Fra en fyldt kalender til frihed

Før jeg rejste afsted havde jeg en meget presset kalender, hvilket jeg måske mere eller mindre altid har haft. I nogle perioder har man bare mere travlt end andre, men generelt har jeg de seneste par år prøvet at skabe mere luft i kalenderen. Jeg læste et citat på instagram, hvor der stod “Vi har kun det travlt vi selv laver” – og det er der en hvis sandhed i. I hvert fald er der jo mange af de ting i kalenderen, som man jo selv har valgt at skulle, hvis ikke dem alle endda…?
Det er lidt sjovt som, at det for mange bliver et udtryk for at man har succes, hvis man har travlt. Det får mig får til at tænke lidt på min skoletid, hvor man var “populær”, hvis man havde mange aftaler. Jeg husker endda, at jeg med mine veninder planlagde flere uger frem – og det var ikke atypisk, at man skulle 6 weekender hen, før man havde en weekend uden planer ..
På trods af, at jeg selv blev fanget i at fylde kalenderen op til bristepunktet, så det endda var nødvendigt at farvekoordinere kalenderen for at skabe overblik, så er jeg faktisk ikke særlig vild med at have meget i kalenderen. Jeg tror lidt, at det er et mén efter dengang jeg var sygemeldt med stress, at hvis der er mange ting i kalenderen, så får jeg en følelse af, at hver uge er som at bestige et bjerg. Derfor har jeg de senere år haft en kalenderførelse som har været med lidt mere luft mellem aftalerne og mere Maya-tid.
På et tidspunkt slog det mig i hvert fald, at jeg havde pakket min kalender så meget, at der ikke var plads til noget spontant, og at de her spontane aftaler faktisk var noget som jeg satte stor pris på. Det er skønt, at skrive til en veninde om man skal gå en tur i det gode vejr, og det så rent faktisk kan lade sig gøre.

I ugerne op til at jeg tog afsted havde jeg flere arbejdsmæssige deadlines end normalt,  mange praktiske ting som skulle ordnes, kombineret med at jeg også havde et ønske om at lave så mange sociale aftaler.  Jeg bliver næsten helt forpustet når jeg sidder og kigger tilbage i min kalender. Det er i hvert fald ikke underligt, at jeg nogle gange følte mig lidt ‘småstresset’.  Jeg kan huske, at det skræmte mig lidt, at når jeg kiggede frem i kalenderen, så stod der intet efter “afrejse til Portugal“. I ugerne her i Ericeira har jeg ikke brugt min kalender, fordi jeg har vitterligt ikke haft flere planer end at jeg har kunne huske dem i hovedet. Mange af aftalerne  blev jo også lavet samme dag- eller dagen før. Jeg er virkelig vild med den måde at leve på, hvor man ligesom kan mærke efter, hvad man rent faktisk har lyst til at lave på dagen. Problemet er nok bare at det kan være svært at leve på den måde i Danmark, for det er ikke sådan mine veninder holder deres kalender, men jeg oplevede de sidste uger/måneder i DK, at man faktisk godt kan komme en smule mere i den retning.
Jeg synes stadig, at det er lidt mærkeligt at jeg nu ikke har noget stående i kalenderen, men jeg kan også mærke at det virkelig giver mig en følelse af frihed. Jeg kan gøre præcis, hvad jeg har lyst til. Det kan faktisk nogle gange være lidt svært at identificere, hvad man egentligt vil, men så er det bare at prøve lidt forskelligt af.
Selvom jeg kun er her nogle uger, så har jeg alligevel en form for hverdag med nogle få rutiner, men det hele er lystbetonet. Jeg sætter helst ikke alarm om morgenen, da jeg tror det er sundest at vågne af sig selv. Derefter spiser jeg morgenmad, hvilket jeg faktisk ikke gjorde i Danmark, men det giver mig så meget mere energi til dagen. Derefter er jeg enten nede at surfe og ellers går jeg en lang tur.  Dagen går med at nyde solen – og arbejde foran computeren i skyggen. 3 dage om ugen går jeg til Crossfit, hvilket jeg prøver at gøre de dage, hvor jeg ikke surfer. Hvis jeg ikke skal til crossfit så plejer jeg at gå mig endnu en lang tur. Derefter laver jeg sent aftensmad – ofte først ved 20-tiden, også slapper jeg lidt af ved enten at skrive blog indlæg, se serie eller tale i telefon med veninder. Nogle dage har jeg selvfølgelig også nogle aftaler med dem jeg kender her i byen.
Nu er der kun en uges tid tilbage her i Portugal – og snart tager jeg til Asien. Min hverdag bliver nok lidt anderledes, men den kommer nok til at rumme mange af de samme elementer. Jeg synes det generelt er spændende at være mere opmærksom på, hvad jeg egentligt har lyst til – så dagen ikke fyldes ud med “skal” og “burde”- opgaver.
Jeg føler mig meget FRI og jeg nyder at kunne sætte dagsordenen i mit eget liv.
Jeg ved godt, at mit tilfælde er lidt ‘særligt’ fordi jeg er ude at rejse og derfor kan fylde dagen med det jeg vil, men jeg håber alligevel, at indlægget kan inspirere dig til, at gøre mere af det du har lyst til -og skabe plads til, at de ting som betyder mest for dig.

Jeg kunne godt tænke mig, at høre fra jer. Hvor meget planlægger du ? Hvordan har du det med spontane vs. planlagte aftaler? 

KH. M.

5 Comments
 1. Hej Maya 😄
  Det er så spændende at læse om din nye tilværelse, og hvor det bringer dig hen. Det er vildt sejt, og jeg vil ønske, at min über-trang til tryghed og rutiner ikke var så dominerende. Det leder mig hen til dit spørgsmål. Jeg er virkelig et af de mindst spontane mennesker, og jeg bliver slået helt ud, hvis mine planer eller rutiner bliver ødelagt. Nogle gange helt ned på 10 minutter-niveau. For et par uger siden startede jeg i praktik, men forinden var jeg foruroliget over, hvordan min nye hverdag vil komme til at se ud. Nu er der gået et par uger, og jeg er så utroligt glad for de faste rammer, et praktiskforløb giver mig. Som studerende kan fritid og studie hurtigt flyde sammen, men nu føler jeg, at jeg kan adskille tingene ad. Det beviser bare og bekræfter mig endnu en gang i, at jeg bekymrer mig alt for meget …
  Knus Anne ❤️

 2. Hej maya
  Jeg har det på præcis samme måde! Den fyldte kalender kan give mig stress og helt pres oven i hovedet! Ikke fordi det ikke er skønne aftaler med gode veninder, men fordi der netop ikke er tid til “mig” og disse weekender har jeg haft mere behov for med alderen. Nu jeg snart 30 og kan også mærke min hverdag skal være struktureret såvel som spontan men at kunne lade kalenderen være fri til mig selv er stadig en opgave jeg arbejder på og at rejse for at finde den tid til mig er bestemt noget jeg tænker over!

 3. Jeg har også længe observeret en (i mine øjne) ret uheldig tendens i min omgangskreds. Det er virkelig som om, der er positiv signalværdi i en overfyldt kalender. Som om det til enhver tid er mere velanset at snakke om, hvor presset det hele egentligt her, end at fortælle, man faktisk ikke har så travlt. For alle aftalerne og gøremålene vidner vel om, at man er aktiv, ambitiøs og vellidt socialt? Eller hvad? Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er mere plads til de spontane øjeblikke, som kan være så fine og fantastiske. Og det er også ærgerligt, at folk føler sig småstressede over aftaler, de i princippet har fri vilje til at til- og fravælge. Jeg håber, det er en tendens, der vender, og at flere tør stoppe op og tage en pause som dig. XX

 4. Skønne du…altid hyg’ligt at læse dine indlæg…og fordi jeg ofte kan relatere til det du skriver.
  Jeg har også tyndet ud i min kalender og har nu altid 1 mig-dag om ugen hvor jeg må gøre li hvad jeg vil…og max 2 faste aftaler …at have frihed til bare at hooke op med folk hvis jeg har lyst eller lave noget spontant …wauh! Det har gjort meget ved mit ret travle liv, som jeg egentligt stadig har, da jeg har mit eget event kompagni og tit arbejder hård i flere dage i træk. MEN nu blir jeg ik så hurtigt stresset over flere dages hård arbejde, fordi jeg har energi og overskud.
  SÅ kan klart anbefale at geare ned og værdsætte livet. Vi har jo nok kun 1🙂

  …kunne skrive meget mere til dette emne og skønt du tar’ det op Maya. Er totalt enig med dig🤗

  Go’ weekend💫

Leave a Reply

Your email address will not be published.