Personligt indlæg: At reagere på stemninger

Jeg har før skrevet på bloggen om at være ‘særlig sensitiv’ – som er et karaktertræk. At være særligt sensitiv kan komme til udtryk på mange forskellige måder. Generelt kan man sige, at særligt sensitive mennesker ofte har skærpede sanser. Det betyder at vi kan blive overvældet af sanseindtryk som fx. lys, lyd og lugt, men det betyder også at man generelt er meget opmærksom og mærker ændringer i andres følelsesmæssige tilstand.  (Læs mere: her)
I dag vil jeg prøve at beskrive, hvordan jeg reagere på andres menneskers humør, følelser, handlinger – og generelt stemningen i rummet.  Og hvilke udfordringer det kan give for mig generelt og i en kærlighedsrelation.

 Andre menneskers humør eller følelsesmæssige tilstand ‘smitter’ af på mig. Mine veninder behøver ikke sige, hvis de har haft en dårlig dag og mine klienter til personlig træning, ved også at jeg kan gennemskue, hvordan det går.. Jeg mærker hurtigt hvilket humør andre mennesker er i, hvilket som regel er et karaktertræk, som jeg er glad for. Så hvis mine veninder er kede af dét, så afspejler jeg den følelse lige med det samme. Jeg tror, at det at kunne forstå og spejle andres følelser er noget af det som er medvirkende til at man opleves som værende et empatisk og sympatisk menneske.
Man skal selvfølgelig stadig kunne opretholde et professionelt forhold – og generelt heller ikke lade andres energi påvirke én helt indeni i ens ‘kerne’.

Jeg er virkelig typen som kan gå en hel dag og have ondt i maven over, hvis jeg kan fornemme at der er en ‘dårlig stemning’ eller at nogle er skuffede eller sure på mig. Min hjerne kan dog også overtolke beskeder og mails, så at jeg kan gå og have det dårligt over noget, som i virkeligheden er en bagatel, eller at jeg bare har ‘misforstået’ en besked.
Jeg havde en situation for et stykke tid siden, hvor jeg  havde en konflikt med en person og det betød at jeg hele dagen ikke kunne foretage mig noget andet, fordi jeg var så meget i mine følelser. Det er ikke fordi jeg er konfliktsky, tværtimod synes jeg faktisk.

Jeg reagerer rigtig meget på den stemning, som er i rummet. Jeg ved, at jeg tidligere har gjort meget for, at kæmpe for at bevare den gode stemning, også selvom det på en måde var på ‘bekostning’ af mig selv.
For eksempel hvis mine veninder og kærester vrisser af hinanden når jeg er på besøg, så bliver jeg utroligt utilpas. Jeg forstår jo godt, at det ikke kan undgåes med små-konflikter, også selvom man har besøg. Og man ved jo netop heller ikke hvordan de plejer at kommunikere.
I sådan nogle situationer skal jeg også selv blive bedre til at skærme mig selv, for deres stemning skal ikke påvirke mig. Det er ikke fordi man på den måde behøver,  at italesætte i situationen at det er ubehageligt, men man kan trække sig lidt ind i sig selv, eller hurtigt dreje samtalen over på noget andet. Jeg skal i hvert fald sige til mig selv at en god stemning ikke kun er mit ansvar. Der er bare nogle gange en dårlig stemning – eller dårlig energi i den sociale konstallation man er i.

I en dating sammenhæng er det nok der, hvor jeg har mine største udfordringer. Først og fremmest, så har jeg svært ved at være i, at jeg ikke ved hvor jeg har andre mennesker henne. Jeg forsøger hele tiden, at tyde, hvor de mon er i vores relation. Jeg overanalysere, som ingen andre jeg kender. Jeg vurderer hver en smiley, hvert et punktum, hvert et ord. Hvad synes han om mig i dag? Er der følelser fra hans side? Kan det blive til mere?..
Selvom jeg er meget sensitiv og er meget følsom, så kan jeg nogle gange have svært ved at gennemskue om jeg egentligt er forelsket eller måske bare reagerer på stemningen mellem os. Jeg oplever, at den gode og romantiske stemning der er når man kysser, krammer osv.  kan få mig til at tro,  at jeg har følelser. At man har det sjovt, hygger sig, taler godt sammen mm. er jo virkelig dejligt at være i, men derfor er det ikke sikkert at man er forelsket eller at der er grundlag for et forhold. Det gælder selvfølgelig også den anden vej, at hvis der er en spændt eller negativ stemning, så trækker jeg mig øjeblikkeligt følelsesmæssigt.
Når jeg ser tilbage så tror jeg ikke at jeg har været forelsket i nogen de sidste mange år, men mine sanser ‘bedrager’ mig nogle gange så jeg tror det mens det står på. Det kan godt være, at det her slet ikke giver nogen mening for dig – og hvornår ved man egentligt om det er ægte følelser? .. Jeg ved bare, at der ikke har været en mand endnu som har fået mit hjerte til at danse….

Jeg oplever at dét at reagerer på stemninger er overvejende positivt for mig, for jeg kan godt lide at være i mine følelser mm. Jeg oplever dog også at det indimellem kan være lidt svært, og at jeg skal huske at passe på mig selv i det hele, så andres humør mm. ikke påvirker mig i en meget negativ retning.

Giver indlægget mening for dig? Er det noget du kender ?

6 Comments
 1. Jeg kender til ALT du beskriver. Skræmmende meget. Jeg hører også selv til gruppen af særligt sensitive, men det kan være så forskelligt fra person til person. Det er mange af de samme udfordringer du beskriver jeg også kæmper med. Dejligt at høre det samme så “spot on” fra en anden. Oplever ofte at ikke-særligt-sensitive slet ikke forstår hvad man snakker om eller kan sætte sig ind i det. Kunne være man skulle dele erfaringer en dag 🤔

 2. Jeg kender så godt det med datingsituationen! Man bliver grebet af stemningen, hvilket gør det så svært at vurdere om det er “ægte” følelser eller ej. Det er så frustrerende. Og jeg kender virkelig også den med, at man tænker over tegnsætning, smileys, ALT, i de beskeder man modtager fra folk, næsten uanset hvem det er fra.

 3. Hvor er det godt og åbenhjertet skrevet Maya! 🌸
  Jeg kan rigtig godt lide at følge med i de ting du deler, meget af det er emner som jeg ihvertfald føler jeg kan relatere til. Så tak for at du deler ud af det, så stærkt 🙏🏽
  Jeg tænker ikke om mig selv som værende sensitiv, men jeg er 100% i mine følelser altid og har altid tankemylder. Jeg kan ikke lukke ned og sætte et filter på som så mange andre kan. Noget af det værste jeg ved er at blive misforstået eller at misforstå andre, eller som du selv skriver, det med ikke at vide hvor man står når det kommer til dating.
  Jeg overanalysere alting og jeg er så mega naiv og tror at alle er lige så ærlige som jeg så der ingen tvivl om hvor man står.
  Det er svært at være følsom, men man ville bare ikke være sig selv uden den egenskab. Det er med til at vise en form for empati som så mange ikke har 🌸

 4. Super fedt indlæg! Jeg er også særligt sensitiv og synes derfor det er mega fedt at læse om andre, der har det på samme måde. Jeg kan nikke genkende til alt det, som du skriver. Lige nu har jeg en bedsteven, der har fået en moderat depression, og det påvirker mig enormt meget. Det er så hårdt for ham at se ham have det dårligt. Jeg er blevet ret medrevet, og har taget mig selv i at stortude flere gange.
  Det er rart at læse, at jeg ikke er den eneste, der bliver så påvirket af andres følelser og humør.

 5. Jeg påvirkes også meget af stemninger og bruger energi på at bevare en god stemning… Det kan derfor være meget enormt energikrævende at være i nogle selskaber for længe! 😩😉

 6. Jeg er også særlig sensitiv og kan nikke genkendende til det du skriver! 😊 Hvis jeg har været i et selskab med anspændt stemning, og hvor folk vrisser, så kan jeg være fuldstændig udmattet dagen efter. Jeg overanalyserer og er meget opmærksom på andre menneskers sindstemning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.