Præstationsangst & de sociale medier

 

Orkanens øje
Jeg delte ovenstående billede på min Instagram profil for nogle uger siden, men tog det ned igen efter nogle timer… Og hvorfor så dét? .. Jo, fordi billedet ikke havde fået “nok” likes  – og det måtte jo betyde, at dette billede ikke var godt nok. Tankerne kørte rundt i mit hovede – og jeg blev virkelig ramt af en følelse af at jeg ikke var ‘fin’ nok.  Det er ikke engang fordi, at jeg kan definere hvad der er ‘nok’ likes – men jeg havde nok forventet, at jeg ville have fået flere. Der kan jo være mange grunde til, at billedet ikke fik så mange likes; dagen, tidspunktet, billedet i sig selv, caption osv….. Men det er jo ikke det, som er vigtigst i denne sammenhæng. Det vigtige er at jeg gerne vil belyse, at jeg også nogle gange får præstationsangst når jeg deler på de sociale medier… Selvom at de sociale medier er en stor del af mit arbejde, så får jeg også rigtig ofte en følelse af, at det jeg poster bare ikke er “godt nok” – eller at jeg ikke er god nok. Det tror jeg virkelig, at der er mange som kan nikke genkendende til.
Mit eget formål er blandt andet at inspirere og motivere andre til en sund livsstil på mine medier – og derudover vil jeg gerne dele forskellige aspekter af mit liv. Jeg håber virkelig ikke, at jeg er medvirkende til at nogle får det dårligt med dem selv, for det er i hvert fald ikke min hensigt!

Måske er det uundgåeligt at man bliver ramt af præstationsangst, når man bevæger sig på de sociale medier? De sociale medier er jo nærmest som at være lige i “orkanens øje”, hvor andres præstationer så let kommer til udtryk. Samtidig med er det jo uundgåeligt at føle, at man bliver ”bedømt’ af andre i form af likes og kommentarer.. Hvis jeg bare kom gående på gaden, så ville der nok være nogen der både likede – og ikke likede det de så, men det ville jeg ikke være bevidst om.

Jeg elsker de sociale medier – det gør jeg virkelig! Jeg synes, at det er et fantastisk sted, hvor man kan mødes og inspirere hinanden. Jeg følger mange som jeg har fulgt i årevis – og som jeg føler, at jeg har fået en relation til – og ydermere har jeg også fået flere veninder derigennem. De sociale medier kan en masse godt – men nogle gange kan de bare også give os noget dårligt – og påvirke vores selvtillid og selvværd.

Om at unfollowe 1000 mennesker på Instagram
For et par måneder siden opdagede jeg, at jeg fulgte 1700 mennesker på Instagram – og mange af dem havde jeg faktisk glemt hvem var – eller hvorfor jeg fulgte dem. Der havde også været flere af dem, som af og til kunne give mig dårlige tanker om mig selv eller en dårlig fornemmelse i kroppen. For eksempel fulgte jeg en hel masse profiler som udelukkende delte løb – og jeg har ikke kunne løbe i 5 år, hvilket er en stor sorg for mig.  Så en dag blev det hele nok for mig og jeg begyndte derfor at rydde ud i, hvem jeg fulgte.  Så jeg sad og kiggede ned af listen med folk jeg fulgte, og hvis navnet ikke fik en klokke til at ringe med hvem det var, så trykkede jeg unfollow. Jeg var slet ikke interesseret i, at følge så mange mennesker – og slet ikke nogen som påvirkede mit selvværd.
Selvfølgelig har vi oprindeligt været selektive med hvem vi er begyndt at følge på Instagram, men jeg tror det er vigtigt at vi forbliver selektive hver eneste dag – således at vi kan sortere lidt i hvilke indtryk vi får, og hvad det gør ved os.  Jeg tror ikke på, at de sociale medier kan eller skal ændre sig – men jeg tror på, at vi kan vælge, hvad vi vil blive eksponeret for og hvornår.  Så nogle gange skal man måske trykke “sluk” eller “unfollow” – og så kan man altid vende tilbage igen, hvis man får lyst. 🙂

De 199 billeder, som ikke klarede den

Jeg tror, at alle der deler noget på de sociale medier gerne vil prøve at “tage sig bedst ud” – og så er det altså lige meget om man blot skal have nyt profilbillede på Facebook eller at man har en profil med mange følgere.  Det kan jo let se ud som om at alle har den “bedste dag i deres liv”- hver eneste dag, men det ved vi jo godt ikke er sandt..
Jeg gør mig umage – og gør meget for at tage gode billeder. Det er vigtigt at huske på, at billederne på de sociale medier sjældent er “first take”, men at der nok snarere er 199 billeder i kamerarullen som ikke klarede den..Jeg ved at der findes tusindevis af billeder på min iphone som aldrig får lov at se dagens lys. Jeg synes det er helt okay at gøre sig umage, og have en holdning til hvad man har lyst til at dele. Antallet af likes og kommentarer skal dog ikke skal kunne vurdere om et billede er “godt” – eller om jeg er “fin nok”.   Så nu vil jeg ligge billedet ud igen, for det vigtigste er jo hvad jeg synes…. 🙂 !

Hvad tænker du? 

 

3 Comments
  1. Kære Maya, nu er jeg jo en del ældre end dig. Facebook fik jeg først i 2012, og Instagram i 2017, og det er ikke fordi jeg ikke kendte til det, har en teenagedatter som er flittig bruger af sociale medier. Facebook fik jeg fordi det var nemmest at se hvad familien ude i verden foretog sig, og Instagram, vel lidt det samme. Jeg følger dig på insta, men det er mest pga din træning og lækre og nemme opskrifter. Da jeg beskæftiger mig meget med sunde opskrifter og gode træningsprogrammer (Er flittig bruger af dine gratis programmer) havde også ønsket mig din bog i julegave men var ikke så heldig at få den. Jeg gør meget ud af mine billeder når jeg tager billeder af min mad til de forskellige grupper jeg er med i, og ja jeg synes da det er fedt når mange synes om mine opslag, i hvertfald på Facebook. Instagram synes jeg nogle gange er lidt for glansbilledeagtig hvis du forstår, men det er jo sådan verdenen er i dag, alt skal se rigtig ud, perfekt tøj, perfekt hud ect. Det er jeg ikke tilhænger af, for der er ingen der er perfekte, der vil altid være en ridse i overfladen hvis du kradser lidt på malingen. Jeg holder meget af din blog, fordi du åbenhjertigt fortæller om dine følelser og din hverdag, får som regel et skud energi når du lægger billeder op vedr træning og får lyst til at gå til træning der efter. Håber du bliver ved med din åbenhed, og at din side bliver ved med at indeholde trænibgsprogrammer. Boede jeg i nærheden af Aarhus havde jeg dig som personlig træner, for jeg tror, at du trods aldersforskellen, godt ville kunne hjælpe mig med at nå de mål jeg sætte mig 1.3.2018, men bor på Sjælland og har en dygtig personlig træner i SATS, godt nok en mand, men vi er nået et godt stykke, blev dog skadet i oktober sidste år,og kan nu ikke træne så meget med frie vægte,men det er så her dine programmer hjælper mig, for de er primært maskiner, for uanset smerter, skal jeg til træning, jeg ved hvad jeg må og ikke må, og føler mig tryg ved maskiner selvom min pers. træner siger det er for svage og utrænede. Glæder mig til at læse mere fra dig

  2. Ja, der er desværre en bagside af medaljen… Jeg tager nogle gange mig selv i at undgå Instagram på mine hviledage fra træning, fordi jeg får dårlig samvittighed af alle de opslag om træning 🙄

  3. Jeg følger dig også på insta og der har jeg en regel jeg holder hårdt på. Jeg følger kun profiler som giver mig noget. Slut prut. Jeg sorterer jævnligt ud i dem jeg følger, mine fokuspunkter, interesser, og hvor jeg er i livet ændrer sig og det gør mit feed også.
    Jeg aner ikke hvem der følger mig og jeg poster kun billeder, som betyder noget for mig, eller har gjort mig i godt humør.
    Jeg gider simpelthen ikke bruge energi på “dårlige” ting, som ikke gør noget godt for mig på den ene eller anden måde

Leave a Reply

Your email address will not be published.