Hjemme i DK – Hvad så nu?

Tirsdag morgen landede jeg i Danmark efter at have rejst og boet i udlandet sammenlagt 8 måneder. Det føles efter omstændighederne godt, og det var det helt rigtige at tage hjem. Jeg er dog meget påvirket af situationen, og jeg synes det er svært at jeg fra den ene dag til den anden skulle forlade det sted, som jeg så godt kunne lide at være. Forlade sol, strand, palmer, surf og de skønneste mennesker.

Det var på ingen måde meningen at jeg ellers skulle hjem til Danmark nu, og derfor er jeg i en lidt underlig situation nu. Jeg forlod Danmark på ubestemt tid, sagde min lejlighed op, solgte meget af det jeg ejer osv.
Jeg er nødt til at forholde mig til, at der kan gå længe før at “verdenen åbner op igen”, og da jeg havde planlagt 2-3 måneder i DK over sommeren, så er det nok først på den anden side af sommeren, at jeg kan rejse afsted igen, hvis det er det jeg ønsker…?

Jeg føler at jeg er blevet ramt med 200 km/t af en krise – for hvad skal jeg nu?  Jeg har også fået mange spørgsmål omkring dét, og selvom jeg altid synes det er svært at dele noget som man står midt i, så vil jeg gerne sætte lidt ord på det, men jeg beklager hvis det kommer til at virke lidt rodet.

Denne periode giver mig klart en mulighed for lige at stoppe op og mærke efter. Jeg er meget i tvivl om jeg skal blive i Danmark, rejse tilbage til Bali eller tage et helt andet sted hen – eller rejse mere rundt? Og hvornår har jeg igen mulighed for det?

Jeg var rigtig glad for at bo på Bali og jeg havde virkelig skabt mig en hverdag, som jeg synes fungerede. Jeg kunne træne, surfe, arbejde og så havde jeg lært nogle skønne mennesker at kende. Der er ikke meget at sætte en finger på, for jeg var virkelig glad for det. Jeg får helt tårer i øjnene af at tænke på, hvis jeg ikke skal tilbage.
.Jeg vil rigtig gerne rejse meget mere rundt, da der er mange steder i verdenen, som jeg gerne vil opleve. Bo fast et sted vs. rejse rundt er noget jeg ofte har tænkt over, men jeg kom lidt frem til at for mig var det nemmere at være ét sted, når jeg rejste alene, fordi det så var nemmere at danne gode og længerevarende relationer. Det betyder noget for mig, at jeg også møder kendte ansigter når jeg tager ud at surfe eller i fitnesscenteret. På nogle områder er jeg tryghedsmenneske.
Derudover er der selvfølgelig også et økonomisk perspektiv – og generelt er det lidt billigere at blive det samme sted, end at rejse meget rundt.

Jeg kan mærke at jeg savner at have en “fast base”, hvor jeg har alle mine ting. Det påvirker mig, at leve i en kuffert. Jeg er meget flyvsk af sind, og derfor har jeg brug for et sted som er “mit”. Jeg savner også at have et køkken, hvor jeg selv kan lave mad osv. Jeg havde et dejligt sted at bo på Bali, hvor jeg også følte mig hjemme og tryg, men det var alligevel ikke helt det samme som at stå på lejekontrakten…

Der er ingen tvivl om, at jeg har savnet at have min familie tæt på og at have en hverdag med mine veninder.. Jeg vidste godt, at savnet var et vilkår når man rejser om på den anden side af jorden, men det er først nu at jeg ved hvordan det føles. Måske skal man rejse ud, for at finde ud af hvorfor man gerne vil hjem?
Der er i hvert fald mange ting, som jeg ved at jeg kommer til at sætte meget mere pris på nu.

Jeg har dog alligvel MEGET svært ved at forene mig med tanken om at skulle flytte permanent til Danmark, for jeg har stadig en stor udlængsel i mig. Hvis jeg skulle flytte til DK, hvor skulle det så være?  Esbjerg: tæt på min familie og veninder? Aarhus, hvor de fleste af mine veninder bor og jeg nemmere vil kunne få arbejde? København: For at prøve noget helt nyt? …  Lige nu kunne jeg da sagtens drømme om at have min egen lejlighed igen, men da jeg desværre ikke har pengene til et indskud, så er det også lidt ude i horisonten. Så heldigvis kan jeg bo hos min familie i et par måneder, selvom det heller ikke er helt optimalt i længden.

Økonomi er også noget jeg er nødt til at forholde mig til. Jeg har rejst i 8 måneder, og den opsparing jeg havde er altså ved at se bunden. Det er desværre ikke en uudtømmelig brønd. Det har været langt sværere for mig at tjene penge mens jeg var i udlandet, end det er for mig i Danmark. Så uanset, hvordan jeg vender og drejer det, så er jeg nødt til at blive i Danmark i minimum 6 måneder – men måske også en del længere. Jeg overvejer meget at søge nogle forskellige jobs (men hvilke?),  for at supplere min indtjening. Det er dog ikke de letteste tider lige nu, hvor mange står uden job. Samtidig er det heller ikke en let tid at være selvstændig, og det har påvirket min indtjening allerede nu.

Hvis jeg mærker efter lige nu, så ville jeg ønske at jeg havde muligheden for at få det bedste af begge verdenener. At jeg kunne have en lejlighed (et eller andet sted?), hvor jeg kunne have min faste base og være tæt på familie og veninder – og at jeg økonomisk kunne være i en position, hvor jeg kunne rejse meget. Hvilket måske ville betyde at jeg skulle have et ekstra job, men hvor jeg stadig kan holde fri længere perioder af gangen.. Jeg ved godt at det måske lyder lidt utopisk.. Det kan jeg jo godt selv høre. Og det er nok også derfor, at det er en lidt svær position jeg er i lige nu… 🙂

Jeg synes  faktisk også at jeg er i en meget spændende tid jeg er i nu, hvor der er en masse muligheder. Jeg tror, at det kan være meget sundt med opbrud i vores liv, hvor vi får muligheden for reflektere over om vi lever et liv der stemmer overens med vores værdier og drømme? ..

Jeg har accepteret at jeg ikke når frem til en beslutning på få dage, men at det nok er tiden som må arbejde lidt for mig. Nu vil jeg nyde at være tilbage i DK, og få det bedste ud af dét.. Der kan ske så meget, så jeg prøver at forene mig med at jeg må tage det lidt som det kommer. Nu håber jeg bare at Danmark snart åbner op, så jeg kan kramme min familie og veninder. Det føles meget mærkeligt at være hjemme og så ikke have muligheden for at se dem igen.

KH. Maya.

2 Comments
 1. Jeg faldt over din side, da jeg er i næsten samme situation. Solgte næsten alt (inklusiv eget hus) og tog den 30/9 afsted på rejse på ubestemt tid med min 16-årige datter. Vi nåede Albanien, Nordmakedonien, Italien, Grækenland, Spanien, New Zealand, Australien, Indonesien (inkl. Bali) og var lige ankommet til Thailand, da vi også var nødt til at rejse hjem. Vi er slet ikke færdige med at rejse, men kom også hjem til ingenting! Netop derfor hober spørgsmålene sig op i mit hoved. Jeg mærker nemlig også en søgen efter at have en base herhjemme “just in case”, men også til at kunne komme hjem på besøg eller at have et sted at kalde hjem. Men hvordan får man det til at hænge sammen med også gerne at ville leve i udlandet? Lige nu er jeg i fuld sving med at prøve at finde ud af, hvad der er muligt! For afsted vil vi igen! Er det helt langt ude at overveje, at man kunne købe noget med ligesindede og så deles om et sted???
  Jeg samler på løsninger, så jeg må nok følge med her og se om du finder på noget jeg kan bruge 🙂
  Jeg hepper på os begge 🙂

  1. Hej Sis,
   Det lyder som en fantstisk rejse i er på 🙂 !
   Det kan da godt være, at det er en løsning, det er dog ikke lige én som jeg kan gå videre med 🙂 … jeg har set nogle rejseprofiler jeg kender de har lejligheder hjemme, og dem lejer de blot ud. Andre låner et sommerhus eller kolonihave når de er hjemme…

   Jeg har rejst i 8 måneder, så lige nu er det faktisk fint for mig at være lidt hjemme i DK 🙂 ..

   Håber I finder ud af hvad der er det rigtige for jer – og god videre rejse 🙂
   KH Maya

Leave a Reply

Your email address will not be published.