Når følelserne danser limbo

image1-2(Jakke: Basic Apparel  )

Mit humør er meget omskifteligt og på en dag kommer jeg hele følelsesregisteret igennem – flere gange.  Jeg befinder mig i en eller anden form for følelses-limbo, hvor jeg det ene øjeblik kaster migud  i en emotionel glædesdans – og det eneste mærker fortvivlelsen og usikkerheden ved at skulle klare udfordringen lige foran mig. Indimellem sejrer jeg og står med hænderne over hovedet – og andre gange fylder frygten for at fejle – og ikke være god nok.

Jeg oplever ofte, at mine følelser er forstærket i deres udtryk. Hvis jeg er glad, så er jeg meget glad. Hvis jeg sur, så er jeg rødglødende, og hvis jeg er ked af det, så skal der ikke meget til før at tårerne vælter frem.
Jeg beskriv engang mit humør som en kamæleon, fordi jeg nærmest oplever at jeg skifter farve overfor andre, når mit humør ændres, og andre er sjældent i tvivl om mit humør.

Jeg kan godt pludseligt få en knugen i maven og føle mig ked af noget, men hvor jeg ikke engang kan fremkalde, hvad der egentligt trickede den følelse.  Jeg prøver virkelig at være bevidst om hvorfor jeg har det som jeg har det,  men bliver også bedre til at sige til mig selv: “Hvis du ikke engang ved, hvorfor du er i dårligt humør – så er der måske heller ikke den store grund til det”.

Jeg synes dog selv, at jeg er blevet en anelse bedre til at holde mine følelser under kontrol.  Jeg er også overordnet set blevet en anelse mere stabil, men jeg synes indimellem at det kan være ret svært at tackle i hverdagen.
Jeg ser det dog generelt set som en fordel, at være så meget i kontakt med sine følelser. Jeg er meget sensitiv, men det giver mig også en meget stærk mavefornemmelse – og det gør, at jeg ofte er god til at sætte ord på mine følelser.

Jeg synes det er svært, hvis man ikke tydeligt kan se hvilket humør andre mennesker er i. Derfor kan det være svært for mig i relationer eller forhold. For det kan være svært, når mine følelser  sidder helt uden på tøjet, mens andre gemmer dem indeni.
Når jeg ikke kan aflæse mennesker, så er jeg nødt til at italesætte at jeg føler mig på udebane. Det er derfor ikke atypisk at jeg vil spørge ind til vedkommendes tilstand: “Er du sur?” – “Er du glad?” “gjorde det dig ked af det?” – eller “hvordan har du det?” …
Jeg er nødt til at vide, hvor mennesker befinder sig.

Når man er sensitiv kan man hurtigt opfange ting, stemninger, og humør. For mig kommer det dog også til udtryk ved, at jeg er meget overanalyserende og hurtigt antager at personen må føle på en bestemt måde. Jeg opfanger ofte stilhed som irritabilitet eller nedtrykthed – og det kan måske i virkeligheden dreje sig om at personen er træt eller optaget af noget andet. Derfor har jeg lært at “dobbelttjekke” – for mine antagelser er ikke altid rigtige.

Maya

4 Comments
 1. Hej Maya 😃
  Jeg har det meget ligesom dig med hensyn til humøret, som af og til er noget af en bølgegang. Det kommer meget i perioder, og jeg kan ofte forbinde mit humør med faser i mit liv. Jeg VED, at jeg altid bliver nedtrykt, når noget, jeg har glædet mig til og set frem til, er omme. Eksempelvis jul. Jeg elsker al forberedelse frem til jul og juledagene, men 27. december rammer en mur af tomhed mig. Det samme gælder, når et semester på universitetet er slut, og jeg går en lang ferie i møde. Den ene dag føles det rart med ferie, og den næste dag aner jeg ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Omvendt kan jeg, hvis der er noget, som virkelig gør mig glad, også føle mig nærmest “overglad”, og jeg har lyst til at tale om det hele tiden 😄
  Jeg er rigtig “god” til at tage sorger på forskud, og det betyder også, at jeg på nul komma fem kan gå fra at glæde mig og føle mig ovenpå til at frygte, at det ikke går, som det skal og tænker alle mulige scenarier igennem.
  Jeg går hos en kropsterapeut, som har lært mig noget så simpelt at trække vejret rigtigt – og at fokusere på dét. Det hjælper mig helt vildt meget til at kontrollere og blive bevidst om mine følelser og mit humør. Kan jeg mærke, at en tudetur er på vej, trækker jeg vejret dybt nogle gange, mens jeg mærker, om der reelt er en grund til, at jeg skal være ked af det. Det samme gælder, hvis mit temperament er ved at tage over. Jeg er helt enig med dig i, at det er en fordel at være bevidst om sine følelser og samtidigt kunne tackle dem, da ens følelser af og til også skal tilpasse sig den situation, man befinder sig i. Alligevel husker jeg også på, at det er helt okay nogle gange bare at græde uden grund, da en masse følelser kan ophobe sig – og så virker en god omgang gråd altså virkelig forløsende 😄
  Det blev lidt en lang fortælling, men jeg håber, det giver mening 😊

  1. Tak for gode kommentar <3 – Kan se mange gode pointer 🙂
   Og også kende mig selv i noget af det 🙂

   Jeg bekymrer mig også meget om ting jeg egentligt glæder mig til, kommer til at gå godt 🙂

   lyder som om du har fundet nogle gode måder at tackle det på<3
   Knus

Leave a Reply

Your email address will not be published.