At spise mindre kød?

Du har måske lagt mærke til at de vegetariske opskrifter har fået mere plads her på bloggen, hvilket også afspejler en generel ‘tendens’ i min kost. Jeg er begyndt at spise meget mindre kød end jeg gjorde for nogle år siden, hvilket der egentligt er mange grunde til..
Jeg har været lidt i tvivl om jeg skulle skrive det her indlæg, fordi det er nogle meget “aktuelle” tanker, men alligevel tænker jeg at jeg gerne vil involvere jer lidt i processen og mine tanker omkring det
Jeg vil endelig gerne høre fra jer, hvis i synes det kunne være et emne der var spændende at læse mere om. <3

Jeg bliver nok aldrig vegetar eller veganer, men jeg vil gerne bevæge mig i en retning hvor jeg spiser mindre kød – og flere planter.
Jeg har simpelthen fået mindre lyst til kød – og har simpelthen haft dage hvor jeg bare har stået og kigget ned i køledisken og tænkt “Ikke i dag”.  Jeg har et par gange væmmedes lidt ved kødet under tilberedning – og ikke haft så meget lyst til at spise det. Når jeg har været ude er det noget jeg har tænkt mindre over, for jeg kan jo egentligt godt lide smagen. Jeg har altid været typen der bestilte en stor bøf når jeg var ude, så derfor er jeg også lidt overrasket over, at mit mindset er begyndt at ændre sig lidt i en anden retning.

Jeg er lidt nysgerrig på om det kunne forbedre min fordøjelse at skære ned på kød og mejeriprodukter. Jeg har nemlig i lang tid kunne mærke, at min mave reagerer på mælkeprodukter – og derfor er det meget sjældent at jeg får det nu. Jeg synes det har været utroligt nemt, at skifte mælken på mine havregryn ud med mandel eller havredrik – og ost spiser jeg meget sjældent. Jeg har dog lidt sværere ved at undgå det når jeg er ude eller på farten. Jeg har heller ikke været helt striks omkring det, da jeg ikke ved med sikkerhed om det er dét min mave reagerer på.
Jeg kan dog sagtens mærke at oksekød er noget der udfordrer mit tarmsystem, og derfor er det også noget jeg spiser sjældnere og sjældnere.
Jeg har haft mange problemer med min mave, faktisk siden jeg var barn og aldrig har jeg kunne finde ud af, hvad det præcis skyldes. Jeg er træt af at have ondt i maven, føle mig oppustet og have kvalme. Jeg er sådan set villig til at udelukke hvad som helst, bare for at det skal blive bedre. Jeg har dog også efterhånden prøvet alt, bortset fra at gå helt vegetarisk eller vegansk.

Jeg savner også energi i min hverdag. Jeg træner og lever sundt, men alligevel vågner jeg ikke op og føler mig veludhvilet. Jeg føler at mit blodsukker rutcher lidt op og ned i løbet af dagen, hvilket også påvirker mit humør. Derfor kunne jeg godt være nysgerrig på, om en ændring i min kost kunne give mig mere energi. Dermed ikke sagt at vegetarisk/vegansk er løsningen på dét, men hvem ved?

Der lader til at være mange sundhedsmæssige fordele ved at spise mindre kød, men måske især det faktum at det så får os til at skrue op for grøntsagerne. Netop de sundhedsmæssige gevinster er noget af det, som jeg selv læser meget om i tiden. Jeg læser masser af bøger og artikler, og synes det er enormt spændende, og her kan man finde mange argumenter for at skrue ned for kødet.
Derudover kan man jo heller ikke undgå at nævne at man jo af etiske og dyrevelfærds årsager burde skrue ned for kødet.  Jeg tror ikke, at jeg behøver at forklare det yderligere.

Jeg oplever at det vegetariske køkken kun lige har åbnet sig for mig, og der er simpelthen så mange muligheder – og maden smager bare så godt! Jeg ELSKER grøntsager og frugt, men ofte får jeg slet ikke spist nok af det. Hvis jeg baserer min kost på grøntsager, så kommer jeg jo automatisk til at skrue endnu mere op for grøntsagerne, og det tror jeg kun kan være sundt for mig.

Jeg tror, at jeg vil slutte indlægget for nu, selvom jeg kun lige har taget ‘hul’ på emnet. Jeg håber, at I synes det var interessant, det er i hvert fald noget jeg tænker meget over for tiden. Jeg tror stadig ikke at jeg nogensinde bliver veganer – men jeg tror, at jeg kommer til at spise mindre kød end jeg gør nu. 🙂

Jeg er også lidt spændt på, hvilke opskrifter jeg kommer til at dele på bloggen fremover, men jeg tror at det stadig bliver lidt blandet, men lad os se! 🙂

Jeg vil rigtig gerne høre jeres perspektiver: Spiser i kød ? Lever i vegansk/vegetarisk? Er det noget i tænker over? Hvad end der kan bidrage til en lille ‘debat’ (i god tone) så byd ind i kommentarfeltet.<3 

Jeg har bidraget til en kogebog der hedder NEMT VEGANSK
Du kan også se finde flere lækre veganske kogebøger: her. 


Læs også: 6 lækre vegetar opskrifter


4 Comments
 1. Når jeg selv laver mad er det altid vegetarisk, grundet både sundheds-, miljø- og dyrevelfærdsmæssige årsager. Jeg tror personligt aldrig, at jeg vil kunne blive veganer, da jeg simpelthen bare elsker min A38 og der er ingen gode plantebaserede alternativer til dette.
  Da mine forældre har en gård med kødkvæg kan der dog godt snige sig noget kød ned, når jeg er på besøg hos dem – fordi jeg med 100% sikkerhed ved, at de kvæg har haft så godt et liv som de har. Dog brokker min mave sig altid efterfølgende 😉
  Jeg synes desværre at der mange gange er en “fordømmende” kultur blandt strikse vegetarer/veganere, hvis man nævner at man engang imellem spiser kød, hvilket jeg synes er ærgerligt.

 2. Hej tænker om du burde Hold dig væk fra hvede….Jeg spiser ikke svinekød oksekød hvede hvide ris hvid pasta og mejeriprodukter da jeg mærker forskel…jeg får trægmave og mejeriprodukter speciel fløde skyr og yoghurt hårdmave af mvh Anja

 3. Hej Maya 🙂 Rigtig fint indlaeg. Jeg er selv det som man nok kalder flexitar. Jeg koeber sjaeldent koed selv, men spiser det hvis jeg faar det serveret eller tilbudt.

  For mig handler mit valg mest om de miljoemaessige konsekvenser ved en koedtung diaet. Jeg er uddannet indenfor og arbejder nu med klima og miljo, saa det fylder selvfoelgelig meget. Af samme aarsag gaar jeg ogsaa meget op i lokale og saesonorienteret kost, og mindre “pre-processed” mad. Det er jo sjovt, som det miljoemaessige og sundhedsmaessige ofte haenger sammen indenfor foedevarer 😀

 4. Dejligt med et indlæg, der sætter fokus på mindre kød!
  Jeg er selv næsten holdt op med at spise kød til hverdag, fordi jeg ligesom dig fik mindre lyst til kød og langsomt gik det op for mig at der for det første er oceaner af andre lækre muligheder og for det andet mange fordele ved at spise mindre kød. Helt veganer bliver jeg nok heller aldrig, som tingene er nu, men jeg synes næsten at en ny verden har åbnet sig for mig, fordi jeg nu ved hvor mange andre gode ting man kan vælge at fylde i sin krop. Som du skriver, kan jeg nemlig også klart mærke sundhedsmæssige fordele ved det 😊
  Derudover er jeg begejstret for hvor store miljø og dyreetiske fordele, der er ved mindre kød og flere grøntsager! Det kan jeg ikke ignorere nu hvor jeg ved, hvor meget det betyder 😉
  Så tak for et fint indlæg med fokus på det!

Leave a Reply

Your email address will not be published.