Personligt indlæg: At vise sårbarhed

På Instagram i dag delte jeg følgende tekst: “At vise vores sårbarhed gør os ikke svagere, men tværtimod giver det os styrke at vise hvem vi er. Det giver samtaler og relationer mere dybde, hvis vi bliver bedre til rent faktisk at fortælle hvad vi føler. Jeg har førhen ofte svaret “det går fint” – eller #”nej, der er ikke noget i vejen”. Det seneste år har jeg i højere grad lært at åbne op for mine inderste tanker til mine nærmeste – og det ville jeg simpelthen ikke have været foruden med de ting, som jeg har gået igennem. Alle følelser er helt okay – og vigtigst af alt: det er helt okay – ikke at være okay ♥️” 

Jeg fik lyst til at sætte lidt flere ord på det, hvilket jeg har bedre mulighed for at gøre i et blogindlæg. Det seneste år har nok været et af de sværeste i mit liv. En rejse i februar ændrede mit liv – og betød at jeg opsagde alt i Danmark og tog ud i verdenen.
Jeg har stået midt i en eksistentiel krise, som har gjort at jeg på mange måder har vendt vrangen ud på mig selv. Jeg har det seneste år virkelig lært, at åbne meget mere op for mine nærmeste.

Jeg tror generelt, at vi har svært ved at åbne os op fordi vi hellere bare vil have det til at fremstå som om vi lever på solsiden af livet. Det kan virke mere komfortabelt at virke perfekt, men jeg tror netop at det er det rå, det ærlige, det sårbare og alle følelserne som gør os til mennesker.

Det er en virkelig god øvelse når folk spørger dig, hvordan det går rent faktisk lige at checke ind hos dig selv og forsøge at dele dét som du rent faktisk føler lige nu. Der er virkelig noget om det, når man siger at problemer bliver mindre når man deler dem med andre. Vi skal blive meget bedre til at tale om vores problemer. At vise vores sårbarhed er noget af det fineste vi kan give til hinanden. Det giver dybere samtaler, men endnu vigtigere så giver det dybere og mere nære relationer.

Jeg har virkelig mærket, hvordan det at denne åbenhed har medfødt at menneskerne omkring mig også deler mere. Jeg tror, at vi i dialogen skal blive bedre til at stille spørgsmål og lytte mere. Hvis en person fortæller dig noget, så kan du med fordel spørge “Hvordan har du det med det?”, i stedet for blot at antage at du allerede ved, hvad personen føler.

Jeg kan huske,  at jeg tacklede problemer helt anderledes i et af mine tidligere forhold. Han kunne spørge mig 10 gange om der var noget galt, men jeg havde ikke evnerne til at åbne op og fortælle hvad der skete indeni mig. At tackle problemer med tavshed har sjældent været en bæredygtig strategi i længden. Nu er jeg blevet bedre til at åbne op også uden at jeg bliver spurgt.

Jeg tror, at vi ofte har svært ved at tale om følelser, fordi vi tror at vi skal formulere præcis én følelse, som den anden skal kunne forstå med det samme. Jeg tror dog, at vi blot skal kaste os ud i det. Nogle gange vil de tanker vi får formuleret være lidt “præmature” – men igennem dialog kan de folde sig ud og blive forstået af den anden. Det eneste det kræver er at vi forsøger, og ikke blot svarer “det går fint”.

Det seneste år har jeg også skrevet langt flere personlige indlæg, hvor jeg har beskrevet denne proces, men også mine inderste tanker om fx kærlighed og dating. Jeg vil gerne dele mange flere ærlige refleksioner, da det giver mere dybde til dette medie. Jeg tror på, at mediet godt kan rumme det. For hver gang jeg viser min sårbarhed så føler jeg, at jeg bliver mødt der, hvor jeg er. Tak for jer. <3

KH. M.

2 Comments
 1. Jeg er fuldstændig enig med dig i, at det er stærkt at kunne være sårbar. Min kæreste har tidligere opfattet det som om, at jeg var skrøbelig og “der skal ikke så meget til at knække dig”.. men det var helt misforstået! Jeg mærker bare både vrede, fortvivlelse og ked af det-hed let, og jeg har SÅ let til tårer og jeg er ærlig, når han spørger, hvordan jeg har det. Han opfattede tidligere gråden som skrøbelighed, men det er det altså ikke. Jeg er lige så stærk og robust som alle mulige andre, jeg viser bare mine følelser.

  Jeg har dog et lille-bitte issue med dit indlæg her. Min kritik er oprigtigt afsendt med en god intention <3 Øverst i indlægget er der et billede af dig, hvor du ser utrolig smuk ud (for det er du). Men det ser ud som om, at der er et ordentligt filter på. Det er måske lige præcis sådan et poleret “perfekt pige i perfekt pool” der får mig til tænke, at du lever solsiden af livet. Hvor er det ærlige og rå? Jeg forventer virkelig ikke et råt billede med tårer el lign., men bare et helt almindeligt ærligt billede af dig.

  1. Hej Anna.

   Jeg forstår din kritik, men jeg tror ikke at jeg har så meget at sige til dét.
   Nu var indlægget ret sårbart – og især de ting jeg har gennemgået det seneste år… Og så satte jeg det billede på, fordi jeg synes det var pænt – og ikke et stort smil – trods alt. Så der var egentligt ikke meget tanke bag dét, bare at det var et nyt billede, som jeg ikke havde brugt.
   Jeg kan godt blive lidt fortvivlet over, at andre skal mene hvordan jeg skal være perfekt/uperfekt. Som om at jeg ikke er “uperfekt” nok.. Men det er jo i sidste ende helt op til mig, hvad jeg har lyst til at dele – og hvordan. 🙂 .

   Mvh. Maya

Leave a Reply

Your email address will not be published.