fald fået en masse småproblemer der samlet gør at jeg har de kroniske smerter som jeg har…

  Så giv evt en fysioterapeut en chance over en kort periode og se om det ændrer noget. Det vil være mit bedste råd.

  Og så håber jeg du kan bruge min historie til et eller andet 😉

  1. Hej Nanna.
   Tak for at dele din historie, det er i hvert fald rart at læse at man ikke er helt alene om at have ondt i knæet.
   Det lyder som noget af en omgang du har været igennem! Men dejligt at læse at du trods alt kan træne og løbe igen.. Men selvfølgelig enormt trist at de ikke har kunne komme helt i mål – og du nu skal være generet af smerter. 🙁

   Jeg giver fys et skud! 🙂
   Knus

 4. Mit trækker også nogen dage ned i ballen og giver disse ischias smerter du beskriver. Min graviditet har desværre bare forværret det hele endnu mere, så jeg ikke kan være aktiv på samme niveau som du stadig formår. Jeg bliver bliver død misundelig når jeg ser alle disse aktive mødre der løber med baby jogger og mere for ville ønske det var mig. Det er det dog desværre ikke, og jeg forsøger at få det bedste ud af situationen, men som nybagt mor er det sku da hårdt at erkende at den barnevogn man havde købt ikke skulle ud og trille alle de lange ture man havde forestillet sig. Mine gå ture er blevet bedere i perioder, men jeg skal ikke Power Walker. Det er dog svært at holde humøret højt når man føler sig “handicappet” og at have ondt bliver man skør i hovedet af!!! Samt at en sådan skade fylder ekstremt meget i ens hovede. Jeg ønsker virkelig for dig det er knæet og at det er noget der kan løses. Har selv været igennem alverdens genoptrænings programmer ved diverse behandlere uden effekt, men jeg vil følge med fra sidelinjen i håbet om at du finder det svar jeg så længe har søgt. Motivationen til at kæmpe videre skal nok komme igen, men luge nu har jeg brug for et break, min “sygdom” har fyldt alt alt for meget!

 5. Hej Maya

  Jeg har også/har haft meniskskade. Jeg oplevede, at mit knæ låste – hvilket det faktisk gjorde i flere år, men da jeg ikke rigtig havde smerter, tænkte jeg ikke nærmere over det. Det blev dog værre, og det endte med, at jeg blev opereret, og der fik jeg at vide, at min menisk var revnet/flosset. Jeg blev opereret for ca. 3 år siden. Efterfølgende stoppede det med at låse, og jeg tænkte ‘fedt nu er det væk!’, men for 1/2 års tid siden begyndte det så småt at komme igen. Nu låser det fortsat nogle gange, når det har været bøjet – dog ikke så slemt som før OP. Jeg håber ikke, at det bliver værre, ellers kommer jeg nok til at fortryde min operation, for så føler jeg lidt, at den er ‘spild’. Heldigvis har jeg ingen smerter endnu!

  Britt

 6. I 2012 fandt jeg også ud af – igennem en MR-scanning – at min menisk i venstre knæ var revnet. Jeg var meget i tvivl, om jeg skulle vælge operation eller ej, men efter mange overvejelser valgte jeg operationen fra. Jeg havde hørt fra andre, at deres smerter blev værre efter operationen, og derfor tænkte jeg: jeg ved, hvad jeg har lige nu, og jeg ved ikke, hvad jeg får ud af operationen. Derfor har jeg også affundet mig med, at jeg nok ikke kommer til at løbe mere end max. 4-5 km og at jeg skal passe lidt ekstra på mit knæ, så det ikke låser. Jeg har indtil videre været rigtig glad for min beslutning.
  Håber du finder den løsning, der er bedst for dig! 🙂

 7. Hej Maya,
  Først vil lige sige at jeg føler med dig, det er bare en træls besked og især fordi du er så glad for st træne..
  Når det så er sagt, har jeg selv haft en menisk skade pga. håndbold. Min knæ låste også, det gjorde ondt når der var koldt og trapper var også en svær ting for mig. Folk omkring mig sagde det bare skulle trænes væk, og jeg spillede stadig en håndbold kamp engang imellem, når jeg følte jeg kunne.. Efter en 4 måneder sådan, gik jeg til lægen og fik samme svar som dig.. Suk.. jeg kom igennem min forsinkring på et privat hospital og her fik jeg af vide det det ikke kunne trænes op igen.. Jeg har valgt at få en operation, det fik jeg i januar 2015 med et super godt resultat.. I januar 2016 får jeg øjnene op for crossfit og starter i Frederikshavn, jeg har flere gange problemer med at lave lunges og især med lidt vægt. De er super søde til at hjælp i centeret så jeg ikke bliver overbelastet, og den dag i dag mærker jeg intet. Jeg kan det hele og kan også have vægt på, jeg har endda gennemført bike/run Coast2coast i Nordjylland med en veninde 😊 Jeg vil bare fortælle at der også er gode historier omkring en operation og jeg ville ikke være bange for at gøre det igen.. Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke☺️

 8. Hej Maya.

  Jeg vil starte med at sige at jeg ikke har en knæskade, men derimod en håndledsskade. Håber det er ok at jeg skriver dette indlæg.

  For en god måned siden deltog jeg i Nordic race og faldt desværre ned fra en forhindring og brækkede håndleddet. Blev opereret 4 dage senere.
  Jeg er til daglig personlig træner og har trænet 3-5 × ugentlig tidligere.
  Jeg passer mit job og mine klienter er meget forstående. Jeg træner x 2 ugentlig nu.

  Det jeg mener med denne historie er, at jeg sagtens kan sætte mig ind i din tankegang. Jeg er ved at miste modet. Jeg er heller ikke nogen god udgave af mig selv. Kan ikke undervise som jeg gerne vil, træne som jeg gerne vil m.m. Jeg kan slet ikke overskue det her, og forløb med læger, genoptræning, fys. m.v. Alle er søde men det svært ikke at være den bedste udgave af mig selv og er bekymret for om jeg får varige mén heraf da jeg ikke kan rotere mit håndled. Skal til kontrol tirsdag.

  Puuh sikken smøre. Håber det er ok at jeg skrev det.

 9. Hey Maya.
  Årh, hvor er det træls at høre. Jeg bøvler også selv med mit knæ – men i det små, heldigvis. Jeg kan holde det nogenlunde i skak med lavere vægt og ret påpasselige løbevaner. Desværre! Jeg vil virkelig gerne ud og løbe langt.
  Jeg er dog begyndt at cykle lidt i stedet. Det er skønt og meget mere skånsomt for knæet. Så nu ved jeg ikke, hvordan du har det med cykling, men jeg vil anbefale dig at investere i en god racercykel, hvis du kan lide det. Det er en verden til forskel i forhold til en tungere cykel, og det er skønt at komme ud og langt omkring.

  Og så vil jeg også lige indskyde, at min far blev opereret pga. en nedbrudt menisk for en 10 år siden eller sådan noget. Han har ingen problemer i dag og cykler dagligt 50 km til/fra arbejde – foruden fritids-turene, som typisk ligger på 80-150 km 🙂

 10. Hej Maya – uanset hvad du vælger, så skal du nok ende med et godt resultat!
  Selv har jeg været igennem noget af et helved med mit knæ, ingen lyttede til mig og gav mig helt forkerte svar.
  Det startede med at jeg i efteråret 14 gik på efterskole og dengang var jeg en aktiv fodboldpige, spillede 2 minutters kamp, stod helt alene og lavede er sideskift da det bare sagde knæ og det næste jeg husker er at jeg ligger på jorden og oprigtigt skriger af smerte og chok. Gik på efterskole 200 km hjemmefra, og blev derfor sendt alene på skadestuen med en veninde, lidt skræmmende oplevelse når man aldrig har fejlet noget at to 16 årige piger bliver sendt alene af sted, med sådan er knæ det bare er voldsomt hævet. 6 timer senere blev jeg sendt hjem med besked på at de ikke kunne se noget. Efter 2 uger får jeg chokbølger og det går i sig selv igen, og jeg er tilbage på fodboldbanen. Der går er halvt år og det sker igen i en fodboldkamp, men denne gang går det ikke i sig selv igen, og jeg bliver først tjekket ved en ortopæd i efteråret 15, efter en tur i mr scanning, hvor en læge har skrevet der er “overrevet korsbånd + større brusk og meniskskade. Men ortopæden der skal give mig besked kan ikke se det på billederne og mener bare det er genoptræning der skal til. Hmm tænker jeg og tager chancen og starter til genoptræning ved en fys. Som ikke lytter eller tager hensyn til at mit knæ gør ondt og er vanvittigt ustabilt. For mig er det bare blevet sådan det er, og tænker ikke så meget over at det fakrisk gør omdt hver gang jeg tager et skridt. Efter 2 måneder med genoptræning uden nogle former for resultat begynder min forsikring og mig at blive en smule utålmodig. Endeligt finder vi ud af, at jeg er dækket af mine forældres sundhedsforsikring og jeg får en tid på privathospital i vinterferien 16. Og efter jeg fortæller ham min historie spørger han, hvad jeg selv tror, og jeg siger at jeg nok frygter det er korsbåndet. Det er han også 95% sikker på, han ser min mr scanning og siger den slet ikke er at tage fejl af. 15 min efter går jeg derfra med en tid til operation 1 måned efter. Og jeg har det største smil på læben for endeligt er jeg blevet lyttet til og taget seriøst. Efter utallige tåre og frustrationer så sker der endeligt noget.
  Operationsdagen kommer og da jeg vågner op siger min kirurg, at korsbåndet er fikset og at der var en stor menisk og brusklæsion, som aldrig bliver godt igen. Aldrig kan jeg løbe lange ture og det bliver kun værre, men han har fikset det så godt han nu kunne. Jeg startede til genoptræning ved en sindssygt dygtig fys, som virkeligt tilpassede træningen til mig og tog en dag af gangen, nogle dage var bedre end andre. Og nu 1,5 år efter så er jeg fit for fight, dog kommer jeg aldrig til at spille fodbold igen, jeg kan løbe 4-5 km uden de store udfordringer, nogle dage er brusken irriteret, men ikke noget jeg ikke kan leve med. – den bedste beslutning jeg har taget, jeg er så glad for den operation, den har ændrer alt for mig. Dog kæmper jeg stadig en del med psyken, men det kommer forhåbenligt.
  Held og lykke, det skal nok blive skide godt med dit knæ igen, det er jeg slet ikke i tvivl om! Operation lyder voldsomt, men det kan virkeligt gøre underværker!

 11. Hej Maya,
  Først og fremmest er jeg ked af det på dine vegne!
  Jeg har selv været igennem 9 meniskoperationer. 5 & 4 i hvert ben.
  Grunden til at jeg har været igennem så mange skyldes fejloperationer (arbejdet ikke gjort godt nok) og fordi jeg har haft en donjoy skinne på, hvor bruddet efterfølgende er gået op igen.
  Men alt i alt, så fortryder jeg ikke et sekund nogle af operationerne.
  Mit venstre knæ er perfekt, taget i betragtning af de 4 operationer. Jeg døjer med slidgigt, og skal på et senere tidspunkt have nyt knæ, men jeg har INGEN gener fra menisken længere.
  Mit højre knæ har fået den 5. operation for 4 måneder siden og jeg fortryder den heller ikke et sekund! Alle mine smerter fra menisken er væk. Jeg kan sidde på hug igen uden knæet låser sig fast. Det er det hele værd. De eneste gener jeg har er et næsten overrevet korsbånd og slidgigt og det skal også skiftes om nogle år.
  Men min konklusion er! Det har været alle operationerne værd.
  Jeg har tidligere gået til fys i et år, for at prøve at styrketræne knæet, så det ikke skulle udsættes for endnu en operation, men det var ikke nok for mig. Smerterne var for store til at jeg kunne holde det ud :-).

  Jeg ønsker dig alt held og lykke! Operationen er slet ikke så slem og du er hurtigt på benene igen.
  Ps. Jeg vil aldrig tage en donjoy skinne på i vores alder :-).
  Pps. Jeg skal løbe mit første løb på fredag igen efter operationen. Kan ikke huske hvornår jeg sidst har løbet uden smerter :-).

 12. Kære Maya
  Jeg fik for små ti år siden en kikkertoperation i begge mine knæ. Grunden var at menisken i begge knæ var begyndt at “smuldre”, så jeg fik fjernet den ødelagte del. I årene efter gik jeg til genoptræning hos en fys og var meget forsigtig med træning og løb, men i dag kan jeg styrketræne uden problemer og også løbe (jeg har ikke løbet længere end 5 km siden operationen, mens det skyldes ikke smerter eller andet relateret til operationen).
  Min oplevelse med operation har overordnet været god. Jeg er næsten 100 % smertefri i dag. I vinterperioden kan jeg dog godt mærke, at mine knæ er sarte overfor kulden. Hvis jeg skulle træffe beslutningen i dag, var jeg helt sikkert blevet opereret.
  Jeg håber, du får det bedre med dit knæ, uanset hvad du vælger 🙂

 13. Hej Maja,
  Jeg har selv været aktiv i mange år – både med fitness og gymnastik. Jeg måtte igennem en operation for meniskenskade i januar sidste år. Jeg havde ondt på indersiden af knæet lige så snart jeg løb, hoppede eller bukkede benet helt ind. Jeg prøvede at ignorere det i starten, men blev klar over at det slet ikke blev bedre. Jeg har nok altid haft holdning “det skal trænes væk”. Jeg benyttede min sundhedsforsikring gennem mit job, så jeg kom igennem forløbet på privathospital. Scanningen viste en revne i menisken. Jeg var virkelig ulykkelig lige som dig, så jeg kan godt forstå dig! Lægen gjorde det meget klart for mig, at de ikke opererer bare for at gøre det. Da jeg blev opereret fandt de ud af at den var revet helt over. Jeg er meget glad for beslutningen om at blive opereret. Jeg kan lave alt igen uden de store gener. Et godt råd, hvis du ikke kan komme uden operationen, er at du skal lytte til din fysioterapeut under genoptræningen. Lav hverken mere eller mindre. Jeg pressede mig selv for hårdt, da jeg jo så gerne ville hurtigt i gang med træning igen. Det gav bagslag og tog derfor lidt længere tid med genoptræningen for mig. Tålmodighed 😊
  Jeg krydser fingre for dig uanset hvad udfaldet bliver. 🍀
  De bedste hilsner fra Anita

 14. Kære Maja,
  Sikke en sur nyhed at få! Modsat kan det måske endelig gøre at du kommer af med de smerter du har haft gennem flere år- man kan da håbe!
  Først og fremmest vil jeg råde dig til at blive helt klog på HVILKEN form for meniskskade der er tale om.. indre/ydre og hvor meget er der tale om. Det er altafgørende for at vælge den rette behandling samt det rette sted at få det udført😊 Min kæreste som er professionel sportsmand smadrede så at sige din menisk sidste år og måtte igennem OP og er i dag tilbage på topplan uden gener! Alt kan lade sig gøre🙏🏻 God bedring og alt det bedste til dig😊

  1. Hej Sabrina 🙂
   Jeg ved selvfølgelig godt hvilken der er tale om 🙂 .
   Hvor dejligt med en god historie! Fedt at din kæreste er kommet så godt tilbage 🙂
   Tak for din søde besked! Knus

 15. Hej Maya.
  Det er selvfølgelig meget individuelt med meniskskader, men jeg vil anbefale at du prøver at genoptræne med fys i første omgang inden du takker ja til en operation. Jeg er håndboldspiller og er blevet opereret to gange på 10 måneder for meniskskade i den ydre menisk. Her 6 måneder efter sidste operation er status desværre at det ikke er meget bedre end før første operation. Så med alt det bøvl med operationer, smerte, sygemeldinger og lange perioder uden træning, så har det i mit tilfælde ikke været det værd. Og når man læser om det i diverse forums så er det vidst den generelle oplevelse, som også går igen ved flere af mine holdkammmerater.
  Så måske kunne du være heldig at kunne træne nogle af smerterne væk ved en dygtig fys der har forstand på meniskskader. For operationen mener jeg at jeg fik at vide at man kunne få op til 6 måneder efter første tilbud, så man har ekstra tænketid.
  Jeg håber det giver mening

 16. Kære Maya,
  Jeg overrev mit korsbånd og fik en flænge stort set hele vejen ned igennem min inderste meniske i h. Knæ ved håndbold april 2016).
  Jeg fik foretaget en ACL konstruktion og de syede min menisk sammen (september 2016). Jeg synes dog at progressionen var meget langsom og jeg fortsat kunne få store hævelser omkring knæet, især på indersiden (ved menisken). Fik foretaget en MR november 2016, som så viste at min menisk ikke ville hele. Fik nr. 2 operation januar 2017, hvor de/vi valgte at klippe 50% af min menisk af. Nu render jeg så rundt med en halv inderste menisk i h. Knæ og her 13 måneder efter første operation og 8 måneder efter den anden, så synes jeg stadigvæk jeg døjer med det (skide) knæ. Jeg oplever knæk og knagen, jeg kan stadigvæk ikke løbe, og jeg kan ikke gå ned i hug. Måske mit forløb har været ualmindelig kompliceret og måske jeg heler dårligt (??). I dont know. Men kunne jeg skrue tiden tilbage, havde jeg måske nok sagt, at vi kun skulle lave korsbåndet. Alt held og lykke uanset hvilken beslutning du træffer 🙂 knus fra en som VIRKELIG HADER knæskader

 17. Jeg fik for nogle år siden konstateret vand i minisken som følge af en ski-skade.. det er ganskevist ikke lige så alvorligt.. jeg takkede nej til operation, da jeg selv synes det varnfor “risky” at få lavet den.. jeg havde heldigvis held med øvelser fra en fys, så det ville jeg klart forsøge mig på først! Jeg kan langt om længe stå på ski uden smerter bl.a.

 18. Hej Maya, faldt lige over dit indlæg. Du kan nok ikke se det på min nuværende blog (Lilletutogmor) men jeg er idrætsfys på 12.år nu og har i alle årerne arbejdet tæt sammen med ortopæd kirurgerne på Herlev Hospital. Jeg har haft tusindvis og tusindvis af knæpatienter – opererede eller ej – til diagnosticering og genoptræning. Generelt er der to veje – som du skal hjælpes med tværfagligt..af en fys og en kirurg. Det der er så sindsygt er, at de råd, du får med på vejen, kommer til at afhænge af den enkeltes fagpersons videns-niveau ! Hvor up-to-date vedkommende er. I mange år har man sagt ALDRIG operere på menisk skader, med mindre de kan syes eller piles (og knæet er fastlåst konstant). Nu er man lidt mere tilbøjelig til at forsøge med operation, for nogen mennesker kan ikke holde til en “wait and see approach”. Aldrig vil man fjerne noget af menisken, med mindre stykket ligger i vejen; det ved man (nu) er skidt fremover !
  Ej jeg kan blive ved i timevis…og det er svært at forfatte i et kommentarfelt, som måske måske-ikke bliver læst. Og jeg kender jo ikke din historie sån helt 🙂 Jeg følger mest med via Johanne 😉 Du er dog velkommen til at skrive til mig, hvis det er…
  Og ps, aldrig squat ned under 90 grader i dine knæ (og hofter) med et skadet knæ..sån helt fresh og hurtigt sagt. Dybe squat kan (især) irriterer baghornet af menisken. Og JAAAA alle andre uden knæproblemer må gerne 😉
  Håber virkelig du får ordentlig råd og vejledning med på din vej <3

  1. Hej Katrine 🙂 Selvfølgelig læser jeg alle kommentarer – og forsøger at svare!
   Tak for din kommentar i hvert fald. Og du har ret – man ved ikke helt hvad folk laver udenfor bloggen:)
   Jeg venter på indkaldelse hos ortopæd kirurg. I dag har jeg været ved fys som har anbefalet nogle øvelser:)
   Jeg har virkelig brug for en bedring nu og her.. Men kan jo lige så godt starte forsigtigt med lidt øvelser, mens jeg venter på samtalen!
   Squat er pt. slet ikke en mulighed.

   Hvis lægen anbefaler operation, så er det nok det jeg gør! 🙂 Men det kommer jo an på hvor skaden præcis sidder og hvor alvorligt.
   Men der er beskrevet at det er en 2. grad læsion i den laterale menisk.
   Måske jeg kan have dig i baglommen til et godt råd! <3 – Du bor jo desvære ikke i jylland. Så min behandling bliver her i Aarhus.
   Kh. Maya

 19. Hej Maja 🙂
  Du får lige en kort kommentar. Husk at alle er forskellige og alle skader er individuelle. Der vil altid være en risiko ved en operation, men den risiko kan altid holdes op i mod det mulige udbytte. Derfor håber jeg ikke du lader dug skræmme at skræk historier, men lytter til fagpersonalet omkring din pågældende sag. Du kan jo altid få flere vurderinger for at være mere sikker. Lige til sidst, så har jeg selv fået fjernet en del af min ene menisk, samtidig med korsbånd rekonstruktion i 2013 og jeg mærker i dag intet til det og jeg squatter og laver andet tung styrketræning uden problemer. Op med hovedet! Uden at være sikker vil jeg som uddannet fysioterapeut tro, at prognosen for en menisk skade stadig er god. Fysioterapeuter og kirurger er virkelig dygtige på de danske hospitaler. Held og lykke med det hele 🙂

  1. Hej Martin 🙂
   Jeg lytter naturligvis til fagpersonale, men det har været fint at høre lidt forskellige historier 🙂
   Alle skader – og personer er jo netop også forskellige.
   Har dd. fået nogle øvelser af min fys, som jeg kan gå igang med..Imens jeg venter på en konsultation hos en ortopædkirurg. Det kan jo måske godt tage lidt tid! 🙂
   Dejligt at du er din skade kvit i hvert fald, der er bestemt håb forude!
   Kh. Maya

Leave a Reply

Your email address will not be published.