Fra idé til færdig bog – Sådan var hele processen

p1168559

BESTIL BOG: ET SUNDT ÅR 

…Og så stod jeg der med min færdige bog i hånden, en fuldstændig fantastisk følelse – men også enormt surrealistisk.  Jeg har brugt så uendeligt mange timer på at skabe præcis den bog jeg gik og drømte om. 1,5 år er det gået siden det første møde med forlaget – og i dag vil jeg netop forklare lidt om hele bogprocessen. At skrive en bog har været det vildeste projekt jeg nogensinde har kastet mig ud i, og det er en kæmpe forløsning at den nu er færdig. 🙂

Bogen følger et kalender år og har hver måned et sundhedstema fx. søvn, fordøjelse, stress og motivation. Du kan følge årets gang eller bruge den som et opslagsværk. Derudover får man hver måned et nyt træningsprogram(12 programmer i alt), og nye opskrifter der passer til årstiden. Der er 100 sunde opskrifter i alt både morgenmad, frokost, aftensmad og sundere søde sager. Jeg håber og tror på, at den vil være et brugbart redskab for mange som drømmer om et sundere liv..
Men nu vil jeg tage jer tilbage til, hvor det hele startede – og håber at i vil synes det er lidt sjovt med lidt indsigt i forløbet.

Den 13. april 2016 mødtes jeg med Emma Martiny på perronen på Aarhus banegård. Det var aller første gang, at jeg mødte Emma, men vi havde aftalt at følges til et event i København. Hele togturen gik med at snakke om vores liv, blogs og drømme for fremtiden. Emma havde netop udgivet endnu en kogebog – og jeg kan huske, at jeg sagde til hende: “Jeg drømmer virkelig om at udgive en bog om et par år”...  Og så gik resten af turen ellers med at tale om forskellige bogdrømme. Emma sagde så sødt, at hun gerne ville nævne min idé for hendes forlag og blot en uge efter ringede Emma og sagde at hendes forlag gerne ville holde et møde med mig. Jeg er ret sikker på, at tiden stod helt stille i det øjeblik – og jeg husker præcis, hvor jeg stod da det opkald kom.
De næste par uger havde jeg meget travlt, da jeg var ved at skrive min bachelor i sygepleje, men jeg gik og tænkte meget over, hvordan hele bogen skulle udformes – og jeg holdte også et par møder med Emma, som var en kæmpe kæmpe hjælp!!

Den 10. juni  blev jeg færdiguddannet sygeplejerske, hvilket var en forløsning efter så mange års studie. På det tidspunkt, havde jeg dog besluttet at sygeplejejobbet måtte vente på ubestemt tid, da jeg gerne ville give det en chance at gå fuld tid med min blog – og skrive en bog, hvis det kunne lade sig gøre.

Den 27. juni var jeg til møde med FADL Forlag i København, hvor Emma tog med for at støtte mig. Men også fordi at Emma i forbindelse med et praktikforløb hos forlaget, skulle med indover det redaktionelle arbejde med bogen…Og efter et godt møde var det besluttet, at jeg skulle igang med at skrive en bog, og jeg kunne ikke helt forstå dét – men jeg var SÅ glad!

I oktober 2016 startede jeg på kostvejleder uddannelsen, en uddannelse som jeg havde drømt om i årevis..  I november og december startede jeg for alvor med at teste opskrifter. Jeg vidste fra start at der skulle være 100 opskrifter i bogen, både morgenmad, frokost, aftensmad og søde sager. Jeg tror aldrig i mit liv, at jeg har lavet så meget mad – og jeg inviterede lystigt alle mine veninder på besøg for at prøvesmage. Flere af mine veninder var virkelig søde til, at hjælpe med at lave opskrifterne – og det gjorde altså det hele meget hyggeligere. Alle opskrifter blev testet mere end én gang, og nogle blev testet 3-4 og endda 5 gange, før jeg følte at opskriften var præcis som den skulle være.  I januar 2017 måned sendte jeg alle 100 opskrifter afsted til Emma, som skulle redigere opskriftmanuskriptet.
choko_bites

I januar 2017 startede jeg på Personlig træner uddannelsen, hvor jeg skulle gå i skole frem til maj måned. Der ventede derfor et par travle måneder forude.  I januar startede jeg nemlig også hele skriveprocessen med bogens 12 kapitler. Jeg afleverede ét kapitel af gangen – og midt i juni blev det sidste kapitel sendt afsted. I  juni/juli 2017 lavede jeg bogens 12 træningsprogrammer. Under hele processen fik jeg masser af god sparring og faglige input fra blandt andet Jacob Beermann, flere kostvejledere og personlig trænere mm. Det store skrive arbejde i et halvt år var et virkelig virkelig stort arbejde, og det føltes som at skrive flere bachelor opgaver oveni hinanden, og selvom sådan nogle store projekter går op og ned, så havde jeg hele tiden en kæmpe drivkraft og motivation for at skabe et godt slutprodukt.

I slutningen af juni havde vi det første fotoshoot. Det var dygtige Winnie Methmann som skulle skyde alle billederne til bogen, Nanna Østergaard og Emma Martiny hjalp med den smukkeste foodstyling! Den første dag skød vi de første 22 opskrifter i studiet. Jeg havde forsøgt at forberede en del mad hjemmefra, men derfor var der stadig mange retter som skulle laves derude. Jeg havde heldigvis min far med som en stor hjælp. Det var så vildt at se de mange smukke billeder af mine opskrifter – og pludseligt blev projektet mere virkeligt for mig! 🙂

blaabaer_appelsin_pandekager

Omkring 1. august fik jeg hele bogen sendt fra forlaget første gang, hvor der var læst korrektur og lavet diverse rettelser og uddybende spørgsmål. Hele manus arbejdede jeg så på de næste mange uger. Hvilket var en meget spændende proces, hvor bogen virkelig udviklede sig og fik en god struktur.

I august og septemer måned stod den for alvor på fotoshoots. Vi skulle både skyde opskrifter, forsidebilledet, stemningsbilleder og træningsbillederne som skulle bruges i træningsprogrammerne. Det var nogle rigtig lange og hårde dage i studiet – men det var et FANTASTISK TEAM. Foruden Winnie, Nanna og Emma – havde jeg også et par skønne veninder til at hjælpe. En særlig tak skylder jeg Anna & Nana – fordi I var så søde at hjælpe med at lave så meget mad – og fordi i var så støttende på de lange fotodage!

_t8a0709

BESTIL BOG: ET SUNDT ÅR 

Efterfølgende var der et arbejde med at finskrive opskrifter og sørge for at de stemte fuldstændig overens med billederne, hvis nu vi havde brugt en anden topping end den som jeg havde skrevet. Og i september skrev jeg også bogens træningsbeskrivelser, da man bagerst i bogen kan læse, hvordan man skal udføre øvelserne. Derefter blev hele manuskriptet og alle billederne sendt til grafikeren, som skulle sætte bogen op.
I oktober og november var bogen igennem flere gennemgange hos redaktører, grafikeren og jeg selv – så vi alle var sikre på at bogen var præcis som den skulle være.   🙂

Den 15. december blev bogen sendt til tryk.  og ca. en måned efter modtog jeg min bog på en kold januar dag.
16. januar udkom min bog Et sundt år. En dag jeg aldrig glemmer..
Tusinde tak til alle som på den ene eller anden måde har medvirket til at min drøm kunne blive til virkelighed.
Og et stort tak til alle jer som læser med. <3

hindbaer_smoothie

Fotos: Winnie Methmann

BESTIL BOG: ET SUNDT ÅR 
Maya

ET SUNDT ÅR 
FADL FORLAG
Fotograf: Winnie Methmann
Food styling: Nanna Østergaard
Tekstredigering og konsulent: Emma Martiny
Forlagsredaktion og projektledelse: Thomas Bo Thomsen
Omslag og grafisk tilrettelæggelse: Camilla Severinsen
5 Comments
 1. Wauw…. – forstår godt, hvis du blev lidt træt😴😴😴Der har bestemt været drøn på i en lang periode💪😊
  Stort tillykke med det hele.
  Kh Trine

 2. Tillykke med din bog! Jeg så den som reklame på Instagram og synes det virker meget interessant. Så måske du kan hjælpe med et lille spørgsmål; hvor mange af dine opskrifter er glutenfri? (Min mand har cøliaki, så brugbarheden for vores familie afhænger nok ret meget af det🙈)

  1. Hej Anne 🙂
   Ihvert fald 80-90 opskrifter uden gluten – ud af de 100! Og de resterende kan du nok sagtens gøre glutenfri… 🙂 Jeg bruger oftest rismel, majsmel, boghvedemel og mandelmel i alle bogens opskrifter, så det er jo helt perfekt når man har cøliaki! 🙂

   Så jeg er sikker på den vil bringe glæde hos din familie.
   KH M

Leave a Reply

Your email address will not be published.